2013-09-25

Skamligt!


Stora och utdragna polisutredningar innebär ett stort pappersarbete. Pappersarbete som till stor del handlar om namn. Namn som, föga förvånande, naturligtvis hamnar i polisens pärmar, datorsystem och "register".

Att polisutredningar på detta sätt innehåller stora mängder namn – ofta på laglydiga och helt vanliga medborgare – är ganska olustigt. Men allt annat skulle omöjliggöra en meningsfull polisutredning. Namnuppgifter i polisutredningar är helt enkelt ett pris vi får betala för en fungerande brottsbekämpning.

Det nu aktuella fallet skiljer sig inte från andra brottsutredningar av samma omfattning. Det enda som skiljer är att de inblandade tillhör en minoritet. Att alla tillhör en och samma minoritet beror på att de är släkt med varandra – det rör sig om en familjefejd.

Vad media har hittat är med andra ord gissningsvis en ganska normal polisutredning. Eftersom det rör sig om den minoritet det rör sig om, väljer man emellertid att sätta igång ett massivt drev där man till fullo spelar ut rasistkortet.

Kusligt få ifrågasättande röster har hörts, men den röst som faktiskt har hörts idag är också dagens hjälte, nämligen Peter Springare från Örebropolisen. Han har sagt ifrån, trots att det säkert kan kosta honom dyrt framöver.

Springare försöker inte bara nyansera den bild som sprids, han drar även ned byxorna på rikspolischefen Bengt Svenson. Svenson har försökt rädda sitt eget skinn genom att kasta Skånepolisen till vargarna. Springare gör dock klart att det enda Skånepolisen gjort är att jobba efter Svensons egna rekommendationer.

Medias rapportering kring Skånepolisens utredning har slagit nytt rekord i journalistisk ohederlighet. Skånepolisen – som redan drogs med dåligt rykte – har valt att göra en pudel, väl medvetna om att varje försök att förmedla en nyanserad bild är dödfött i den mediedramaturgi som råder.

Rikspolischefen å sin sida, rädd att drabbas av samma peststämpel, tvår sina händer, spelar med i den djupt ohederliga teatern och lämnar sina skånska kollegor i sticket.

Det är skamligt.

Lyssna: Peter Springare om register över Romer (12:30)

SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, SR8, SR9, SR10, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6

9 kommentarer:

 1. Stort tack till dig för att du orkar. Jag har också hört Springare i P1 och kom till samma slutsats som du. De som ska skämmas är i första hand Rikspolischef Svensson som pratar bredvid mun och skuldbelägger Skånepolisen på hörsägen. Landets journalistkår har inte vett att skämmas så därför säger jag: vet hut!
  Gert B. i Markaryd

  SvaraRadera
 2. Tack för en makalöst bra blogg!
  Gert i Markaryd

  SvaraRadera
 3. Stort tack själv! Alltid kul med feedback. Särskilt när den är positiv. :)

  SvaraRadera
 4. Vill också ösa superlativ över denna blogg.

  SvaraRadera
 5. Varför är jag inte förvånad?
  Media försöker till varje pris marknadsföra sin propaganda "Det nya kalla Sverige" utan att ens ha i åtanke att de mer eller mindre smutskastar en hel yrkeskår där 99,9% gör ett jävla bra jobb!

  Rikspolischefen är feg och försöker lägga över skulden på Skånepolisen. Kommer det sen att visa sig att han faktiskt har uppmanat dem att jobba på detta sättet, så är han inte bara feg, utan ett jävla fegt kräk som borde avgå omedelbart!

  Varför gör man det? Varför fegar man ur och varför håller media på så här? Vad är det för dold agenda?

  Någon eller några tjänar på detta (och då menar jag inte att sälja lösnummer med krigsrubriker). Det kan inte bara vara att man är bitter för att SD har det inflytande de har i riksdagen (tack vare/ på grund av bl.a. S). Det måste vara nått annat!

  SvaraRadera
 6. Fegisen Bengt Svenson står förmodligen inte högt i kurs bland landets poliser idag... ;)

  Ja, varför gör media så här? Jag tror att deras indignation till stor del är äkta. Men i så fall bevisar detta att de är djupt okunniga om hur polisen jobbar. Det vore en sak om de kritiserade polisens insamling av personuppgifter överlag. Men det är först när man kan anlägga en rasistvinkel på samma fenomen som de bryr sig.

  Därtill kommer att denna soppa tydligt visar att när det kommer till kritan är alla de vackra orden om journalisters betydelse på faktagranskningens område inte vatten värda.

  Vad som säkert spelar in är förstås också att så länge man kan hålla liv i drevet så ökar såväl lösnummerförsäljning och reklamintäkter som sannolikheten att vinna guldspadar.

  Sen vill säkert många journalister förmodligen svartmåla Sverige som ett kallt, hårt och rasistiskt land, medvetet eller omedvetet. Det passar helt enkelt deras egna politiska åsikter och deras egna önskemål om hur den framtida politiken skall se ut.

  Det mest otäcka i sammanhanget är kanske att media genom sitt agerande utövar en massiv makt här. Man sätter ogenerat agendan och formulerar problembeskrivningen, trots att man inte har något folkvalt mandat.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Lars: Tackar för kommentaren och berömmet. Tyvärr jag kan få skit för ditt ordval här, så även om jag hatar att behöva censurera dig så gör jag det.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.