2013-07-05

Journalistiskt lågvattenmärke


Medias favorithatobjekt Tobias Billström är ånyo föremål för krigsrubriker. Inte för att han denna gång använt något avskyvärt rasistiskt ord som till exempel "volym" eller "blåögd", utan för att han har köpt aktier.

Företaget som aktierna köptes i blev nämligen senare föremål för en affär i vilket ett annat företag som ägs av ett tredje företag som i sin tur ägs av staten (ledd av regeringen) var inblandat på ett hörn.

Måhända är det jag som övertolkar, men av rubrikernas storlek och det faktum att artikeln är den mest delade på Aftonbladet att döma, misstänker jag att vad det egentligen handlar om är att det spökar en utbredd skadeglädje gentemot den på väldigt lösa grunder rasistförklarade ministern.

För den som råkar vara intresserad av fakta, snarare än plumpa mediedrev, ger ett diagram över Northland Resources aktiekurs några intressanta uppgifter:
 • De 33 000 aktier Billström redan ägde före årsskiftet har sedan dess tappat cirka 150 000 kronor i värde.
 • För de 33 000 aktier Billström har köpt sedan dess gäller att:
  • Köptes aktierna före slutet av januari har även dessa tappat cirka 150 000 kronor i värde.
  • Köptes aktierna efter slutet av januari handlar det om en affär på ungefär 13 000 kronor.

Ett storm i ett vattenglas, med andra ord. Förutom för Billströms själv, det vill säga, då han kan ha förlorat upp till 300 000 kronor på affären.
SvD, DN, SR

2 kommentarer:

 1. Men det är väl trots allt så att fortfarande idag ser utvecklingen ytterst instabil ut för Northland? Och har ju gjort en längre tid. Det är väl knappast ändrat?

  De som köper aktier i bolaget nu och tidigare har ju tagit en rejäl risk, medvetet, för de hoppas på en gynnsam utveckling för den regionen.

  Vad som verkligen vore olyckligt och allvarligt vore väl om alla investeringar som bolaget gjort, skulle gå till spillo. Att alla förhoppningar som bygden har, helt skulle gå upp i rök. Eller ännu värre, att Northlands aktiekurs har manipulerats ner i botten. Av folk med aktiva bank kontakter som därigenom vill ta över bolaget billigt.

  Att istället oroa sig för att någon politiker skulle kunna tjäna några slantar (och hela bygden också i så fall) är ju rätt genomruttet.

  SvaraRadera
 2. De som köper aktier i bolaget nu, när läget fortfarande är ytterst oklart, gör väl en samhällstjänst för bygden, en god gärning, så som det ser ut.

  Hade nu Billström hemlig information som visade på kommande konjunkturuppgång för stålet och kommande orders som väntade runt hörnet, då borde väl många fler verkligt tunga spekulanter ge sig in i köpkarusell.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.