2014-09-19

Vilken vänstervåg?

När vi nu har ett så gott som slutgiltigt valresultat att förhålla oss till, är det på sin plats att titta lite närmare på siffrorna och se vad de egentligen säger.

De preliminära siffrorna under valnatten visade att de tre rödgröna partierna gick fram med cirka 0,1 procentenheter. Vad valmyndighetens nuvarande siffror visar är att denna ökning snarare handlar om 0,02 procentenheter. Annorlunda uttryckt, en ökning så liten att den motsvarar två procent av en procent av de samlade rösterna.

För att avgöra huruvida det rådde en vänstervåg eller inte bör emellertid även Feministiskt initiativs röster räknas med, trots att partiet föll på fyraprocentsspärren. Inklusive Feministiskt initiativ ökning gick den rödgrönrosa sidan fram med 2,7 procentenheter. Detta är ingen försumbar ökning i valsammanhang, mindre ökningar än så har mången gång fått en parlamentarisk majoritet att skifta. Så var emellertid inte fallet denna gång, de rögrönrosa partierna samlade tillsammans endast 46,7 procent av rösterna.

Förutsatt att man räknar Sverigedemokraterna som ett högerparti – någonting som man på vänstersidan definitivt brukar göra – fick däremot de fem högerpartierna tillsammans 52,3 procent av rösterna, och vad mer är, till skillnad från de fyra vänsterpartierna klarade dessutom samtliga fyraprocentsspärren.

Detta innebär att Alliansen mycket väl hade kunnat sitta kvar, om den faktiskt ville. Om Reinfeldt till exempel hade lovat Sverigedemokraterna att gå till botten med asylbedrägerierna – någonting som få borgerliga politiker med den intellektuella hederlighenen i behåll borde se något fel med – är det fullt möjligt att Sverigedemokraterna hade gått med på att stödja en borgerlig regeringsbildning. Med detta steg väl avklarat skulle den parlamentariska balansen vara identisk med hur den var före valet.

Reinfeldt valde emellertid att avgå och Löfven har nu fått talmannens uppdrag att försöka bilda en ny regering. Det var dock inte någon vänstervåg som föranledde detta. Det existerade en vänstervåg på Södermalm och Möllevången, på kultursidorna, i huvudet på Aftonbladets ledarskribenter och på Politism, ja. Men när väljarna sade sitt så handlade det om en krusning, inte en våg.

Vänsterpartiets högljudda retorik om förbud mot vinster i välfärden belönades förvisso av väljarkåren, men bara med en tiondels procentenhet. Vad mer är, Miljöpartiets försök att hänga på på det postmoderna nyvänstertåget bestraffades av väljarna. Det parti som hoppades ge Sverigedemokraterna en match om bronsmedaljen gick inte framåt, det gick bakåt.

Vad talet om en vänstervåg visar är att mediekratin har varit en högst konkret faktor i politiken under mandatperioden. Radikala artiklar har skrivits i mängder, radikala debattörer har fått en medial gräddfil och de postmoderna teorierna och det språkbruk som kommer med dessa har fått en framskjuten position i samhällsdebatten. När det kom till kritan visade det sig emellertid att förankringen i väljarkåren var så gott som obefintlig.

Detta innebär emellertid inte att den svenska borgerligheten inte dras med stora problem för närvarande. Tvärtom väljer allianspartierna att även efter valet prioritera Sveriges status som EU:s största asylland före alla andra frågor, trots att det så uppenbart var detta som kostade dem regeringsmakten.

Med tanke på att Sveriges integrationspolitik är den sämsta av alla i-länders är detta givetvis direkt oansvarigt, men det ger dem åtminstone en chans att hämnas på samma väljare som de hoppas skall rösta dem tillbaka till makten om fyra år.

Dagens rekommendation:
Paulina Neuding – läs!

Dagens garv:
Motpol
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, Sk1, Sk2, Sk3, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, LT1, LT2, LT3, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, Dag6, Dag7, Dag8, Dag9, Dag10, SMP1, Re1, Re2, Re3, Re4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, Ex1, Ex2, Ab1, Ab2, Ab3, SR1

10 kommentarer:

 1. Att alliansen skulle profilera sig med att ta asylbedrägerierna i kragen är tyvärr rätt osannolikt. Inte för att de inte skulle vilja, utan för att de inte vågar. De har nog lärt sig vad som händer så fort man antyder att det skulle finnas någon felanvändning av våra förmåner och försäkringar. Nämner man att det finns människor som får sjukpenning som inte är sjuka, så ryter en enig press och vänsterflygel att man är en ondskefull typ som vill skicka cancersjuka ut i arbetslivet och inte tror på alla människors lika värde. Detta trots de saftiga assistansbedrägerier som uppdagats.

