2014-06-18

Dekonstruktion av en debattartikel

Efter att Solveig Horne från Fremskrittspartiet i egenskap av Norges "jämställdhetsminister" (strikt talat barn- och familjeminister) nyligen blev inbjuden att tala på den feministiska kongressen Nordiskt Forum, publicerade Aftonbladet i veckan en väldigt indignerad debattartikel. I denna beskrevs Fremskrittspartiet som "ett parti som är känt för sin rasistiska, homofoba, transfoba och antifeministiska politik".

Det finns ett oräkneligt antal invändningar man kan göra mot kritiken som sådan, men mer intressant i det här fallet är egentligen listan över undertecknare. Gemensamt för så gott som samtliga är att de befinner sig väldigt långt ut på vänsterkanten och bekänner sig till postmodernistiska trosläror som identitetspolitik och intersektionalitet. Bland dessa namn återfinns:

Deidre Palacios
Försvarar bland annat vandalisering av valaffischer.

Sara Abdollahi
En av deltagarna i det Twitterdrev som drabbade Sanna Rayman efter att en twittrare tyckte sig höra ordet "afronegern", då Rutger Palmstierna viskade till Rayman under ett Timbroseminarium som Rayman modererade.

Abdollahi anklagade då Rayman för att "vifta bort rasism", för att "gilla kolonial ton" och för att förneka vad "alla andra" hörde. Abdollahi tillade att "kolonialism är normaliserat i Sverige", att Rayman borde skämmas och passade även på att kalla Palmstierna för "Kolonialstierna".


"...nånting om att skära ned" – eller någonting annat?

Edda Manga
Har samarbetat med Pia Laskar, som dömdes till tre års fängelse för delaktighet i RAF:s planer på att kidnappa Anna-Greta Leijon. Manga har även deltagit i aktiviteter arrangerade av stalinistiska och Nordkoreavänliga Kommunistiska Partiet, mer känt som KPML(r).

I en artikel i Feministiskt perspektiv – i vilket ordet "diskurs" för övrigt förekommer elva gånger – argumenterar Manga för att termen "hedersvåld" är rasistisk. Hon har även försvarat polygami och de imamer i Sverige som förespråkar detta. Därtill har Manga enligt Johan Lundbergs bok "Ljuset fiender" hunnit med att såväl försvara talibanrörelsen som FARC och PFLP.

Victoria Kawesa
Har påstått att "Afrosvenskar särbehandlas och diskrimineras just på grund av tankemönster som är kopplade till rasbiologiska idéer om svarta människor som väsensskilda och underlägsna vita svenskar".

Athena Farrokhzad
Har beskrivit den danske poeten Yahya Hassan med orden "en ung poesidebutant med palestinsk bakgrund som anklagar den muslimska diasporan för hyckleri, misogyni och allmänt barbari, vilken skänk från ovan för Danskt Folkeparti".

Maria Ramnehill
Har liknat kritik av det konstruerade pronomenet "hen" vid hets mot folkgrupp.

Ulrika Westerlund
Anser att informationsplikten för HIV-positiva skall försvinna och att "diskussionen om hiv, smittskyddslagen och tillämpningen av brottsbalken i fall där hiv-smitta överförts, är på en rent infantil nivå i Sverige".

Devrim Mavi

Lawen Mohtadi
Har trots att svenskarna betalar världens näst högsta skatter kallat den svenska politiken för "nyliberal".

Nasim Aghili
Besvarade frågan "Vad kommer vara annorlunda 2035?" med följande ord:

"Mycket. Kapitalismen har utplånat sig själv. Dom hegemoniska system som är rådande idag ser annorlunda ut. Asien har blivit starkare. Folk börjar emigrera från väst till öst. Kollektivismen blir trendig. I Sverige kommer vi bygga kollektivanpassade bostäder igen. Och sy våra egna kläder. Tvåsamheten är inte den enda lagliga samlevnadsformen och alla barn kommer att gå i normkritiska förskolor och skolor. (Jag skulle var dum om jag inte fick drömma lite.)"

Nabila Abdul Fattah
Hyllar Revolutionära Fronten och har samarbetat med KPML(r):s ungdomsförbund "Revolutionär kommunistisk ungdom".

Maria-Elsa Salvo
Har skrivit att SD inte bör tillåtas besöka högskolor eftersom "Sverigedemokraterna representerar [...] en högerpolitik som är direkt arbetar- och kvinnofientlig" och deras "människosyn kan definieras som inkompatibel med mänskliga rättigheter".

Foujan Rouzbeh

Tobias Hübinette
Är dömd för flera brott och har varit medlem i AFA. Har även påstått att "Sverige är i själva verket bland de mest diskriminerande av alla västerländska länder".

