2013-05-23

Välfärdssamhällets död (del 3)

Denna blogg har flera gånger behandlat den inneboende motsättningen mellan välfärd och stor invandring (se till exempel här och här). Och när de nyliberala idag låter meddela sitt recept för att komma till rätta med sammanbrottet i Husby är de förvånansvärt öppna med sin agenda.

Fredrik Segerfeldt från det invandringsvänliga (och Svenskt näringsliv närstående) nätverket Migro pekar nämligen på exakt samma motsättning. I en debattartikel på SvD skriver han att att vi borde öppna upp för låglönejobb, i syfte att ge invandrare en bättre chans att komma in på arbetsmarknaden.

Detta skulle såklart som genom en händelse vara en ytterst lönsam affär för näringslivet, men oavsett vilket har Segerfeldt i grund och botten rätt i sak. Med en så stor invandring av lågutbildade (analfabetismen bland somalier och afghaner är till exempel över 50 procent) är detta enda sättet att få fler invandrare i arbete. Frågan är bara hur Migros vänner inom vänstern ställer sig till detta.

I valet mellan den svenska modellen å ena sidan och västvärldens största invandring å den andra, vilket väljer man att prioritera?


DN, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13, SvD14, SvD15, SvD16, SvD17, SvD18, SvD19, SvD20, SvD21, SvD22, SvD23, SvD24, SvD25, SvD26, SR, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, SR8, Ab1, Ab2

5 kommentarer:

 1. Det går dom aldrig med på,för det första SKA alla ha gymnasieutbildning och oavsett det SKA alla ha avtalsenliga löner.Sen hur den ekvationen ska gå ihop det begriper dom nog inte själva.
  Det är så otroligt dumt och verklighetsfrånvarande.

  SvaraRadera
 2. Vad jag är helt övertygad om kommer att ske (om inte utvecklingen stoppas) är att allmänhetens lust att betala för välfärdssystemen kommer att erodera. Och då är det också slut på välfärdssystemet.

  En önskan om ett sådant politiskt system är i sig en helt legitim politisk ståndpunkt, även om jag inte delar den. Men att vänstern är de som gör mest för att leda Sverige mot ett sådant system är väldigt underligt.

  Jag tror, som sagt, att de är så insnöade på sina klassanalyser att de vägrar se att det finns fler variabler i ekvationen. Problemet är bara att det är den arbetsklass som vänstern påstår sig värna om som riskerar att bli de stora förlorarna på denna enögdhet.

  SvaraRadera
 3. Politikerna kan förmodligen inte räkna för annars skulle åtminstonen någon av dem kunna tala om för oss väljare hur lång tid det tar med "övergången", dvs. tills "samhället långsiktigt vinner" på invandringen. Det har väl snart gått 30 år, undrar om man menar 100 år?(Citat från Fredrik Reinfeldt i SvD 22 maj.

  SvaraRadera
 4. J: Ja, jag retade upp mig på det där uttalandet med. Skrev ett inlägg om det också :)
  http://fnordspotting.blogspot.se/2013/05/fege-fredriks-floskler.html

  SvaraRadera
 5. Ja, det måste vara hopplöst att anställa en som inte är läs och skrivkunnig och knappt kan någon svenska. Knappt lönt att anställa ens för 10 000 kr/mån. Tror väl inte att det är möjligt att gå ner till 450 kr/mån ?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.