2013-10-17

Asylkartan 2.0

Den kraftiga svenska överrepresentationen i en internationell jämförelse av länders asylmottagande framgår tydligt av diagrammet längst ned i detta blogginlägg. Även ett stapeldiagram är dock ganska abstrakt till sin natur, varför jag har försökt mig på att även illustrera överrepresentationen med olika kartor. Följande karta gav det kanske mest intuitiva resultatet.

Alla EU:s medlemsländer – samt Norge – har här fått sina verkliga storlekar justerade efter antalet asylsökande per invånare. Om två länder i verkligheten är lika stora men det ena har ett dubbelt så stort asylmottagande per invånare, blir detta dubbelt så stort som det andra. Om ett land är hälften så stort som ett annat men har ett dubbelt så stort asylmottagande per invånare, visas istället länderna som lika stora på kartan.

Detta är, för er som är sugna på att abuseanmäla blogginlägg, fakta. Har du problem med sådana fakta så abuseanmäl verkligheten istället för mig.
Källa: UNHCRKälla: UNHCR

SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, SR8, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, NSk1, NSk2, Sk1, Sk2, Sk3, SMP1, SMP2, DN1, DN2

4 kommentarer:

 1. Vad är vitsen med att abuse-anmäla olika bloggposter? Vad vill man uppnå med det? Ser det inte bara fascistiskt ut, som om man vill förbjuda debatt och yttrandefrihet. Genom att hålla på med sådant i tid och otid så framstår man väl som en ängslig, rädd, orolig, nervös och inskränkt person med otäcka värderingar och hemsk syn på sina medmänniskor och begreppet samhällsdebatt? Och generellt borde det väl stärka betydelsen av det du skriver ifall man ogillar likriktning och förtryck. Finns det något praktiskt att vinna eller är det bara något som sedan skall kunna refereras till som "bevis" på att bloggen skulle sakna trovärdighet? Alltså att samma personer anmäler bloggen massor av gånger med inskränkt metodik och sedan anklagar bloggen för att vara anmäld många gånger. Yxskaft ungefär.

  Annars är det nog åskådligt att på olika sätt göra diagram där proportionerna blir grafiskt och lite ovanligt framlagda. Tycker man det ser underligt ut så sporras man väl att kolla in siffrorna och sedan gå vidare med informationsinhämtningen. Svårt att se något abusevärde i detta.

  SvaraRadera
 2. Det finns något praktiskt att vinna. Ofta försvinner de nämligen från länkad media när man abuseanmäler till Twingly, i synnerhet från SvD. Och då hjälper det inte om tonen i inlägget är civiliserad eller att alla påståenden är belagda med källor.

  Huruvida detta är demokratiskt eller intellektuellt hederligt är förstås en helt annan sak...

  SvaraRadera
 3. Hej Fnordspotter, jag tog mig friheten att publicera din otroligt åskådliga asylkarta här:

  http://everykindapeople.blogspot.se/2013/10/asylkartan.html

  Mvh Knute

  SvaraRadera
 4. Så länge bilderna inte ändras har jag rent generellt inget emot att de delas.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.