2014-09-17

Väljarmandat och storhetsvansinne

På ledande socialdemokrater – inte minst Carin Jämtin med flera i Agenda i söndags – låter det som att det rödgröna blocket har fått mandat för en socialdemokratisk politik av klassiskt snitt.

Ingenting kunde vara mer felaktigt. De tre rödgröna partierna har i princip knappt gått fram alls, tvärtom finns det – om Sverigedemokraterna räknas som ett högerparti – en tydlig högermajoritet i Riksdagen. Det enda mandat Löfven har är det Fredrik Reinfeldt gav honom då denne valde att utesluta samarbete med Sverigedemokraterna. De farsartade formerna under vilka Löfven nu försöker bilda regering illustrerar tydligt hur svagt Löfvens mandat är.

På många sätt finns det här paralleller till hur Reinfeldt valde att tolka det mandat som väljarna gav honom 2010. Reinfeldts mandat då var förvisso rent parlamentariskt betydligt tydligare än Löfvens är idag, men om man ser till vad de moderata väljarna faktiskt tyckte i invandringsfrågan så blir det också uppenbart varför Alliansregeringen kunde förlora makten, trots att vänsteroppositionen inte gick framåt.

Reinfeldt missbrukade helt enkelt å det grövsta det förtroende han fått då han i samarbete med Miljöpartiet valde att göra Sverige till EU:s största asylland, i-ländernas sämsta integrationspolitik till trots. Vad det forna fyrtioprocentspartiet Socialdemokraterna benämner "Moderaternas genomklappning" blir fullt förståeligt i ljuset av detta. De moderata väljarna röstade för en sak, men fick en helt annan. Under mandatperioden var samma väljare maktlösa att göra något åt saken, men när de den fjortonde september 2014 fick chansen att säga sitt valde hundratusentals tidigare moderata väljare att ge Fredrik Reinfeldt långfingret.

Givet den parlamentariska situationen och orsakerna till denna hade inte Alliansregeringen behövt förlora valet, de valde att förlora det i samma ögonblick som de valde att prioritera EU-ländernas största invandring före regeringsmakten.

Frågan är nu hur Moderaterna går vidare. Tyvärr är jag rädd att de skriver en valanalys i vilken ordet "invandring" inte förekommer en enda gång, och därefter väljer en – för att parafrasera en viss tidigare MUF-ordförande – nymoderat Fredrik Reinfeldt-kopia ur bunkergänget till ny partiledare. I så fall kommer Moderaterna ännu en gång bli det eviga oppositionspartiet, oförmöget att vare sig lyfta opinionssiffrorna eller att bilda en koalition större än det rödgröna blocket.

Lästips:
Den sjätte mannen, Motpol, Tino Sanandaji, Anybody's Place

Perspektiv på Sverige:
Danmarks Radio om det svenska valresultatet
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, Sk7, Sk8, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, LT1, LT2, LT3, LT4, BT, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, Dag6, Dag7, Dag8, Dag9, Dag10, SMP1, SMP2, Re1, Re2, Re3, Av1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD8, SvD10, SvD11, SvD12, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ex7, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6

5 kommentarer:

 1. Om du hade statistik på att trösklarna in på arbetsmarknaden sänkts under Reinis regering, vad hade du då sagt?

  Jag är övertygad om det men också övertygad om att det tar lång tid då motståndet inom arbetarrörelsen är stark, trots utflyttning av jobb utomlands.

  PS, jag brukar jämt säga att ett samhälle där det är dyrt att arbeta är ett misslyckat sådant.

  SvaraRadera
 2. Trösklarna har sänkts. Dessutom har incitamenten höjts. Dessa förändringar är dock inte i närheten av att vara tillräckliga.

  Med sossepolitik men lika stor invandring hade situationen såklart dock varit ännu värre.

  SvaraRadera
 3. Jag misstänker att moderaterna kommer ligga lågt, av ren självbevarelsedrift. I invandringsfrågan pågår just nu ett chicken race. Den som först väjer och försöker antingen montera ned välfärdsstaten, skapa ett parallellsamhälle med stora klyftor eller sänka invandringen kommer få en gigantisk skitstorm från media. Jag tror moderaterna ligger och väntar på att S ska gå först; det brukar inte bli så mycket väsen från Aftonbladet när S drar ned på välfärden.

  Eller så kommer någon på det genidrag som gör att inga av ovanstående alternativ blir aktuella. Men jag har inget större hopp om det.

  SvaraRadera
 4. Att S gör det vore nog fullt realistiskt om de fortfarande var ett fyrtioprocentsparti, men nu är de ett trettioprocentsparti och kan inte driva igenom nånting "radikalt" alls.

  SvaraRadera
 5. Tänk att vi alltså nått så långt ner
  i TOKlandet Sverige!Och längre ner måste vi tydligen, innan vi kan simma uppåt.Jag tror lika, men kan inte låta bli att fortsatt häpna
  över vansinnighetens längstborta -gräns? Masspsykos - eller är det här vad som kallas realpolitik?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.