2014-06-26

En dag i dårhuset #2

Varför, o varför, måste allting vara så obeskrivligt tramsigt i Sverige?

Vi har blivit till EU:s största asylland, Migrationsverket tycks i dagarna ha att hantera 500 asylansökningar per dag (vilket på årsbasis motsvarar 180 000), men fastän detta står i direkt konflikt med den svenska modellen blir detta inte till mer än några TT-notiser i nyhetsflödet.

Vad får vi då läsa istället? Vad diskuteras egentligen i det offentliga rummet under ett valår? Well, Feministiskt initiativ vill diskutera guld. Detta eftersom utvinningen av guld är ett problem, de resurser som används till guldutvinning skulle ju istället kunnat gå till välfärd.

Om, det vill säga, det privata kapital som idag går till att investera i guldutvinning på något sätt istället först skulle övergå till den offentliga sektorn. Om, det vill säga, vi hade arbetskraftsbrist i Sverige så att gruvarbetarna istället kunde jobba inom andra branscher så som Feministiskt initiativ föreslår. Om, det vill säga, ekonomin bara hade fungerat på det sätt som två postmodernistiska röster från den akademiska vänsterns intellektuella midvinter tror att den fungerar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt å sin sida vill inte tala om marknadshyror. Reinfeldt vet såklart att Sverige behöver marknadshyror, idag mer än någonsin dessutom, med tanke på den rekordstora invandringen. I Sverige går det emellertid inte att säga det som varje ekonom vet för, som Klas Eklund en gång konstaterade, hyresregleringen är svensk politiks Särimner: "Den slaktas av ekonomerna varenda dag, men återupplivas av politikerna nästa morgon."

DN, å sin sida, låter till slut brandmännen i Boden få komma till tals efter att de karaktärsmördats av samma tidning. DN beklagar felen, men anser fortfarande publiceringen vara relevant i egenskap av "exempel på främlingsfientlig jargong". Att någon någon gång kanske sade något dumt, tycks för DN vara en så god indikator på rasismen i Sverige som någon.

Eli Göndör gör ett tappert försökt att hyfsa debatten, genom att sätta den av intersektionalisterna till religiös doktrin upphöjda identitetspolitiken i ett historiskt sammanhang. Föga förvånande får han snabbt mothugg av Seher Yilmaz som, förvisso artigt, svarar med en text om "vita cis-män". Vad Yilmaz däremot inte nämner är att andelen transsexuella i befolkningen som mest mäts i promille, vilket rimligtvis också gör det faktum att transsexuella styrelseledamöter är sällsynta rätt naturligt. En kvalificerad gissning är att det snarare finns en överrepresentation i sammanhanget.

Yilmaz text är emellertid intressant som en samtidsmarkör av tre anledningar. För det första för att hennes resonemang om just vita män ansluter sig till vår samtida tradition att utmåla just denna grupp som särskilt naturvidrig i ett nordeuropeiskt land, samtidigt som vita kvinnor till synes helt undslipper vithetens stigma.

För det andra därför att hon på precis samma sätt som hon talar om vita män talar om cismän, inte cispersoner. Det är de män som har fräckheten att inte vara transsexuella det tycks vara något fel på, inte de icke-transsexuella kvinnorna.

För det tredje är hennes text intressant som samtidsmarkör eftersom hon skriver följande:
"CIS är en benämning på personer vars biologiska, juridiska och politiska könsidentitet stämmer överens, vilket brukar uppfattas som normen i samhället"
Att formuleringen antyder att normen är felaktig är ganska iögonfallande, då de som avviker från samma norm som tidigare nämnts mäts i promille. Man kan givetvis hävda att normtänkandet borde skrotas, men antyder man att den som ser 99,9 % som en norm har fel, tar man också på sig en ganska tung bevisbörda.

