2014-02-05

Miljöpartiets husdjur


Se fler bilder här

Stockholmspolitikerna har bestämt att kåkstäderna i Högdalen skall rivas. Anledningen till detta är formellt att tiggarna olovligen bosatt sig på stadens mark, samt gjort sig skyldiga till miljöbrott och olovlig kraftavledning.

Marken har som synes använts som soptipp, skjul har olovligen uppförts och man har enligt DN uppenbarligen alltså även tjuvkopplat el med alla faror det innebär. Av Daily Mails reportage att döma tycks man dessutom ha avverkat skog för att använda som ved.

Ändå är det först efter att man under ett halvår låtit polisen kartlägga vad som sker som politikerna vågat ta detta självklara beslut. Under tiden har politikerna – och givetvis även den miljöpartistiska journalistkår som vakar över dem likt hökar – gissningsvis känt sig som fina, toleranta och förstående människor.

Vad de i själva verket har gjort sig skyldiga till är dock en total avhumanisering av tiggarna. Man har inte behandlat tiggarna som människor med allt vad det innebär av rättigheter och skyldigheter. Man har betraktat dem likt förståndshandikappade som inte vet bättre, likt husdjur oförmögna att ta ansvar för sina egna handlingar och vilka man därför inte kan ställa samma krav på som på "riktiga människor".

När Stockholmspolitikerna nu, flera år efter det hela startade, visar en smula handlingsförmåga är detta ändå högst kontroversiellt. Det totalt verklighetsfrånvända Miljöpartiet protesterar och vill istället att Stockholms skattebetalare skall avstå medel för att garantera rumäner skattefinansierat boende för den symboliska summan tio kronor om natten.

Denna extrema form av "positiv" särbehandling skulle aldrig komma på fråga för någon annan grupp. Att samhället så fullständigt tappat kontrollen över händelseutvecklingen har bara kunnat ske för att etablissemanget varit oförmögna att betrakta tiggarna som människor.

Lästips: Motpol, Staffan Danielsson
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SVT1, SVT2, SVT

5 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson5 februari 2014 23:30

  PÅ sena 80-talet skrattade folk åt miljöpartisternas motioner, nu tävlar de övriga partierna om deras gunst. I går galet, idag modernt och "progressivt".
  När kommer verkligheten ifatt dårskapen i det offentliga Sverige?

  Politik är att ställa grupper mot varandra, det är den sannaste definitionen. Ska vi ömma för människor som vistas här illegalt, tigger och stjäl för sitt uppehälle, osv får någon annan betala. De gamla på servicehemmet i Karlskoga t ex. Nu sparas det t o m in på deras eftermiddagskaffe... en av få stunder de kan finna gemenskap. Kommunen behöver ju spara pengar...

  SvaraRadera
 2. Sverige sällar sig till de hårda kalla länderna, likt frankrikes obarmhärtigt högerstyrda Sarkozy-ledda aktioner mot kåkläger och soptipsliknande slumkojor. Oh vad hårt det var. Omänskligt. Nu gör vi samma sak här.

  Kommer tänka på fågelinfluensan. Hu så fasansfull. Nu är den i österrike. Nu är den snart här. Nu är den i danmark. När den sedan kom hit blev det helt tyst.

  Apropå miljöpartister och stollighet så föreslog ju en sådan att man kunde ev använda fotboja på dömda personer. Och ett enigt mediedrev, ovanligt nog, tokförklarade denne miljöpartist. Omänskligt, avhumaniserande, fascistiskt (naturligtvis), ovärdigt ett modernt samhälle. Osv. Nu är det ju vardagsmat, ingen hittar några problem och fördelarna är flerfaldiga.

  I retrospektiv kommer nog de här rivningarna av slumläger att betraktas som närmast självklara handlingar med mänsklig omtanke som orsak.

  (Men att bilderna ser så sopiga ut, beror det inte på att lägren ligger precis vid sopberg? Det är väl inte etniciteten som har stökat ner på det här viset, enbart i alla fall?)

  SvaraRadera
 3. Kanske miljöpartisterna kan föregå med gott exempel och skänka sin 15 års inkomsgaranti till välgörande ändamål?
  Om de inte skulle bli omvalda, vill säga.

  SvaraRadera
 4. Anonym: Nu vet jag förvisso inte exakt vad som är vad, men om man ser på bilderna (särskilt DN:s helikoptervy) så har jag svårt att tolka det på annat sätt än att de anlagt sin egen soptipp precis bredvid platsen där de bosatt sig.

  ... men du kanske var ironisk.

  SvaraRadera
 5. Obegripligt att ansvariga myndigheter inte ingripit omedelbart och stoppat kåkbebyggelsen. Varför?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.