2013-11-05

Arpi, Aftonbladet & tårtan (uppdaterad)

En gång i tiden skrattade jag när Bosse Ringholm blev tårtad.

Det är ingenting jag säger med stolthet, men det är någonting jag säger med ärlighet. Bosse Ringholm var den snustorre finansministern som använde ord som "tobakist". Bosse Ringholm var den snustorre finansministern som besvarade varenda fråga på en presskonferens med att Inga-Britt Ahlenius hade "uttryckt intresse för ett annat uppdrag". Bosse Ringholm var den snustorre finansministern som hade fått hoppa av gymnasiet efter att han fått underkänt i matematik.

Det var svårt att inte någonstans tycka det var lite roligt, när en sådan person blev tårtad.

Så vad finns det att säga om tårtningen av Jimmie Åkesson? Ptja, den var alldeles klart en fuckup av rang för hans personskydd. Jag tror också den var ytterst obehaglig för Åkesson själv. Det är lätt att skratta åt någon med mosad tårta i hela ansiktet, men på bilderna av såväl Ringholm som Åkesson ser de väldigt skärrade ut efteråt. Den sortens obehag skall ingen behöva utstå, politiker eller ej.

Vad som skiljer fallen Ringholm och Åkesson åt är att hotbilden mot Åkesson lär vara avsevärt mer konkret. Vad mer är, så skedde denna tårtning samma dag som polisen meddelat att andra sverigedemokrater hade utsatts för hot av betydligt allvarligare slag, inklusive en sprängladdning som detonerats på en bil.

I detta läge är en tårtning av Åkesson, hur välmotiverad man än råkar tycka att den är, ett exempel på väldigt dålig timing – för att uttrycka det milt. Detta hindrar inte Aftonblaskan från att brista ut i karnevalstämning med bildreportaget "Tårtattacker vi minns". Att kalla detta för smaklöst vore en underdrift.

Utan att veta alla detaljer, är jag rätt säker på att trakasserierna av och hoten mot SD-politikerna i Västsverige har varit av ett bra mycket mer konkret slag än de som drabbat Aftonbladets journalister. Jag betvivlar dock att Åsa Linderborg lär dra igång nån Granska skiten-kampanj med udden mot AFA den här gången. Jag betvivlar också att Jan Helin eller någon i motsvarande ställning kommer dra igång nån käck hashtagskampanj à la #demokrati på Twitter. Men för all del, motbevisa mig gärna.

Någon som däremot ännu en gång förtjänar ett särskilt omnämnande är SvD:s Ivar Arpi. Han uttrycker idag glasklart och reservationslöst vad varje demokrat värd namnet borde säga en dag som denna.


Uppdatering 1: Mediegunstlingen Kawa Zolfagary och hans "Slutpixlat" bagatelliserar och skämtar om tårtningen av Åkesson. Man anklagar dessutom Kent Ekeroth för att "skattetrixa" då han som privatperson inte vill betala skatt för donationer till Avpixlat.

Skitsnyggt. Verkligen. Måste vara djävligt praktiskt när verkligheten är så satans svartvit och man med gott samvete kan känna sig så God och Helig.


Uppdatering 2: Jonas Sjöstedt twittrar: "Oacceptabelt att kasta tårta på Åkesson, liksom alla former av hot eller våld mot SD. Rasism ska bekämpas med demokratiska metoder." Sjöstedt kallar med andra ord å ena sidan det inträffade för "oacceptabelt", men passar å den andra på att kalla Åkesson för "rasist" på samma gång. Den sortens villkorade avståndstagande hedrar inte Sjöstedt.
Abuseanmält inlägg

Anybody, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, DN1, DN2, DN1, SR1 LT1, LT2, LT3, LT4, LT5, LT6, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, NSk6, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, Sk7, SMP1, Re1, Re2, Re3

5 kommentarer:

 1. Skillnaden mellan Ringholms och Åkessons tårtningar var väl att i det första fallet stod det inte 100-tals människor runt honom och vrålade ut sitt hat!

  Sedan är det ju intressant att höra Lena Mellin säga att Södermalm är "förbjudet område" för sverigedemokrater och Jimmie Åkesson därför på sätt och vis får skylla sig själv?

  Som jag skrev på samma ämne .. i Malmö finns det också grupperingar som gör anspråk på kvarter och stadsdelar genom att hota och hata .. men de får nog inte lika stora sympatier från Lena Mellin, eller?

  SvaraRadera
 2. Det är en annan viktig skillnad, jupp. Tänkte inte på det, men det gör det till en väldigt annorlunda situation överlag.

  Och ja, Lena Mellins argument är väldigt konstiga. Men det vore kanske förvånande annars? :)

  SvaraRadera
 3. Helt ärligt, är det inte dags att klassa dessa ytterligheter och extremgrupper på båda kanterna som terrorister? Nu snackar jag inte om sur jäkla tårta, utan om sprängladdningar, misshandel, mordförsök, inbrott etc.

  Vi har en mördad statsminister och en mördad utrikesminister p.g.a. att galningar har kunnat komma för nära. Ska det behöva ske fler gånger innan man vaknar upp?

  När ska tidningar som Aftonbladet ta ansvar för denna upp piskade hat stämning som man uppenbarligen förespråkar i form av intellektuellt handikapade journalister med bittert korta CV'n och misslyckade politiker-karriärer?

  Tyvärr börjar DN och SvD följa så smått efter.

  SvaraRadera
 4. SvD:s journalister är nog av samma miljöpartistiskt skrot och korn som de övriga tidningarnas. Men SvD kompenserar med en ledarsida som för det mesta är helt briljant.

  Aftonbladet är ruttet på alla sätt som bara går, förutom det enda undantaget att de har Hakelius som kolumnist.

  DN:s journalister är väl också i stort den vanliga MP-skaran. MP-skaran verkar dock ha kompletterats med en socialliberal dito som indigneras så de blir röda i ansiktet av att gymnasister får debattera ämnen som cannabis och homoadoptioner. Och Orrenius tar ju allt detta ännu ett steg längre... Deras ledarsida är förvisso inte röd, men den är ärkesocialliberal vilket är ungefär lika illa. Hanne Kjöller är dock allt som oftast ett lysande undantag. Erik Helmerson brukar väl vara rätt okej också.

  Men, det där var ett långt sidospår. För att svara på din fråga så ja, det är definitivt dags att börja ta den här sortens extremism på allvar. Men det är väl enklare att lalla om "näthat" istället antar jag.

  SvaraRadera
 5. Vi får hjälpas åt att få upp den här extremismen på agendan,det är verkligen dags att dom får möta motstånd nu och att dom inser att vi är många fler som är FÖR DEMOKRATIN.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.