2013-10-15

Feel-goodkyrkan

Svenska kyrkan har fått en ny ärkebiskop. En ärkebiskop som inte tror på jungfrufödseln.

Well, jag tror inte heller på någon jungfrufödsel, men jag är å andra sidan inte ärkebiskop. Faktum är att jag inte är religiös alls.

För den högsta ledaren för Svenska kyrkan är dock tron på jungfrufödseln något som så att säga ingår i arbetsbeskrivningen. Detsamma gäller för tron på de Jesu mirakel som en annan ärkebiskop – K.G. Hammar – inte såg några problem med att avfärda.

Om Svenska kyrkan har ledare som inte tror på jungfrufödseln, som inte tror att Jesus kunde gå på vattnet, som väljer bort de delar av Bibeln – Guds ord – man själv finner problematiska, men som däremot tycker konkurrerande religioner är en "tillgång", då kan man fråga sig för vem Svenska kyrkan är till för.

Inte tycks det vara för troende kristna i alla fall.


DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN1, DN2, DN3, DN4, SR1, SR2, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, Dag6, Dag7, Dag8, Dag9, Dag10, Sk, NSk, LT, SMP

3 kommentarer:

 1. Tja finns det en gud, så ser jag inga problem med jungfrufödsel eller gå på vattnet. Men nog är det anmärkningsvärt att *biskopar* tillhör de tvivlande. Får mig att undra om de ens tror på Gud.

  SvaraRadera
 2. Inom Sv.Kyrkan finns sedan länge 2 stora grupper:
  de som är engagerade, troende
  och gudstänstfirare och som utgår ifrån bibeln. Dem kallar jag "gammeltroende".
  Så finns alla de, som gillar alla kyrkliga traditioner vid t.ex. dop,
  vigsel o begravning men som mycket sällan går i kyrkan annars. Dem kallar jag "svammeltroende", för de svamlar och tror mest på kyrkan som någon allmän inrättning, som man vill ha makt över med hjälp av politiska
  partier.
  Jag ser kampen stående mellan Kristi
  Kyrka och en allmänpolitisk "kyrka".

  SvaraRadera
 3. Ja, det blir allt svårare att ta Svenska Kyrkan på allvar. Utvecklingen bör dock inte avfärdas med en axelryckning, för kyrkan är fortfarande en maktfaktor.

  Risken är dessutom att islam framstår som det mest lockande alternativet för religiösa sökare när den största kristna kyrkan tycks ha tappat tron.


  Jag har skrivit mer om saken här:

  http://kulturkrig.blogspot.se/2013/10/kyrka-i-fritt-fall.html

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.