2014-11-16

NIMBY i rött, grönt och rosa

I Ljusnarsbergs kommun bor det cirka femtusen personer. Av dessa var den första oktober 708 asylsökande, en siffra som inom kort väntas öka till tusen. 20 procent av kommunens befolkning kommer då att utgöras av asylsökande.

Ljusnarsbergs kommun är inte ensam, vilket framgår väldigt tydligt av denna karta (i de mörkgröna kommunerna överstiger antalet asylsökande fem procent av befolkningen). Hultsfreds kommun med cirka 14 000 invånare hade förra året cirka 700 asylsökande. I Svalövs kommun med färre än 14 000 invånare finns den lilla kyrkbyn Röstånga med cirka 800 invånare. Här ligger idag hela tre stycken asylboenden, med sammanlagt cirka 300 asylsökande.

Hur ser då situationen ut i landets största stad? Sedan årsskiftet har Stockholm tagit emot 1 432 asylsökande, varav merparten har tagit sig dit på eget bevåg och nu är bosatta hos släktingar och vänner. Enligt ett förslag till uppgörelse skall staden under året erbjuda ett organiserat mottagande för 134 personer, en siffra som nästa år väntas öka till 1 000. Med andra ord kommer antalet platser då ha blivit jämförbart med vad Ljusnarsbergs kommun erbjuder idag, trots att Stockholms kommun har närmare 200 gånger fler invånare.

I Södermalmsnytt kunde vi för en tid sedan hörda flera kända svenska debattörer uttala sig om sin stadsdel och dess rykte. Henrik Arnstad sade då följande:
"Tvärtom tycker jag att vi ska vara ytterst stolta över den hatbild som tecknats av Södermalm. Vi har blivit kontroversiella och suspekta för att vi står upp för antirasism, medmänsklighet och demokrati."
DN:s Johan Croneman höll inte särskilt oväntat med, och tillade:
"Det är viktigt mitt i baktalandet att understryka att Söder är en stadsdel i innerstan där det är högt i tak och där vi tar ett betydligt större socialt ansvar för utsatta än andra stadsdelar i Stockholm. Jag är jävligt glad att SD bara får fyra procent av rösterna här."
Ett resonemang liknande Cronemans kunde vi också ta del av i Expressen, då tidningen efter EU-valet begav sig ut i verkligheten – det vill säga Tantolunden – för att tala med rödgrönrosa väljare som njöt av solskenet och medhavt rosévin. "Fördomar byggs upp hos folk på landet som inte har kontakt med invandrare", förklarade då baristan Sofia grötmyndigt för Expressens reporter.

Till saken hör dock att Södermalm har cirka 100 000 invånare. Om stadsdelen hade fått uppleva samma utveckling som Ljusnarsbergs kommun skulle till dessa fogas mellan 20 000 och 25 000 asylsökande, med kaos i surdegsidyllen som följd. Johan Croneman hade därefter näppeligen kunnat stoltsera med att endast fyra procent röstade på Sverigedemokraterna, och vilka fördomar som skulle byggas upp bland baristor är en öppen fråga.

Men, invänder då någon, ett kraftigt utökat mottagande i Stockholms stad är orealistiskt. Det saknas boenden, det vore inte kostnadseffektivt, det skulle hota naturvärden, et cetera. Nonsens, Stockholms ambition är att bygga 140 000 bostäder på 20 år, vilket innebär 7 000 om året. Det finns med andra ord goda möjligheter att inhysa ett stort antal asylsökande, inte minst med tanke på att man kan ställa tre våningssängar i varje sovrum, precis som man redan gör i Röstånga.

Kostnaden för asylboendet skulle naturligtvis bli något högre i Stockholm. För människor som har öppnat sina hjärtan torde denna invändning vara irrelevant, men även för den som till äventyrs har ett hjärta av sten finns det goda skäl att acceptera denna initiala merkostnad.

På Stockholms dynamiska arbetsmarknad skulle nämligen de asylsökandes chanser att finna ett jobb förbättras avsevärt, jämfört med i till exempel Ljusnarsberg eller Röstånga. Den ökade lokalkostnaden skulle därför med allra största sannolikhet vara en samhällsekonomiskt lönsam investering.

Den styrande rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus har nu därför alla möjligheter att visa att man menar allvar med sina fina ord om solidaritet, antirasism och normkritik. Kom igen, vad väntar ni på?