Javiera Cifuentes
Har påstått att "SD anser [...] att facket inte behövs. De vill öka arbetsgivarnas makt."

Det är med andra ord en skara människor med väldigt underliga åsikter som sätter sig till doms över en norsk minister. Frågan är snarare vilka det är som egentligen "normaliserar" extrema åsikter.
DN1, DN2, Ex, Ab1, LT1, NSk1, Re1, Re2, Re3, Sk1, Sk2, SR1, SR2, SvD1

11 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson19 juni 2014 01:27

  Många gånger bättre att kritisera vad artikelskribenterna gjort (för dumt) även tidigare. Det ger läsaren möjlighet att själv inse bärigheten i din egen kritik utan att han/hon känner att åsikten skrivits i pannan på läsaren.
  Med andra ord:

  Bra grävt :)
  Och fortsätt gärna så - uppskattas!

  SvaraRadera
 2. Eller hur Fnord?

  Vart är alla uppbragta läsare- analyser och politikers yttranden? de grävande journalisterna?

  http://blogg.vk.se/Mexan/2014/03/13/edda-manga-och-rattvisan/

  http://blogg.vk.se/Mexan/2014/04/03/och-vart-var-edda-manga/

  http://blogg.vk.se/Mexan/2014/04/17/och-det-kusligaste-med-kulturjournalisters-efterfester/

  Det skulle vara grymt kul att träffa dig, Any osv =)

  SvaraRadera
 3. Peter Nicklasson: Tack! När jag fick idén till att göra detta insåg jag inte hur mycket jobb det skulle bli. :)

  Maja: Det vore kanonkul! Jag noterade för övrigt att din blogg syntes flitigt bland sökträffarna då jag sökte på Edda Manga. :D

  SvaraRadera
 4. Märkligt sammanträffande! Började igår att läsa boken Spionjägaren av Olof Frånstedt. Hade aldrig talats om Edda Manga och nu dyker rättshaveristen upp i verkligheten idag.

  Mycket bra grävt!

  SvaraRadera
 5. Tack för ännu ett lysande inlägg! Och som alltid väldigt hög nivå på det du skriver, både innehållsmässigt och stilistiskt.
  Peter

  SvaraRadera
 6. Himla bra! Jag kände visserligen till många av de här gökarna men man glömmer ju, och att se det så här samlat ger en annan bild, en som ger en väldigt dålig smak i munnen. Det här är vår hyllade elit och vad säger det om tillståndet i landet?

  Athena Farrokhzad var väl den där tjommen som åkte till Norge och gjorde bort sig? Norrmännen blev väldigt upprörda av hennes föreläsning (eller nåt), det var strax efter Breivik och i Norge var man inte på humör att hylla våld som metod. Farrokhzad skrev en artikel där hon beskrev hur hopplöst det var att få norrmännen att förstå, hur hon än tålmodigt förklarade, att det är skillnad på våld neråt och våld uppåt mot förtryckarna. Vilka som är förtryckarna är förstås upp till henne att bedöma antar jag. Gud välsigne norrmännen!

  Jag vill passa på att säga också, apropå förra inlägget, att din blogg är ett vattenhål för mig och säkert många andra som läser här. Här kan man andas frisk luft och få kraft av att veta att man inte är ensam i all galenskap omkring oss.

  SvaraRadera
 7. Malin: Ah! Hade missat det om Farrokhzad.

  Egentligen ville jag skriva ännu mer utförligt, men en del hade knappt gjort några avtryck och dessutom började jag bli smått utmattad när jag hade plöjt mig igenom typ 2/3 av namnen.

  Återigen, kul som fan att få sånt beröm! Tack! :)

  SvaraRadera
 8. Ja kudos. Snygg bloggpost utan tvekan. Just den kompletta sammanställningen gör det hela så tydligt tragikomiskt. (Eller bara tragiskt kanske).

  Man kan ju önska detta gick att genomföra på alla kampanjer och lobbyframträdanden som får stort genomslag. Hela tiden. (Till det behövdes förstås en stor heltidsredaktion då debatten nästan helt består av dylikt). Men din fina punktinsats här visar vad en enmansredaktion kan åstadkomma. Tack för det.

  SvaraRadera
 9. Instämmer i hyllningskören. Mkt bra grävt.

  Hade för avsikt att kommentera även ditt förra blogginlägg (det om journalister), men fick inte tid. Det stämde dock på pricken med mina erfarenheter.

  Keep it up.

  V

  SvaraRadera
 10. Tog nog ett par timmar att samla ihop material till och skriva inlägget. Era kommentarer får mig att känna att det definitivt var värt besväret. :)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.