2014-07-27

Liberaler för fri invandring

Allt oftare hörs kraven på fri invandring idag inte längre bara från vänsterhåll, utan även från liberalt håll. Det finns onekligen en logik i detta, där stor invandring i grund och botten går stick i stäv med folkhemstanken går den helt i linje med den liberala filosofin.

Bland nationalekonomer råder det emellertid konsensus kring att fri invandring är oförenligt med en välfärdsstat (se till exempel Assar Lindbeck, Tino Sanandaji och Magnus Henrekson), vilket innebär att den fria invandringen kommer med ett pris. Ett pris som en bred majoritet av svenskarna gissningsvis inte är beredda att betala.

Många liberaler – se till exempel vad Timbros VD Markus Uvell har att säga om saken – erkänner detta, och vill lösa integrationsproblemen med flexiblare arbetsmarknad med mera. Jag har inga problem med denna inställning eftersom den är intellektuellt hederlig och den fungerar. Men därefter börjar den intellektuellt hederliga ytan snart krackelera.

Förutom liberalerna är Sverigedemokraterna – tycka vad man vill om dem, och så vidare – de enda som tar nationalekonomernas ord på allvar. Deras lösningar är diametralt olika – där liberalernas lösning är att minska välfärden är Sverigedemokraternas att minska invandringen – men gemensamt för dessa två lösningar är att de tar konsekvenserna av vad nationalekonomerna säger.

Detta borde ge upphov till en intressant och livlig debatt, i synnerhet med tanke på att övriga partier väljer att låtsas som att man både kan äta kakan och ha den kvar, men så har inte blivit fallet. Istället väljer Timbro att sälla sig till Sverigedemokraternas belackare, trots att de själva har medgett att övriga partier helt saknar lösningar.

De liberaler som är för fri invandring är medvetna om priset för denna linje, men när det kommer till kritan så talar de ofta tyst om saken. Samtidigt som de avfärdar SD:s linje, stödjer de den politiska linje som gjort Sverige till såväl EU:s största asylland som det land i OECD som har det största sysselsättningsgapet mellan infödda och invandrare. Detta trots att de själva medger att denna politik som helhet är ohållbar och att den därmed också legitimerar SD:s linje.

Det är svårt att tolka detta på något annat sätt än att liberaler som Uvell arbetar för att ställa svenskarna inför fullbordat faktum, att de stödjer en politik som de själva finner ohållbar ända tills vi kommit dithän att vi inte längre har något annat val än att avveckla det svenska välfärdssamhället som vi känner det. Detta är i så fall inte bara djupt ohederligt, det är också ovärdigt den liberala filosofin.

Relaterat: Ilan Sadé: Timbro – ta ert intellektuella ansvar

För övrigt rekommenderar jag alla att lyssna på Nathan Shachar i Danmarks Röst (24:23 och framåt).


DN1, SvD1, SvD2, SvD3, Bar1, Bar2, SMP1, SMP2, NSk1, NSk2, NSk3, Dag1, Dag2, Av1

6 kommentarer:

 1. En fråga.

  Är det ett problem ur välfärdsperspektiv om vi blir fler som arbetar och bidrar till densamma?

  Är inte problemet snarare att vi är sämst i världen på integration?

  Beror vår urusla förmåga på någonannanismen?

  /henrico

  SvaraRadera
 2. Allt det där hör ihop. Den svenska modellen gör det svårt för invandrare att få jobb men lätt att få bidrag. Då blir det som det blir.

  Personligen anser jag att den svenska välfärden blivit alldeles för generös och bör ta några steg tillbaka. Men den sortens förändringar skall göras utifrån folkviljan, inte för att man fört en ansvarslös invandringapolitik som forcerar en sådan förändring.

  Därtill tror jag influenser från kulturer med klantänkande är väldigt destruktivt för välfärdsstater. I klankulturer finns inte den lojalitet mot staten som enligt mig är en grundläggande förutsättning för att folk skall acceptera de uppoffringar i form av t ex skatt som en välfärdsstat kräver. Därför är jag också väldigt skeptisk till begreppet mångkultur, jag anser snarare att integration med nödvändigt kräver en dos av assimilation för att det sociala kontraktet skall överleva.

  Som sagt, jag tycker välfärden har gått för långt idag, men jag vill inte ha ett samhälle som det engelska eller amerikanska heller. Enligt mig är dock risken att vi snart tvingar fram ett sådant. Om så blir fallet för att merparten av Sveriges politiker och journalister låtsas sim att det inte finns någon motsättning mellan välfärd och rekordstor invandring så är det ett gigantiskt svek mot den stora majoritet svenskar som vill ha kvar den svenska modellen.

  SvaraRadera
 3. Assimilation sker över tiden, det kan vi anta tycker jag för vi har ju haft invandring förut.

  Skulle vilja vara så fräck att påstå att till och med Fredrik Reinfeldt är assimilerad i den svenska modellen från ett moderatperspektiv.

  Han försvarar ju den svenska modellen, säger han själv.

  Själv tycker jag vår välfärd är bättre än någonsin. Sjukvården, äldreomsorg, etc är mycket bättre i dag än förut.

  Fast, detta diskuterar jag förstås med vänner som jobbar inom välfärdssektorn och skiter i vad Aftonbladet och alla andra som har som mål att svartmåla dagens regering tycker.

  Självklart finns det alltid saker att förbättra, integration, skolan, företagsklimatet, etc.

  /Henrico

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henrico Är du svårt sjuk, går du i skolan i ett invandrartätt område, är du gammal och behöver nyttja äldreomsorgen, är du i fas3, lever du på fattigpension, får du betala straffskatt på din lilla pension????
   Listan kan göras lång - vad vet du om välfärd egentligen?

   Radera
 4. http://www.d-intl.com/2013/03/07/muslimer-i-vast-har-ingen-respekt-for-ert-system/

  SvaraRadera
 5. @Anonym,

  Skall vi jämföra vad du respektive jag vet om välfärd?

  Jag är med, vågar du redovisa dina erfarenheter av välfärden från verkligheten eller är du bara en populist som tror och tycker en massa?

  /Henrico

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.