2014-07-26

Pia Sundhage och Stalins offer

Pia Sundhage har rönt viss uppmärksamhet efter att hon sagt sig vilja träna Nordkorea. På frågan om hur hon skulle kunna tacka ja till att jobba för en ytterst brutal diktatur svarar hon följande:
"Det är det som är grejen. Man vet inte hur landet ser ut."
Problemet är bara att vi vet hur landet ser ut. I Nordkorea har mellan hundratusentals och miljoner människor svultit ihjäl på grund av vanstyre. I Nordkorea sitter hundratusentals männniskor i koncentrations- och arbetsläger.

Som av en händelse är Pia Sundhage en aktiv medlem i Kommunistiska Partiet, mer känt under sitt tidigare namn KPML(r). Detta parti är inte bara stalinistiskt, det står också Nordkorea nära. En företrädare för partiet har till exempel påstått att Nordkorea är "mer demokratiskt än Sverige i många fall" och så sent som 2010 sade dåvarande partiledaren följande:
"Man skall heller inte förledas att tro att Kim Jong Il är någon slags diktator. Det är borgerlig mytbildning. Nordkorea är förmodligen det mest kollektivistiska landet i världen och det präglar också ledarskapet."
Jag tycker egentligen att Pia Sundhage får stödja vilka partier och träna vilka fotbollslag hon vill, vad jag stör mig på är de dubbla standarderna. Om Sundhage istället engagerat sig i ett parti som öppet stödde till exempel Pinochet är det tveksamt om hon hade fått de jobb hon fått, och hon hade definitivt inte fått medverka i TV under gemytliga former och sjunga politiska sånger.

Det finns en tydlig tolerans för våldsamma politiska diktaturer i Sverige, så länge samma politiska diktaturer återfinns till vänster på den politiska skalan. Pia Sundhage brinner för ett parti som hyllar Stalin, en man med mellan 10 och 20 miljoner människoliv på sitt samvete. Detta röjer ingen större uppmärksamhet, men om någon i hennes ställning istället yttrat sympati för Pinochet, Franco eller Mussolini hade detta lett till ramaskri, trots att ingen av dessa har kommit i närheten av att mörda lika många.

Det är i en sådan miljö som AFA och RF blivit så rumsrena att de hyllas av journalister och kolumnister, det är i en sådan miljö som Sveriges största tidnings ledarsida kan hylla antidemokratiska metoder utan att detta väcker någon uppmärksamhet.

Det stinker!

Lästips: David Lindén, Anybody's Place, Den hälsosamme ekonomisten

Tidigare i ämnet: Kretsen kring Proletären & KPML(r), Sven "KPML(r)" Wollter
SvD, SR1, SR2

4 kommentarer:

 1. Fyfan alltså. I ett land med sundare medieklimat hade ett sådant uttalande troligen betytt slutet på hennes karriär. Men inte i Sverige nej, här har vi "förståelse" för diktaturer. Det finns för övrigt ett antal svenska idrottare som varit med i tävlingar i Nordkorea, och dessa får aldrig någon kritik.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker ett sunt medieklimat bör tåla såväl Sundhage som hennes totala motsats på höger-vänsterskalan.

  En demokrati klarar att vissa människor är tokar. Men i vår ängsliga samtid inte bara tåls, utan även hyllas, tokar så länge de står till vänster. På högerflanken finns emellertid ingen tolerans alls.

  SvaraRadera
 3. Minns ni när Sundhage för en tid sedan (av misstag) ställde upp på foto med ett gäng SDU:are?

  Visst borde även andra än SD-anhängare kunna tycka att det var SDU-folket och inte Sundhage som borde be om ursäkt för sällskapet?

  SvaraRadera
 4. "om någon i hennes ställning istället yttrat sympati för Pinochet, Franco eller Mussolini hade detta lett till ramaskri"

  Finns faktiskt en del som gjort sådant. Utanför Sverige.

  För att citera ur en tråd på Flashback jag startade en gång i tiden:

  Jag läser i World Soccer (April 2013) om Salva Ballesta. Denne har spelat fotboll på toppnivå för bl.a. Atletico Madrid, Valencia och engelska Bolton Wanderers, liksom för det spanska landslaget. Numera är han inriktad på att göra karriär som tränare och trodde sig ha fått en tjänst som assisterande tränare i Celta Vigo. Fast nej, det fick han inte... De galiciska och generellt sett vänstervridna Celta-fansen vägrade acceptera en spansk nationalist som assisterande och hotade med trubbel.

  I artikeln kan man läsa att Ballesta under sin aktiva karriär brukade spela med den spanska flaggan fastsydd på sina skor, att han firade sina många mål med en honnör inför fansen, att hans stora intresse är gamla militära flygplan (han äger själv en sovjetisk Yak-52), att han beundrar de gamla flygaressen Joaquin Garcia Morato (den nationalistiska sidan under inbördeskriget) liksom Hans Rudel (Nazi-Tyskland), och att han sagt sig gärna vilja träffa överstelöjtnant Antonio Tejero som 1981 gjorde ett misslyckat försök till statskupp. (mer om Ballesta: http://en.wikipedia.org/wiki/Salva_Ballesta)

  Detta får mig att tänka på andra "högerextrema" idrottare. Det finns ju faktiskt en del. Inom just fotbollen har vi förstås Paolo di Canio som tidigare inte tvekat att kalla sig själv fascist eller uttrycka beundran för Mussolini. Efter att ha blivit avstängd och bötfälld för att ha gjort en fascisthälsning mot fansen under en match förklarade han: "I will always salute as I did because it gives me a sense of belonging to my people ... I saluted my people with what for me is a sign of belonging to a group that holds true values, values of civility against the standardisation that this society imposes upon us." (http://en.wikipedia.org/wiki/Paolo_Di_Canio)

  Milans landslagsmeriterade målvakt och vice-kapten Christian Abbiati har även han öppet deklarerat sin sympati för fascismen: "I am not ashamed to proclaim my political beliefs. I share [the] ideals of fascism, such as the fatherland and the values of the Catholic religion." (http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Abbiati)


  Mer:

  https://www.flashback.org/t2127695

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.