2013-11-14

Sveriges minst liberala parti

Sveriges minst liberala parti – Folkpartiet – håller just nu så kallat landsmöte.

Man har redan – i strid med juristers råd – hunnit med att ta beslut om att verka för att rättsstatens principer skall avskaffas i sexualmål. Omvänd bevisbörda bör införas, tycker Folkpartiet.

Samtidigt sitter Jan Björklund allt annat än säkert i sadeln. Detta har visat sig i såväl en opinionsundersökning som i det faktum att Birgitta Ohlsson fick fler röster än Björklund då partiet höll provval i Stockholm.

DN:s Ewa Stenberg kommenterar:

– Folkpartiet har fyra starka kandidater att efterträda Jan Björklund: statsråden Birgitta Ohlsson, Erik Ullenhag och Maria Arnholm samt EU-kommissionären Cecilia Malmström. Det måste vara besvärande för Jan Björklund att efterträdarfrågan så ofta diskuteras.

Med andra ord: Två radikalfeminister som snarast hör hemma i Feministiskt initiativ eller Vänsterpartiet, en EU-politruk som tycks se det som sin främsta uppgift att motverka begreppet "illegala invandrare" samt Sveriges mest förnumstige floskelrapare.

Någonstans där känner jag att det är läge att följa Anybodys exempel med att börja tugga på mattan. Möjligtvis samtidigt som jag ger ifrån mig ljud i stil med "mwahaha gnggggh bwäääääähäähääh".

Dagens bloggtips: Merit Wager


SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, Dag, Sk1, Sk2 Sk3 Sk4 NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, LT1, LT2, LT3, LT4

6 kommentarer:

 1. Åh,herregud vilka kandidater.Majorn har ju ändå lite vett i skallen.Ja då är det inte så mycket att välja på då.Ullenhag som partiledare-Otänkbart.

  SvaraRadera
 2. Ja. De där fyra namnen skrämmer verkligen skiten ur mig. Urgh.

  SvaraRadera
 3. Kanske vittnar Folkpartiet om den utveckling som Socialdemokraterna också kan se fram emot möjligen. När man historiskt har viktiga segrar och duktigt folk att vara stolta över men numera utvecklas till något otydligt och ointressant.

  Att Liberalismen och liberalerna i sveriges historia varit viktig är nog de flesta överens om. Men nu? Är det ens särskilt klokt att ha ett parti som påstår sig vara i huvudsak liberalt? Jo kanske, men är svenska folket i så fall speciellt liberala? Jag tror det inte. Det är lättare att vinna sympati på att föreslå förbud. Regler. Hårdare nypor eller liknande. Den skara långtgående liberaler som verkligen finns är nog väldigt begränsad. "Lite liberal är alla. Helt liberal är ingen".

  Istället blir Folkpartiets otydlighet och lite allmänna välvilja till allting en slags sås-magnet där man lockar till sig väldigt olika människor med olika ståndpunkter. Vilket gör partiet ännu mer otydligt. "Ingen hatar Folkpartiet. Men ingen älskar det heller". Och inget som de säger gör saker och ting tydligare.

  Björklund är exempelvis bra i debatter. Och nästan som bäst då han pressas hårt. I sin person försöker han göra partiet tydligt och pålitligt. Men samtidigt känns han motarbetad. Att peta bort honom vore som att dra ur korken ur botten på ekan. Man vet inte hur det går, annat än neråt.

  SvaraRadera
 4. Rent spontant tror jag faktiskt att en äkta liberal profil vore mer framgångsrik än dagens icke-liberala, förnumstiga och spretiga förmyndarprofil med tillhörande radikalfeminism. Men ja, kan ha fel på den punkten.

  SvaraRadera
 5. Ett NEJ är alltid ett NEJ - men vilket NEJ?
  -NEJ, sluta inte!
  -NEJ, jag vill inte!
  -Oh NEJ, jag glömde att ringa syrran!
  NEJ, på andra sättet!
  Det finns säkert många andra NEJ. Hur skall vi då kunna veta vilket NEJ som avses i Björklunds landsmötestal.
  Dessutom är NEJ-regeln diskriminerande eftersom de som inte förstår svenska över huvud taget inte förstår vad NEJ betyder. Men NEJ-regeln kanske är till för att kasta icke-svensktalande i fängelse. Är det en fortsättning på kravet på svenskkunskaper som folkpartiet lancerat tidigare...

  SvaraRadera
 6. Håller med, ingen av de fyra kandidater du nämner till posten som ny partiledare har någon särskild koppling till liberala idéer eller ens till tron på demokrati. Alltså medborgarnas rätt att ta ansvar och att kräva att politikerna håller måttet och vågar ta *sitt* ansvar för de beslut de fattar i vårt namn. Ohlsson ocb Malmström är skitviktiga nollor och frasbyråkrater, dessutom blinda EU-kramare, Arnholm släpper igenom ungefär vad som helst som passar en söderfeministisk opinion och Ullenhag är bara en slipprig taktiker och politruk.

  Fp har, liksom centern, spelat ut sin roll. Det parti Bengt Westerberg ledde skulle sopat mattan med dagens folkparti om de kunnat mötas i 2010 års riksdagsval.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.