2013-10-23

Bubbelvänstern

"Ibland är jag rädd att jag lever i en bubbla.", skriver Lawen Mohtadi idag i DN.

Ja Mohtadi, du lever i en bubbla. Du skriver om "nedmonteringen av det gemensamma", fastän ingenting sådant pågår. Du säger att nyliberalismen har gått långt i Sverige – landet med världens högsta skatter – även om du tillägger att den har gått ännu länge i Storbritannien.

"Vänstern sitter på en enastående uppfinning som är svår att överträffa. Det är solidaritet" skriver du. Därefter skriver du att du inte känner en enda moderat och att "det är i och för sig poängen med att leva i en storstad – vi som lämnade mindre städer för Stockholm sökte just detta: subkulturer, likasinnade."

Du vill med andra ord slippa umgås med människor som inte delar dina åsikter och värderingar. I sann MUF-anda slippa kollektivismen och de gemenskaper du inte själv har valt. Detta hindrar dig uppenbarligen inte från att se dig som en "solidarisk" person, och även om du inte uttryckligen skriver det, gissningsvis någon som gillar mångkulturen också. Bara du slipper umgås med personer utanför din bubbla. Bara du kan vända den heterogena mångkulturen ryggen för den homogena subkulturen.

Detta är symptomatiskt för dagens vänster, Mohtadi. Den påstår sig stå för solidaritet och hata klassamhället, men ingen visar lika öppet sitt förakt för arbetarklassen som just dagens elitistiska övre medelklassvänster. Och inifrån den bubbla från vilket detta förakt flödar, ter sig verkligheten utanför som en nyliberal, rasistisk och kvinnohatande dystopi. Att det är landet med världens högsta skatter och en ovanligt tolerant och öppensinnad befolkning som i verkligheten faktiskt återfinns där ute, är det bekvämare att bara bortse från.
SvD, Anybody

6 kommentarer:

 1. Tack för att du så tidigt räddade mig från nesan att inte kunna se skillnad på hen och hen. ;-)

  .. och jag avundas dig förmåga att uttrycka dig kort och tydligt. Själv svävar jag allt för ofta ut i enorma textmassor när jag möter elitens syn på "folkets" elände och dumhet.

  SvaraRadera
 2. Det är svårt att skriva kort, jag har medvetet övat massa på det där. Min naturliga reaktion är att skriva 100 sidor och använda halva ordboken. :)

  SvaraRadera
 3. Ni skriver bra båda två.

  SvaraRadera
 4. Mona: Tack! :)

  Jag skall inte uttala mig om mig själv, men när det kommer till Anybody håller jag definitivt med dig!

  SvaraRadera
 5. Man blir ju spyfärdig av sådan rappakalja! Har hon sniffat lim?

  Så länge man har "den rätt a tron" så är allt OK, som vanligt!
  Det betyder att alla andra då är otrogna och då är det rätt att hata dem? Hur fungerar det med vänsterns urvattnade ord "Solodaritet"?

  Solidaritet - att i egenskap av del av en grupp verka hänsynsfullt utan egenintresse för denna grupps bästa.

  Jo, då, det är vänstern det......INTE!

  SvaraRadera
 6. Melmac: Ja, det här var över alla gränser. Självheligt, flagrant hyckleri och rejält sekteristiskt.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.