2015-03-04

Är det okej att Lars Lindström ljuger?

"Här är facit till alla er som behöver argument när rasister och vilseledda människor sprider lögner om invandringen", kunde man igår läsa i en krönika av Expressens Lars Lindström. Därefter valde Lindström att bland annat hävda att invandringen till Sverige är en vinstaffär.

Att påstå att alla som inte delar Lindströms världsbild är "rasister och vilseledda människor" är i sig ett väldigt magstarkt påstående, om än ett sådant av ett slag som vi idag har blivit väldigt vana vid att höra. Det anmärkningsvärda i sammanhanget är emellertid att han hävdar detta i en krönika som i princip inte består av annat än lögner.

Lindströms "källa" är en artikel som vänstertidskriften ETC:s Johan Ehrenberg skrivit tillsammans med en trotskistisk ekonom. Med en numera tämligen ökänd OECD-rapport som utgångspunkt, har artikelförfattarna bland annat kommit fram till att invandringen till Sverige varje år genererar en vinst på åtta miljarder kronor. I OECD:s siffror är emellertid kostnaderna för asylprocessen inte medräknade. Då Migrationsverket de närmaste åren kommer att behöva över 30 miljarder kronor årligen, faller med största sannolikhet artikelförfattarnas tes redan där.

Vad mer är, i slutet av ETC-artikeln kan man läsa att "[e]n tidigare version av denna artikel hade ett kommafel", vilket i klartext betyder att man i den tidigare versionen hävdade att den potentiella vinsten för invandringen enligt OECD var 207 miljarder kronor. Den siffra som nu återges i artikeln är emellertid bara en tiondel av detta belopp, vilket ger en fingervisning om hur det står till med artikelförfattarnas ekonomiska kunskaper och förmåga till rimlighetsbedömning.

Johan Ehrenborg och Lars Lindström baserar sina tvärsäkra uttalanden på en OECD-rapport (vilken de dessutom använder på ett djupt ohederligt sätt) samt en ekonom, vilken som av en händelse råkar vara såväl trotskistisk vänsterextremist som ETC-medarbetare. Detta tycks vara ett avgörande bevis för Lindström, ja, ett så avgörande bevis att han anklagar alla som är av en annan uppfattning för att vara "rasister och vilseledda människor" som "sprider lögner". Låt oss då se vilka dessa "rasister och vilseledda människor" som "sprider lögner" egentligen är.

Enligt professor emiritus Assar Lindbeck, svensk nationalekonomis nestor, är invandringen inte bara en förlustaffär utan hotar också välfärdsstaten. Enligt Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi på Handels, är invandringen en förlustaffär. Enligt nationalekonomen och forskaren Joakim Ruist motsvarar kostanden för invandringen lite mer än en procent av Sveriges BNP. Enligt regeringens tidigare utredare Jan Ekberg kostar invandringen varje år mellan 1,5 till 2 procent av BNP.

Ehrenberg och Lindström lär få svårt att hitta en enda nationalekonom som både forskat i ämnet och delar deras slutsatser. Detta hindrar dem emellertid inte att kalla alla som delar den nationalekonomiska forskningens slutsatser – och därmed indirekt också ovan nämnda nationalekonomer själva – för "rasister och vilseledda människor" som "sprider lögner".

När en av Sveriges största tidningar låter publicera en krönika som Lindströms kommer många läsare tro på vad som står i den, alldeles oavsett huruvida detta är sant eller ej. Lindströms krönika kommer att leda till att människor blir vilseledda, vilket emellertid inte hindrade ansvarig utgivare från att ge grönt ljus. Att Lindström därtill, i en text som är lögn från början till slut, har mage att anklaga andra (däribland Sveriges samlade nationalekonomer) för att vara "rasister och vilseledda människor" som "sprider lögner" är bortom all anständighet.

Vad som är det riktigt skrämmande i sammanhanget är emellertid inte Lindströms artikel som sådan. Det riktigt skrämmande i sammanhanget är att inte en enda journalist eller ledarskribent i någon dagstidning såvitt jag kan se har bemödat sig med att bemöta Lindströms lögner. Det är uppenbarligen inte längre det minsta anmärkningsvärt att svenska tidningar ljuger sina läsare rakt upp i ansiktet.

Läs även:
Anybody's Place
Motpol
DN1, DN2, DN3, DN4, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, Dag1, Dag2, SMP1, SMP2, SMP3, Re1, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, SR1, Ab1, Ab2

11 kommentarer:

 1. Du har fel när det gäller Ruist. Han har inte räknat in asylhanteringen bl a. Gör man det blir nivån 2% av BNP, vilket Ruist själv medger. Han slaktade också OECD-rapporten så senaste gången i febr
  http://joakimruist.blogspot.se/2015/02/en-kommentar-om-oecd-migration-outlook.html
  MVH
  Klas Bengtsson

  SvaraRadera
 2. Well, det var egentligen inte det som var poängen, men intressant ändå i så fall. Har du någon källa på detta?

