2014-02-11

Inte antidemokrat, men...

Tidningarna fylls av artiklar om "extremister" och rapportering långt bortom de mest grundläggande objektivitetskrav. Blogglänkar försvinner på löpande band och Reinfeldt är irriterad.

Det är svårt att inte se reaktionerna på den schweiziska folkomröstningen som symptom på ett grundläggande förakt för folkviljan: "gärna demokrati, bara ni röstar rätt."

På EU-nivå blir kritiken såklart ännu mer bisarr. EU lider av ett gigantiskt demokratiskt underskott, avtal görs upp bakom stängda dörrar och om ett medlemslands medborgare därefter skulle ha fräckheten att rösta nej, tvingas de rösta igen och igen ända tills de röstar ja.

Men när schweizarna – som inte ens är medborgare i EU – får säga sitt i en folkomröstning, då väljer de grå EU-dignitärerna att sätta sig på höga hästar. Stanken av hyckleri kan kännas långt utanför EU:s gränser och har nu lagt sig som ett lock över Schweiz.

Lästips: Den hälsosamme ekonomisten
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN1, DN2, DN3, DN4, Dag1, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, LT1, LT2, SVT

2 kommentarer:

 1. Man sitter och pekar finger åt USA för att de agerar världspolis, medans man själv är en av de värsta åsiktspoliserna i västvärlden.
  "Vi borde ha folkomröstning som i Schweiz!" har man ropat flera gånger det senaste decenniet, nu när man har folkomröstat i detta land så passade inte resultatet åsiktspoliserna och proffstyckarna!
  Vi har vår historia att ta lärdom av Schweiz har sin, man kan tycka vad man vill, att man har valt fel, men man måste respektera deras val.

  En mycket läsvärd krönika:
  http://www.skanskan.se/article/20140207/OPINION/140209499/1061/-/forhandsmodererad-diskussion

  SvaraRadera
 2. Ah, ja, lysande av Teodorescu.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.