2014-11-26

Statsministern som kastade sten i glashus

"Det är en väldigt speciell situation", summerar Stefan Löfven idag det parlamentariska läget i en intervju med DN. Sverigedemokraterna "visar en exempellös ansvarslöshet", utvecklar partiledaren som teg sig igenom en hel valrörelse sitt resonemang. "Dom gör det här nu till ett spel bara för dom själva", fortsätter ledaren för en regering som stöds av 39,5 % av riksdagens ledmöter.

"Nu är det ett innehåll vi pratar om", förklarar partiledaren som före valet vägrade förklara vilka han ville regera med eller vilka uppgörelser han var villig att träffa. Att ett parti som ingen vill ta i ens med tång ännu inte har gett besked om vilken budget det kommer att stödja, kommenterar samma statsminister som spelade sifferbingo i EU-nämnden med följande ord:
"Det här är bara deras egen lektuga [sic!] som dom, som dom praktiserar nu."
Därför, menar Löfven, vilar nu ett tungt ansvar på de borgerliga partierna:
"Om nu dom fyra borgerliga menar allvar, vilket jag tror jag att dom gör, att dom vill inte regera med Sverigedemokraternas stöd, så har vi alla, eh, en ansvar nu att fundera på hur vi undviker situationen."
På frågan om han med detta menar att de borgerliga partierna borde lägga ned sina röster svarar emellertid Löfven med emfas att "nä, det sa jag inte". Han preciserar därefter vad han egentligen sade genom att påpeka att "jag sa att alla får fundera på det".

Statsministern som har avsatt en kvarts miljard kronor av skattebetalarnas pengar till miljöpartistiskt sorgearbete upprepar därefter anklagelsen att Sverigedemokraterna har förvandlat riksdagen till en lekstuga. "Då har vi andra, eh, partier som har ansvar, eh, då har vi faktiskt en uppgift här att se till att fundera på hur man kan undvika en sån situation", fortsätter Löfven.

Det mest uppseendeväckande i intervjun är emellertid att Stefan Löfven påpekar att vad Sverigedemokraterna hotar med att göra skulle bryta mot riksdagens praxis. För ganska exakt ett år sedan valde emellertid partiet Löfven leder att – genom att först omtolka budgetreglerna och därefter låta köra över riksdagens jurister – fälla delar av alliansregeringens höstbudget. I ljuset av detta blir Löfvens försök att sätta sig på höga hästar i praxisfrågan direkt löjeväckande.

Löfven har emellertid rätt i att situationen är väldigt speciell. Det väldigt speciella består i att Sverige har en icke-socialistisk riksdagsmajoritet, men en socialistisk regering. Ansvaret för detta vilar emellertid inte främst på Löfven, utan på den icke-socialistiska majoritet som vägrar att förstå att den har vunnit det tredje valet i rad.

Relaterat: Anybody's Place
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, Re1, SMP1, Sk1, NSk1, NSk2, LT1, LT2, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2, Dag1

9 kommentarer:

 1. F'n också!! Här sätter jag mig tangentbordet med adrenalinet brusande i öronen för att skriva .. det som du precis har skrivit??

  Snacka om att falla platt till marken! ;-)

  Men du fick inte med vår livsfarliga "utrikesminister" Margot Wallström .. det skulle jag ha gjort i min för evigt oskrivna bloggpost, men nu går jag och drar täcket över huvudet i stället!

  Men om jag kunde köpa ett nyval genom att pantsätta min röst så skulle jag göra det. ;-)

  SvaraRadera
 2. Haha, det där har hänt mig ibland också.

  Tänkte annars sno det där om Eneroth och "löjets skimmer" från dig, och väva in det i texten. Men det kändes som att det räckte så här.

  SvaraRadera
 3. Du är välkommen att "sno" vad du vill. Nu kommer jag att använda hela din rubrik så jag slipper skriva själv .. godnatt! :-)

  SvaraRadera
 4. Löfven tycker uppenbarligen att oppositionen skall ställa upp på att driva en socialdemokratisk politik. Kan inte påstå att han själv var så sugen på att hjälpa Alliansen när han själv satt i opposition.
  Hycklare är bara förnamnet.

  Pelle2

  SvaraRadera
 5. Löfven har verkligen visat vad han går för, vilken jävla ärkehycklare!

  Ta ansvar för din politik, fackpamp, istället för att peka finger åt andra! Det är din regering och din politik som ska gå igenom, det är fan ditt ansvar, ingen annans!
  Typiskt Sossar! Alltid nån annan som ska ta ansvar och nån annan som ska betala!

  SvaraRadera
 6. Löfven var väl en av dem som i valrörelsen uttryckte att SD inte skulle ges ngt inflytande ö.h.t. om jag inte missminner mig.

  M.h.t. den inställningen kan konstateras att Löfven nu visar ett i det närmaste patalogiskt intresse för SD:s göranden och låtanden.

  Mer seriös än så var tydligen inte den i valrörelsen avgivna besvärjelsen.

  V

  SvaraRadera
 7. Följande citat finns i en Expressen artikel från vår EXTREMT hycklande statsminister.

  "- Jag tycker att vi ska avkräva SD ett svar innan man går till omröstning den tredje december. Det är anständigt att göra så."

  SÅ man behöver inte avkräva S ett svar innan det allmänna valet om vad de tänker göra efter, men han kan kräva av ett annat parti att göra exakt samma?

  Goddag yxskaft!

  SvaraRadera
 8. Ja, Löfven och regeringen har väldigt ofta otur när de talar. :)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.