  SvaraRadera
 3. ETC och majoriteten av dess läsare tror att ekonomi är relativ som sanningen. Att pengar skapas magiskt genom statens försyn och sen om staten själv får dela ut dessa pengar efter eget huvud blir allting perfekt.
  När nu vår ärade Finansminister förkunnade att överskottsmålet skulle skrotas korkades den ekologiska alkoholfria drycken upp i ren fest bland läsarna.
  Det som mest förvånar mig angående ETC och dess store Ledare är hur fan han kan lyckas driva en så pass stor koncern med sitt obefintliga kunnande inom ekonomi.. Eller kan det vara så att han har en mysig socialistfarbror-sida han visar i sina artiklar och rent privat är han rätt slipad? Iofs visar ETC rätt röda siffror, särskilt tidningsdelen.

  Jag tror att de inte riktigt förstår hur välfärd skapas och tror att om staten betalar kommunen för mottagande vinner landet i stort. Hur? Ja, genom att upprepa allas lika värde tusen gånger uppenbarar sig en stor hög med pengar ur tomma intet.

  SvaraRadera
 4. Skulle inte förvåna mig om de som idag skriker högst om rasister och fascister är de som kommer stå främst i SD´s led. Ska bli spännande att se om några år när det går upp för dem vad konsekvenserna är av kanske ytterligare 800 000 invandrare och en havererad integration/assimilation innebär för välfärdssystem, skola och arbetslöshet.

  SvaraRadera
 5. Väldigt barnsligt är det att inte våga erkänna kostnader.

  Jag funderar också på om det kommer att vara de som skriker högst idag om att invandringen är lönsam som är de som snart kommer att stå främst i SD:s led. Eller kanske något mer extremt parti än SD. Människor som saknar förmåga att reflektera nyanserat är väl de som snabbast dras till populismen, höger eller vänster eller godhetspopulism är kanske mindre viktigt för dem som så gärna vill föra fram den rätta åsikten, vägrar lyssna på oliktänkande och vill uppfostra människor att tänka "rätt".

  SvaraRadera
 6. Tillägg till min ovanstående kommentar:

  Jo, jag tror att de som gärna skriker högst om att all invandring är lönsam är de som vänder kappan efter vinden. Just nu, eller kanske fram till nu, jag tror att folkopinionen har vänt, har man blivit bekräftad genom att bara beskriva all invandring som helt fantastisk och som en nödvändighet för Sverige som välfärdsstat. När vinden vänder kanske det blir tvärtom. Då kanske man blir bekräftad genom att dra överdrivet mycket åt andra hållet och utmåla all invandring, även av t.ex. forskare som bor i Sverige några år för att arbeta, som dålig. Inget av ytterligheterna är bra.

  SvaraRadera
 7. Lars lindströms artiklar är totalt ointressanta och enkelspåriga.Det är bättre att lägga tid på andra som har något att säga.

  SvaraRadera
 8. Tino Sanadandaji

  Läste lusen av ETCs beräkningar

  http://www.tino.us/2014/12/etc-och-mediavarlden-granskar-logner/

  http://www.tino.us/2014/12/demography-for-dummies/

  SvaraRadera
 9. ETC's affärsmodell har gått ut på att starta tidningar som man kan får presstöd för. Det är på den grunden som företagets finanser vilar på.

  SvaraRadera
 10. @Fnordspotter sa...
  Efterlyste källa.
  Ruist svar på min fråga om asylkostnader inte var inräknade
  "ruist24 februari 2015 10:45
  Ja den initiala mottagningskostnaden tillkommer. Jag tror 1% av BNP kanske är lite högt."
  Ruist beräkning för 2015 års nivå är 1,3%. Eftersom han tyckte att 1% var lite högt sänkte jag till 0,7% för att vara på den säkra sidan, dvs 1,3+0,7=2%. Nu anser Ruist iofs att asylkostnaderna inte ska räknas in eftersom han menar att dessa i allt väsentligt finns även om vi har mycket få asylsökande. Men det argumentet köper inte jag.
  MVH
  Klas Bengtsson

  SvaraRadera
 11. Grunden för många tidningar verkar vila på presstöd.. Däremot så har ETC som du säger satt i system att starta småtidningar och lyfta stöd för dessa. Sen att de försöker ändra regler för att få mer stöd passar nog rätt bra in i deras parasitideologi.
  I år får de ddrygt 20miljoner i stöd totalt för alla sina projekt. Kul att man är med och betalar för det :D

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.