  De Pavlovska reflexerna finns även djupt inne i allianspartierna. Se bara på hur Skyttedal blev behandlad häromveckan.

  Det är synd att det ska vara så här. Även vi invandringspositiva borde stå upp emot fusket. För varje fuskare vi får bort blir det lite mindre överbelagt på Berts och Jan-Emanuels flyktingboenden.

  Men, tyvärr. Den som ställer sig upp får en medieorkan emot sig som får stormen Gudrun att verka mild. De kommer hamras ned på kultursidorna tills de inte reser sig igen. De kommer ombes ställa sig i skamvrån med Jimmie. Så ingen kommer våga ställa sig upp.

  SvaraRadera
 2. Jag menade mer att det mycket väl skulle gå, inte att det är särskilt sannolikt i nuläget.

  Sen är väl frågan, hur länge kommer politikerna fortsätta leva i skräck för medierna? Aftonbladets opinionssidor skriker ju mer eller mindre konstant som stuckna grisar, alldeles oavsett.

  Jag tror politikerna kraftigt överskattar medieopinionens folkliga förankring, och att inte minst talet om en "vänstervåg" illustrerar detta.

  Om politikerna skulle börja göra sitt jobb skulle såklart bli ett jävla liv, men det skulle nog lägga sig förr eller senare, och det är allt annat än säkert att det skulle medföra negativa effekter i kommande val.

  SvaraRadera
 3. Vi satt några stycken och dividerade om varför den uppenbarligen större Alliansen lade sig, istället för att ta upp kampen, de anser ju själva att de gjort ett bra jobb och borde anse att de kan fortsätta göra ett bättre jobb än .... Ok, då kanske S+MP dragit in V då, men ändå. Varför?

  Det enda vi kunde komma på är att i slutna rum med ett fåtal har gjort upp om insikten att man inte VILL regera nästa period. Det är så mycket som kommer att behöva "mera pengar".

  SvaraRadera
 4. Det finns nog fog för åsikten att,alliansen tycker det är bättre fly än illa fäkta.Budgetunderskott på 91 miljarder,kommunerna mindre villiga att bekosta asylanterna,när de blir oönskade gäster efter 2 år,belastande försörjningsstödet.Ge de rödgröna repet så hänger de sig själva,typ!

  SvaraRadera
 5. En klockren och mycket begåvad analys, som man tyvärr aldrig hittar i gammelmedia.
  Peter

  SvaraRadera
 6. Mina herrar,

  läs detta:

  Människosmugglare tillåts härja fritt i Sverige

  Med andra ord, 92 procent av alla asylsökande tar sig hit med flyktingsmugglare.

  Samtidigt befinner sig Sverige under ett konstant terrorhot liknande det mot Norge och Australien.

  Detta tyder på total ansvarslöshet hos de - oavsett om de heter Löfven, Reinfeldt eller Neuding - som inte ser terrorhotet i den kopiösa illegala invandringen.

  Det tyder på en infantilisering av hela samhället: stat, kyrka, de puckade 87-procenten, etc.

  Det kommer gå med svenskarna med dinosaurierna.

  SvaraRadera
 7. Det finns en viss vänstervåg när man jämför kommunvalet med riksdagsvalet, har dock kollat bara de för mig intressanta områden. I min kommun t ex röstades det betydligt mer rött V+S på de stora hyreshusområden med många invandrare. De avgjorde faktiskt bytet av fullmäktige fast hårfint. Man kan nog dra slutsatser om hur det ser ut om några val till, både för de röda och SD. Vad Alliansen tänker göra vet bara - ingen?

  SvaraRadera
 8. Elina:
  Har du läst Marika Formgrens ledare på temat? Den orsakade rätt mycket snatter i ankdammen. :)

  SvaraRadera
 9. Tack för tipset! Läste det nu och då var jag inte helt ute och cyklade, vilket jag inte gör i vanliga fall heller för min cykel är trasig.

  Kanske kan jag fråga mina M- middagsgäster på torsdag om vad Moderaterna tänker om framtiden? Det förstör nog hela festen bäst att prata om vädret eller kan man börja gissa på Fredspriset kanske?
  PS. Har äntligen lagt dig på min bloggroll.

  SvaraRadera
 10. Haha, effektivt sätt att sänka stämningen kanske?

  Man tackar! Tyvärr är min egen bloggroll väldigt dålig på att fatta när din blogg har uppdaterats, den kan hänga kvar i veckor på ett gammalt inlägg ibland, trots att du skrivit nya.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.