2013-09-18

SD-anpassad opposition

De rödgröna hoppas att genom ett så kallat utskottsinitiativ fälla de skattesänkningar regeringen planerar. På så sätt vill man, via ett kryphål i bestämmelserna, kringgå de budgetregler som höger- och vänsterblocken i en blocköverskridande överenskommelse tillsammans bestämt skall gälla.

Det syfte oppositionen vill uppnå är tudelat. Dels vill man stoppa ett femte jobbskatteavdrag, dels vill man förhindra en sänkning av den inkomstnivå vid vilken statlig skatt skall betalas.

När det kommer till jobbskatteavdraget stödjer SD regeringen, varför en riksdagsmajoritet för regeringens linje finns. När det kommer till gränsen för statlig skatt tycks SD emellertid vara inne på de rödgrönas linje.

De rödgröna kommer därför att dela upp sina invändningar mot budgeten i två olika utskottsinitiativ, ett mot jobbskatteavdraget och ett mot sänkningen av den statliga skatten. Genom att på detta sätt såväl överge budgetöverenskommelsens anda som anpassa sina förslag till Sverigedemokraterna, hoppas man kunna stoppa åtminstone en av skattesänkningarna.

Detta från tre rödgröna partier som högtidligt utlovat att göra allt för att Sverigedemokraterna aldrig skall få något inflytande över svensk politik. Eller "hyckleri", som det normalt kallas.

Länktips: Jobbskatteavdrag.se – för dig som är nyfiken på hur mycket just Din skatt har sänkts.


Principer – inte viktigare än att de kan frångås när det passar

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13, SvD14, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, SR8, SR9, SR10, SR11

14 kommentarer:

 1. Finns det inte statistik som berättar om förhållandena: hur många gånger röstar SD med regeringen och hur många gånger röstar SD med oppositionen?

  Ranko Pop

  SvaraRadera
 2. SD röstar oftare med regeringen, ja.

  Men nu anpassar de rödgröna sina förslag för att få SD:s stöd. Det är en helt annan sak. Framför allt är det ett flagrant hyckleri av några som sagt att de skall göra allt för att SD inte skall få något inflytande.

  SvaraRadera
 3. "SD inte skall få något inflytande"

  Det låter som om du tycker att oppositionen ska ge upp sin politik i de delarna där SD kan rösta likadant som oppositionen. Varför inte även regeringen (även Reinfeldt har lovat att inte ge SD inflytande)?
  Innebär inte det att SD har enormt stort inflytande om alla ska först fundera på SD's ställningstagande och sedan komma med förslag?

  Ranko Pop

  SvaraRadera
 4. Peter Nicklasson18 september 2013 15:46

  Alla oppositionspartier röstar i regel för regeringens förslag, det är normalt eftersom flertalet förslag är neutrala. Jag läste någonstans tidigare att SD röstar i snitt ca 90% med Alliansen, och de rödgröna partierna i snitt drygt 80% med Alliansen så även om SD röstar lite mer Alliansvänligt än vad de rödgröna gör .... retoriken från de rödgröna haltar ju betänkligt ändå när de beter sig på samma sätt.

  Angående din bloggpost idag: Även Alliansen hycklar i samma fråga.
  Skrev själv om det i en kommentar hos Peter Högbergs blogg igår http://hogbergstankar.blogspot.se/2013/09/duellen-ar-over.html

  SvaraRadera
 5. " Även Alliansen hycklar i samma fråga."

  Det var det jag ville höra - i stort sätt hycklar ALLA i vår riksdag! Ingen större skillnad mellan regeringen och oppositionen.

  Tack!

  Ranko Pop

  SvaraRadera
 6. Ranko Pop:

  Det är så en vågmästare fungerar, den får inflytande oavsett vad.

  Men det är ändå skillnad att lägga fram förslag som valfritt parti sen stödjer (som man brukar göra) och att helt och hållet gå ifrån den överenskommelsen man hade för att kunna få SD som vågmästare i en liten del av hela budgeten.

  Det är anmärkningsvärt! Mer rakryggat hade då varit att gå emot hela budgeten, men det vågar man inte, för den har man redan förlorat eftersom SD sagt ja till jobbskatteavdraget.

  Det S nu har gjort är att de har målat in sig i ett hörn som är väldigt svårt att ta sig ur. Hur de än gör kommer det surt efter.

