2013-08-12

Problemet är offentlighetsprincipen

Den svenska offentlighetsprincipen är fantastisk. Den skapar transparens i samhället och underlättar för media att granska makten. Eller?

Med ett enkelt telefonsamtal till skattekontoret kan du få veta vem som helsts nuvarande bostadsadress, personnummer, deklarerade inkomst och eventuella företagsinnehav. Du kan till och med beställa ut passbilder. Kort sagt, vill du snoka i personlig information som du inte har med att göra är detta inte bara lagligt, myndigheterna är dessutom skyldiga att hjälpa dig.

Offentlighetsprincipen gör stora delar av ditt privatliv offentligt. Kriminella vet att nyttja detta och kvällsblaskornas eventuella maktgranskning kompletteras med de årliga listorna över "så mycket tjänar de rikaste i din stad". Listor som garanterar försäljningen av stora mängder lösnummer, inte bara till snokade grannar utan även till kallhamrade inbrottstjuvar.

Offentlighetsprincipens utformning var måhända en bra idé i en svunnen och mer oskyldig tid. Idag är den de kriminella nätverkens bästa vän, och vad Ratsit gör är bara att sammanfatta uppgifter som staten redan bestämt skall vara offentliga.


SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, DN4, SR1, SR2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.