2013-10-01

Lågvattenmärke i SR

SR.se toppas för närvarande av Randi Mossige-Norheims artiklar om de så kallade "Djiboutisvenskarna".

Enligt Säpo hade dessa åkt till Somalias grannland Djibouti för att ansluta sig till al-Shabaab. "I Sverige är det inte straffbart att vara medlem i al-Shabaab", informerar Mossige-Norheims artiklar. Må så vara, men som en och annan minns massakrerade samma organisation nyligen ett sjuttiotal människor på ett köpcentrum i Nairobi.

Om det har begåtts fel i hanteringen av Djiboutisvenskarna är det givetvis rätt att granska detta, men Mossige-Norheims rapportering är ingenting annat än en parodi. Vi talar om personer som enligt Säpo ville utföra terrordåd som det i Nairobi. Att amerikansk säkerhetstjänst då gör allt för att stoppa dem är inte särskilt förvånande, i synnerhet som Sverige och EU låter al-Shabaab verka fritt.

Har de torterats är detta givetvis fel, men även en journalist med en så lång historia av tendentiös och vilseledande rapportering som Randi Mossige-Norheim borde så att säga kunna hitta något mer angeläget och behjärtansvärt att lägga det journalistiska krutet på.

I Mossige-Norheims svartvita värld tycks Säpo och deras amerikanska kollegors anklagelser helt sakna grund. Samtidigt påpekas i en faktaruta att "enligt männens anhöriga ska de [...] ha varit på flykt från al-Shabaab" då de greps. Vi förväntas med andra ord misstro myndigheterna, men lita till privatpersoner som har allt att vinna på att förneka allt.

För att sätta lite extra tendentiös krydda på reportagen låter Mossige-Norheim illustrera ett av dem med en bild från en demonstration organiserad av "Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén". Denna så kallade rättighetskommitté har en lång historia av samröre med terrorister, vilket Randi Mossige-Norheim lämpligt nog glömmer att påpeka.
SR1, SR2, SR3, Av

4 kommentarer:

 1. Det är ju inte första gången detta stolpskott till journalist har vinklat verkligheten till ren parodi:
  http://www.svt.se/ug/jag-trodde-pa-journalistiken

  Hon borde åtalas!

  SvaraRadera
 2. Framför allt är det skandalöst att public service upplåter så mycket medieutrymme till den typen av subjektiv åsiktsjournalistik.

  Detta verkar de dock inte se några problem med, däremot bölar de och skriver öppna brev till Hanne Kjöller när de får kritik för sin opartiskhet.

  Det här med att betala licensavgiften känns bara bättre och bättre!

  SvaraRadera
 3. Jag begriper inte att journalister inte gör grävande reportage om svenskar som strider i den här typen av grupper.DET borde verkligen intressera läsarna.
  Nej det sopas under mattan.Varför?
  Vad är agendan? Vill man tillbaks till medetiden ?Sharialagar? Här finns hur mycket som helst att skriva om men tystnaden är total.
  MYCKET KONSTIGT.

  SvaraRadera
 4. Ja, att sånt här sker i en vänstersekteristisk blaska som Aftonbladet är en sak, men att det är i public service denna smörja skrivs är fan ett rent hån mot alla som tvingas betala licenspengar.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.