Det är emellertid inte denna aspekt jag främst reagerar på i Yilmaz förklaring. Yilmaz använder versaler då hon skriver "cis" och förklarar sedan för Göndör vad ordet betyder. Problemet är bara att "cis" inte är någon slags förkortning eller nyskapat ord, det är ett latinskt prefix som betyder ungefär "på den här sidan om" och är motsatsen till det mer kända prefixet "trans".

Före denna term adopterades av den postmodernistiska vänstern användes den vanligen i geografiska sammanhang, till exempel då områdena på de bägge sidorna av vattendragen Kei, Jordanfloden och Leitha delades in i Ciskei/Transkei, Cisjordanien/Transjordanien respektive Cisleithanien/Transleithanien.

Detta vet naturligtvis en äkta intellektuell som Göndör. En kvalificerad gissning är inte bara att han känt till ordet sedan före Yilmaz föddes, utan att Yilmaz egen vokabulär dessutom endast inbegripit ordet under ett par, tre år.


DN1, DN2, Sk1, Sk2, Sk3, NSk1, NSk2, LT1, LT2, Ab, SMP1, SMP2, SvD1

8 kommentarer:

 1. När jag försöker följa tankegångarna hos dem som anser sig sitta inne med alla svar så saknar jag fullständigt ord .. och intresse .. för att beskriva mina mina egna reaktioner.

  Men ett lite äldre ord som "Vämjelse" kanske kan vara passande i sammanhanget.

  SvaraRadera
 2. "Vämjelse" är ett väldigt beskrivande ord i sammanhanget.

  SvaraRadera
 3. När jag läser om de som anstränger sig så för att spalta upp hur många av olika kategorier som är representerade i styrelser, så går mina tankar osökt till de som räknar hur många judar som äger tidningar.

  @anybody: "dem som anser sig sitta inne med alla svar" - jag kastas tillbaka till mina tonår, där fanns det massor av människor som satt inne med alla svar i viktiga frågor som vilket som var det bästa pojkbandet, vilka som var de sanna poker-reglerna, hur man skulle trimma en moppe osv. Det verkar som om inte alla växer ifrån det.

  SvaraRadera
 4. När jag var ung fick inte "de sanna poker reglerna" eller "hur man trimmar en moppe" mega utrymme i nyhetsmedia, så jag tycker jämförelsen haltar betänkligt.

  Mkt bra skrivet igen Fnord f.ö.

  V

  SvaraRadera
 5. Ärligt, för att skriva så kort inlägg som Yilmaz gör lyckas hon göra bort sig på många sätt. Det jag reagerade främst på var för övrigt hennes sluttamp:

  "Ps. Vi såg att du är kunnig kring religion, så vi blev inspirerade att göra en sån lista. Den kommer ut strax, hoppas det känns lugnt!"

  Känns inte det som ett förtäckt hot? Min tolkning: "Vi ska minsann se till att det finns alternativ till dig att använda i framtiden så du inte kan komma här och komma"

  Mycket obehaglig människa det där, och det känns inte alls som hon läst vad han skrivit och förstått vad han vänder sig emot.

  SvaraRadera
 6. Tack fnordspotting,

  det är alltid uppfriskande att läsa dig!

  SvaraRadera
 7. Tack fnordspotting,

  det är alltid uppfriskande att läsa dig!

  SvaraRadera
 8. Trollan:
  Jag håller helt med dig om att hon gör bort sig. Söker man på Göndörs artikel på Twitter ser man dock mängder med inlägg på temat "höhöhö Göndör vet inte vad cis betyder", samtidigt som man gissningsvis kan utgå från att Yilmaz får de vanliga ryggdunkningarna.

  En annan sak jag reagerar på med hennes PS är hur hon (ung, grön, radikal, idealistisk) försöker mästra någon med oändligt större livsvisdom. Är man nyutexaminerad från Södertörns högskola vet man som bekant precis allt som finns att veta.

  Filippa:
  Tack själv! Det är mitt ego som talar såklart, men jag tycker det är fantastiskt roligt att höra sånt! :)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.