  SvaraRadera
 7. Ranko: För att oppositionen medvetet anpassar sitt förslag för att få SD:s stöd. De lägger inte det förslag de skulle lagt om SD inte fanns med i ekvationen. De skräddarsyr detaljerna just för att maximera sannolikheten att SD avgör det i deras favör.

  Det är inget konstigt med detta i sak. Men när man samtidigt förklarat att man skall göra allt för att SD inte skall få något inflytande så är detta hyckleri. Förslaget är nämligen designat just FÖR att SD skall få ett inflytande.

  Peter Nicklasson: Absolut är det så att det hycklas från alla möjliga håll här. Idag var det dock de rödgröna. Reinfeldt bashar jag andra dagar. :)

  SvaraRadera
 8. Peter Nicklasson:

  Bra analys på Högbergsblogg. Visst är det hyckleri det med.

  SvaraRadera
 9. Peter Nicklasson:
  Kollade din kommentar hos Högbergs. Tycker dock inte det är riktigt samma sak i just det här fallet, just med tanke på hur budgetreglerna är utformade. Tanken med dem är att en regering skall kunna få igenom en budget även med riksdagsminoritet, såvida inte oppositionen gemensamt ställer sig bakom ett motförslag. (Vilket trixandet med utskottsinitiativ undergrävt.)

  Förstår dock hur du menar, och tro mig, jag är hjärtligt trött på hur regeringen har hanterat de här frågorna, och ja, regeringen har definitivt hycklat den med.

  Vad jag retade mig på i just det här fallet är hur de rödgröna så uppenbart och flagrant designar sin politik för att få stöd av SD.

  Melmacs kommentar hos Högberg fick mig annars att flina brett. Jag är inte helt hundra på att jag håller med där, och om jag gör det så vill jag nog inte erkänna för mig själv att jag gör det. Men jag är så less och besviken på båda blocken att det scenario som Melmac önskar sig helt klart skulle vara en poetisk rättvisa.

  SvaraRadera
 10. Peter Nicklasson18 september 2013 22:11

  Det hade ju varit oerhört underhållande om nu SD krävde förhandlingar med de rödgröna om att just SD:s formuleringar (de rödgrönskandes är i princip likvärda) skulle gälla...
  Har ingen aning om hur viktigt brytpunktsfrågan är för SD, men de hade ju utan tvekan kunnat stressa SV(a)MP partierna.
  Kräv förhandling, gör det omständligt och krångligt, spela ut blocken mot varandra, peka på hyckleriet och nonsens-konsensus hos de övriga partierna.
  Big time SHOW! :)

  SvaraRadera
 11. SV(a)MP, gillar den. :)

  Hade jag varit SD hade jag för övrigt röstat nej till ALLT, så länge ingen förhandlade med mig.

  SvaraRadera
 12. Peter Nicklasson18 september 2013 22:40

  Men om man ställer sig utanför, förblir man väl utanför?
  SD har ju en unik chans att pinka på båda sidorna, framförallt på de rödgröna, eftersom brytpunktsjusteringen egentligen mest har värde som plakatpolitik ("ta av de rika") och annars är av ytterst marginell betydelse för de som "drabbas". Jag menar, målet om att max 15% av svenskarna skulle betala statlig inkomstskatt (som sattes av sossarna själva - tror jag - på 90-talet) är vi långt ifrån. Även detta tillhör de glömda löftena.
  Jag anser SD skulle kunna göra ännu mer poäng av sin vågmästarroll, tala om för väljare att det faktiskt går att påverka genom att ge dem sin röst.

  SvaraRadera
 13. Du har nog rätt. Men jag tycker nog ändå att de varit lite väl samarbetsvilliga mot regeringen. De har röstat ja till det mesta, och så lätt har regeringen inte riktigt förtjänat att ha det givet hur de behandlat SD.

  Men ja. Förmodligen en svår balansgång. Att visa sig oansvarig är såklart heller inte bra.

  SvaraRadera
 14. Det är ingen som har förtjänat det stödet så visst har du rätt i det. Men att då sätta sig på tvären och rösta nej till allt gör en bara själv till lika god kålsupare.

  Nu har man ju faktiskt visat att man tar ansvar för dem politiken som fört dem till riksdagen och för de väljare de företräder, det gör att de uppfattas mer trovärdiga än pajaserna till höger och vänster.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.