Relaterat: Anybody's Place, Dick Erixon
DN1, Sk1, NSk1, LT1, Dag1, Dag2, SMP1, SMP2, SMP3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, SR1

19 kommentarer:

 1. Optimist. Menar du på fullt allvar att STOCKHOLM ska öppna sig för simpla asylboenden som förfular vår huvudstad??

  När det finns goda och fina människor som behöver centrala boenden för att tillsammans kunna ta striden mot rasismen och främlingsfientligheten som rasar i övriga landet?

  En strid som inte kan vinnas om godhetens armé splittras och tvingas utanför tullarna!!

  Det om något vore väl att "gynna" SD?

  Något sådant för INTE ske! :-o

  SvaraRadera
 2. Till Fnord och Any.

  Tack för att ni finns!

  Jag känner att ni förlänger mitt liv med en dag eller två för varje - i likhet med ovanstående - avklädning av godhetsmaffian som ni gör.

  Fler såna och jag når 100-strecket som ingenting.

  :-D

  V

  SvaraRadera
 3. Stort tack! När man som jag bloggar för att kanalisera lite av all den ilska, irritation och frustration som den svenska samhällsdebatten bygger upp inombords, och som annars lätt blir en tryckkokare på väg att explodera, så är det där ett väldigt fint omdöme att få. :)

  SvaraRadera
 4. Vi på Söder håller just nu på att organisera ett fackeltåg för att uttrycka vårt missnöje med att Kronofogden skall avhysa ett zigenarläger från Långholmen.

  Croneman, Virtanen, Gardell och Arnstad tar täten.

  SvaraRadera
 5. Tack V .. jag håller helt och hållet med Fnord om behovet av att lätta på trycket! ;-)

  Anonym 17:05 .. "Zigenar"-läger!!!??

  Jisses!!

  Häng genast ut Croneman, Virtanen, Gardell och Amstad på Aftonbladets löpsedel!!

  SvaraRadera
 6. Vad är en "barista"? Är det ett finare ord för någon som serverar i baren?
  I vilket fall som helst är det härligt att veta att just på Södermalm bor gräddan av Sveriges fördomsfria och generösa elit. Om det blåser snålt i Borlänge så var säkra på att de goda och toleranta på Södermalm kommer att välkomna er med öppna armar.

  SvaraRadera
 7. Men - har inte Stockholms nya vänstermajoritet nu börjat visa sin solidaritet i handling, genom att raskt avhysa flera tältläger för att göra plats för flyktingförläggningar?

  För inte kan det väl finnas några andra skäl till avhysningarna?


  Instämmer för övrigt i hyllningskören. Det är bra med bloggare som skildrar verkligheten, med en god portion galghumor. Även om man helst skulle vilja slippa se verkligheten.

  SvaraRadera
 8. Barista är en person som gör kaffe på Starbucks och liknande ställen.

  SvaraRadera
 9. Nu får ni sluta, jag är svensk och kan inte hantera komplimanger på ett bra sätt. :D

  SvaraRadera
 10. Fnord-både du och Any kan spinna ikapp med siamesen,ni är outstanding.

  SvaraRadera
 11. hahaha .. LOVA att vi har hyllningskalaset inne hos mig nästa gång! :-D

  Ta gärna med katten, Fnord. Så kan de spinna ihop, för hur hade vi klarat livet på nätet utan katt? ;-)

  SvaraRadera
 12. Vore onekligen kul att se hur hon reagerar på Rackarkotten. :D

  SvaraRadera
 13. det finns cirka 35 hotell på/runt Södermalm.


  i rest my case

  SvaraRadera
 14. "Fördomar byggs upp hos folk på landet som inte har kontakt med invandrare"

  Excuse me. Alla som påstår något sådant är välkomna att göra en studieresa till Lindesberg! Ta bussen till Stråssa och se hur det ser ut och LÅTER. Byn består av ca 300 invånare + barn. Migrationsverket stoppar in ca 100 utlänningar i bef hyreslägenheter. Räkna själv om det verkligen handlar om att de lokalboende inte har kontakt med invandrare och därför får fördomar.
  Jumalauta, perkele. Ursäkta svordomarna men det börjar koka.

  SvaraRadera
 15. Ja, visst är det ett intelligent uttalande? Stor markkontakt där, förstår man.

  SvaraRadera
 16. "Fördomar byggs upp hos folk på landet som inte har kontakt med invandrare"

  "Fördomar byggs upp hos folk i staden som inte har kontakt med folk på landet"

  Och på tal om det. Jag rekommenderar Michael Shermers föredrag "The pattern behind self-deception" eller det något längre föredraget "Why People Believe Weird Things".

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.