2015-02-28

Kåkstad eller tältläger?


Malmö, 2015 (bild via Sydsvenskan)

Sydsvenskan publicerade igår ett reportage om den kåkstad som har uppförts i Pildammsparken i centrala Malmö. Lokalpolitikerna vill å ena sidan inte att detta skall fortgå, men tycks å den andra vara ytterst ovilliga att ta tag i problemet. Istället för att upprätthålla lag och ordning talar de om alternativa lösningar på skattebetalarnas bekostnad. Istället för att bestraffa de personer som olovligen uppfört en kåkstad i Pildammsparken, vill man med andra ord belöna dem.

Vad som gör det hela än mer intressant är att kåkstaden bilden ovan föreställer i artikeln benämns som ett "tältläger". Med ett enda undantag är det emellertid inga tält som syns på bilden, utan skjul. Vad vi ser på bilden är med andra ord inget "tältläger", vad vi ser på bilden är en kåkstad. Ordet "tältläger" fungerar emellertid som en perceptionsbarriär, som ett sätt att värja sig mot det faktum att rumänska tiggare idag bygger kåkstäder i svenska städer.

Att artikeln genomgående använder två andra missvisande eufemismer – nämligen "EU-migranter" och "migranter" – för att beskriva kåkstadens invånare, är ett annat exempel på precis samma fenomen. När politikerna har misslyckats, när de folkvalda har visat sig oförmögna att hantera den verklighet vi faktiskt lever i, försöker vi istället uppnå samma syfte genom dubbeltänk och nyspråk.

Parallellt med att Malmöpolitikerna inte vågar göra sitt jobb hotar det lokala byggnadskontoret ett par i östgötska Skänninge med vitesförläggande, på grund av den färg husägarna använt för att måla sitt privata hus på sin privata mark. Att svenska politiker på en och samma gång bestraffar sina invånare för vad de gör på sin egen egendom och å den andra inte förmår bestraffa tillresta tiggare för de grova överträdelser de gör sig skyldiga till på andras egendom, är symptomatiskt för den kulturrelativism som idag genomsyrar Sverige.

Bakom talen om alla människors lika värde, bakom utläggningarna om internationella konventioner, bakom resonemangen om att vi måste ta hand om människor, gömmer sig en strukturell, undermedveten och högst påtaglig rasism. De tillresta tiggarna ses inte som människor kapabla att ta ansvar för sina egna handlingar, de tillresta tiggarna ses inte som människor på vilka man kan ställa samma krav som man ställer på etniska svenskar.

Istället ses de tillresta tiggare som i ett flagrant brott mot allt vad lagar och förordningar heter uppfört en kåkstad i Pildammsparken som barn, som förståndshandikappade, som boskap med rättigheter men inga skyldigheter. Det är här den "strukturella rasismen" är som tydligast i Sverige idag, det är här ett ord som "vithetsnorm" plötsligt får relevans i den svenska samhällsdebatten. Det är de politiker och debattörer som oftast talar om "alla människors lika värde" som själva är de starkaste förespråkarna av olikhet inför lagen.
DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, NSk6, NSk7, Ex1, Ex2, Ab1, Ab2, SR

9 kommentarer:

 1. Rätt in i det ömma centrum. "Perceptionsbarriär" måste vara årets ord.

  Tack igen för klarsynthet i en allt grumligare verklighet.
  Ossi

  SvaraRadera
 2. SUCK!
  Bloggen och det du skriver är bra, det är den verklighet som är i Sverige i dag som förtjänar denna suck.
  Kan man göra något och i så fall vad. Landet tycks styras av en samling inkompetenta henvarelser utan vilja och förmåga. Helt utan den drivkraft och det ansvartagande som krävs för verklig ledning.
  Suck suck suck från en kvinna som saknar den goda manliga drivkraften i det offentliga livet (från båda könen).

  SvaraRadera
 3. Jag tror tyvärr att det är en medveten politik av samvetslösa politiker,Det har sedan 1975 planerats för mångkultur,den skrevs in i grundlagen 2010,hur förklaras annars de invektiv mot svenska folket som kom ur Pk munnar,andra än svenskar har byggt landet,vi har ingen egen kultur,utan invandring hade vi stampat jordgolv,reinfelts sista hälsning till de svenskar som har anförvanter sedan 4 generationer får höra att de inte har mera rätt till landet än de som kom igår.Islamisterna i Irak utplånar assyrisk kultur,berövar assyrierna minnena av tidigare generationers arbete,jagar bort dem från den mark de hävdat i tusen år.Man blir så förbannad när svenska politiker använder samma argument,ni har ingen kultur ni får flytta på er för det nya,förrädare är de med sin värdegrund som bär mot avgrunden!

  SvaraRadera
 4. Håller med. Är man "fascist" om man blir irriterad över dessa dammiga uppenbarelser och önskar dom dit pepparn växer? Tja i så fall är jag hellre fascist i andras ögon och liberalkonservativ i mina egna. Snarare än att vara "liberal" i andras ögon och pucko-socialist i mina egna. Vet att andra tycker exakt likadant, fast vi är få som klagar öppet.

  SvaraRadera
 5. Våren är här och semestertiden kommer allt närmare. Nu fundrar jag över om vi skall behöva betala avgifter till kommunala campingplatser i sommar. Det verkar ju som om det är fritt fram att tälta i kommunala parker så varför skall vi då betala för campingen utanför stan när vi kan bo centralt utan kostnad?

  SvaraRadera
 6. Egentligen borde man göra ett upprop, samla så många som möjligt, ge en tidsfrist till kommunen och säga att ni har fram till första april på er att lösa denna frågan och sen kommer ett medborgargarde att lösa problemet åt er.
  Sen går man man ur huse och helt enkelt bara river bort skiten.
  Det borde bara behövas en sån gång för att påvisa att man menar allvar.

  SvaraRadera
 7. Du går från klarhet till klarhet och överträffar dig själv så ofta att jag har tappat räkningen och ditt engagemang är beundransvärt. ;-)

  Själv försöker jag lokalisera nödutgången, vad som kommer att gå åt helvete först och hur jag och min familj ska kunna klara oss undan det värsta.

  För det kan bara bli sämre .. oavsett hur många politiker och journalister som kryper till korset och försöker få syndernas förlåtelse genom att hänvisa till naivitet. Mycket är redan för sent och oreparabelt. Bara det att en politiker anser att det är ursäktligt att vara naivare än folket, gör att jag får köldrysningar över hela kroppen ;-)

  Så kämpa på medan jag försöker komma på vad som är bättre än pengar i framtidens Sverige ...

  SvaraRadera
 8. De där lastpallarna de använder, de ägs väl av någon?

  SvaraRadera
 9. "Fnordspotting @Fnordspotting
  Svenska politiker beter sig som om de kom från en liten frireligiös by med stark social kontroll, där invånarna aldrig hört talas om stölder"

  !!!!!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.