2014-06-15

Lågvattenmärke för SVT

På SVT publicerades idag en artikel i vilken det bland annat står följande:
"Ingrid Carlqvist står bakom Dispatch International och Mats Dagerlind är ansvarig utgivare för Avpixlat. Båda sajterna hårdvinklar nyheter om invandring och flyktingpolitik och beskriver invandrare som problem och en börda för Sverige, fastän statistik säger emot."
Givetvis är det så att Avpixlat och Dispatch International är vinklade, men när artikeln påstår att "statistik säger emot" är man ute på väldigt tunn is. Det är välbelagt att invandringen kostar åtskilliga miljarder per år. Regeringens egen utredare Jan Ekberg har kommit fram till detta och andra ekonomer har kommit fram till ännu högre siffror än Ekberg.

Huruvida detta är någonting dåligt eller inte är en värderingsfråga, men att invandringen kostar mycket pengar är välbelagt. Ändå påstår SVT att "statistik säger emot" och passar i samma mening på att kalla de nyhetskällor som i denna fråga stödjer sig på forskning för "hårdvinklade".

Detta är inte bara hyckleri, det är dessutom ett direkt lögnaktigt förfarande från SVT:s sida. När public service visar prov på en sådan postmodernistisk hållning till forskning och fakta är det inte heller konstigt att Avpixlat och Dispatch International lockar allt fler läsare.

Lästips: En nationalekonoms syn på saken

Relaterat: Publice service har förlorat sin legitimitet
Ab1, Ab2, Ab3, Av1, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Ex1, Ex2, Ex3, LT1, LT2, LT3, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, Re1, Re2, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, SMP1, SMP2, SMP3, SMP4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

3 kommentarer:

 1. Ja, SvT verkar lite vilse i pannkakan. Det blir väl så när man bara umgås i sin egen krets och läser samma media hela tiden. DN verkar också ha rätt klara vinklingar. Den som bara läser DN fattar inte varför vi inte omedelbart bussar in hela världen, eftersom vinsten är så gigantisk. Den som bara läser Avpixlat ser så småningom självmordsbombare bakom varje yvigt skägg.

  Jag är själv för en tämligen öppen invandring, så det gör mig ledsen när mina meningsfränder använder argument som är så löjligt lätta att rasera. Meningsfränder, förresten - jag misstänker att DN förespråkar den klassiska svenska modellen, där vi låter EUs randstater ta stöten och pressa immigranterna tillbaka i Medelhavet, så att vi kan känna oss helgoda när vi tar emot den rännil som kommer igenom. Jag misstänker att svensk invandringspolitik hade varit lite mer taggtråds- och minfältsbaserad om de stora flyktingströmmarna hade kommit via Åland rakt in i Stockholms skärgård. Hm, kanske skulle skriva en kontrafaktisk roman där överfulla flyktingbåtar ligger och skvalpar utanför Dalarö?

  Jag skulle gärna lyssna på Dagerlind och Carlqvist. Eller ännu hellre, Sanandaji. Liksom jag gärna lyssnar på Ohly, Schyman och andra diktaturförespråkare. Eftersom det är genom att lyssna på nya tankar, och tänka igenom mina egna åsikter och argument, som jag kan växa som människa.

  Men för SvT verkar det viktigare att ta avstånd. Tut på er!

  SvaraRadera
 2. Hans: Rännil?

  "Under 2012 sökte sammanlagt 479 300 personer asyl i i-länder. Av dessa var det 43 900 (9,2 procent) som sökte asyl i Sverige, vilket gjorde Sverige till det fjärde största asyllandet i absoluta tal mätt efter USA, Tyskland och Frankrike. "

  http://asylstatistik.blogspot.se/2013/08/jamforelse-mellan-i-landers.html

  SvaraRadera
 3. Anonym:

  Jomenvisst, användandet av ordet rännil kan diskuteras.

  Jag använde ordet för att jämföra antalet som idag klarar av att ta sig in till Sverige med hjälp av sin vänlige flyktingsmugglare med det antal som skulle ta sig in om Sverige låg granne med konfliktområdet och det bara var att promenera rakt över gränsen. Och i det sammanhanget står jag för det ordvalet.

  En rännil är det däremot inte jämfört med historiska nivåer på invandring. Andra invandringsförespråkare brukar bli hysteriska om man använder ordet massinvandring. Inte jag, det innebär ju bara att mångkulturen blivit verklighet, att vår politik lyckats (att vi sen inte lyckas särskilt väl med att få in de som kommer i arbete är en annan fråga)! Så ja, där är massinvandring det ord jag vill använda.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.