2015-05-21

Om DN och de låga förväntningarnas rasism

Dagens Nyheters ledarredaktion valde idag att rycka ut till de rödgrönrosa terroristkramarna i Stockholms stadshus försvar.

Att DN väljer denna väg är typiskt. Dels finns på DN:s ledarredaktion en lång tradition av att försvara, relativisera och dekonstruera extremt grova brott mot de mänskliga rättigheterna så länge dessa brott inte kommer från höger. Dels är den här sortens å ena sidan, å den andra sidan-resonemang typiska för svenska socialliberaler, åtminstone så länge det inte är till exempel EU som diskuteras.

En socialliberal av DN-snitt ser sig som kosmopolitisk och världsvan. Detta är emellertid en självbild som stämmer dåligt överens med verkligheten. En socialliberal av DN-snitt är den som, utan att vederbörande själv ens förstår det, ständigt blir lurad att betala ockerpriser på utlandssemestern. En socialliberal av DN-snitt är ett tacksamt offer för ficktjuvar och bedragare. En socialliberal av DN-snitt är kort sagt naiv, godtrogen och provinsiell.

"Få saker kan få ­högern att rasa så unisont som gullande med kriminella", inleder DN:s ledarredaktion sin text. Det är en formulering som säger ganska mycket om avsändaren. Avsändaren markerar med denna formulering inte bara en förkärlek för för vänsterideologi. Avsändaren markerar med denna formulering också den elitära socialliberalens förakt för den höger man ser som lite oborstad, omogen och vulgär.

Bakom alla resonemang, bakom alla å ena sidan och bakom alla å den andra sidan gömmer sig emellertid en väldigt svag argumentation. Å ena sidan varnar man för naivitet, å den andra påpekar man grötmyndigt att terroristerna inte skall kramas för sin egen skull utan för samhällets. Å ena sidan skall man stundom vara repressiv, å den andra skall man stundom vara preventiv.

DN:s artikel kan med andra ord sammanfattas i att problematiken är komplex och att patentlösningar saknas. Detta är såklart sant. Vad som emellertid också är sant är att precis samma argument kan användas för alla andra former av grov brottslighet eller misstänkt grov brottslighet. Har man goda skäl att tro att någon är en seriemördare, serievåldtäktsman, psykopatisk våldsbrottsling eller militant nazist, men inte kan leda detta i bevis, kan exakt samma argumentation om bidrag och förtur till bostäder och offentliga jobb åberopas.

Det finns emellertid knappt någon som förespråkar en sådan linje. En delförklaring till detta är att det postmoderna tankegodset är så utbrett i Sverige att man inte längre förmår acceptera att en muslim med bakgrund i den muslimska världen bär ansvaret för sina egna illdåd. Där man i Hagamannen, Peter Mangs och Anders Behring Breivik ser monster och bottenlös ondska ser man i en IS-terrorist ett offer för förtryck och rasism. Någon vars illdåd egentligen är samhällets fel.

En annan delförklaring är att de låga förväntningarnas rasism är så utbredd i Sverige att man inte riktigt förmår att se en radikaliserad islamist med invandrarbakgrund som en fullvärdig människa. I invandraren i allmänhet och den radikaliserade islamisten i synnerhet ser man istället någonting som mest påminner om ett husdjur. En varelse som inte kan ta hand om sig själv. En varelse man måste ta hand om. En varelse vars rättigheter likt djurs är inskrivna i lagen, men som inte kan ses som mentalt tillräknelig nog att ta ansvar för sina egna handlingar.

Den svenska värdegrundsdemokratin ser sig själv som skapelsens krona, som den mest högstående och moraliska civilisation den mänskliga arten någonsin lyckats åstadkomma. I själva verket är emellertid den svenska värdegrundsdemokratin fanatisk, sekteristisk och djupt intolerant.

Den svenska värdegrundsdemokratin är också både rasistisk och fullt villig att se mellan fingrarna när det kommer från till slavhandel, halshuggningar, folkfördrivningar och våldtäkter. Den svenska värdegrundsdemokratin är allt igenom rutten och kommer förpassas till historiens sophög i en betydlig närmare framtid än dess fanatiska förespråkare någonsin kan föreställa sig.

När detta sker hoppas jag att alla vi som vägrade ansluta oss till denna fanatiska masshysterirörelse aldrig försitter en chans att påminna alla som gjorde det om hur de en gång i tiden inte förmådde ta avstånd från ondskan ens i dess renaste form. De kommer förtjäna att höra det, om och om igen.

Läs även:
Motpol, Politivism
DN1, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ex2 Ab1, Ab2, SVT1

10 kommentarer:

 1. Bra inlägg! Jag undrar hur socialliberalismens framtid ser ut. Folkpartiet balanserar på4% och Moderaterna tappar väljare till SD på löpande band. Det känns som att många kommer få bekänna färg i framtiden.

  KD verkar valt en annan väg, men även dom kommer behöva strama åt sig rejält för att undvika bli ett SD light, för vem röstar på ett sånt parti när SD finns.

  SvaraRadera
 2. Jag läste också den där idiotartikeln i DN. Hur kan man försvara att vi skall ge förmåner till de som har varit och stridit för IS ?
  Journalisten,precis som dårarna i stadshuset, påstår att de inte menar att man skall ge brottslingar stöd utan att det är avhoppare från IS som skall ges stöd. Då undrar jag om någon av de som åker för att ansluta sig till is gör det för att bara hälsa på dom och ge dom sitt muntliga stöd ?
  Om dom på något sätt ansluter sig till is och stöttar dom så har dom gjort sig skyldiga till medhjälp till brott mot mänskligheten anser jag.

  Om vi trots allt leker med tanken att dom inte har gjort något brottsligt så undrar jag varför dom behöver något stöd från samhället när dom kommer tillbaka ? Is borde vara nöjda med deras insats och de kan gå tillbaka till det samhälle som dom vände ryggen till och spottade på...

  Pelle2

  SvaraRadera
 3. 22.16

  M:s tapp till SD verkar ha upphört eftersom M ligger på 25-26% i opinionen. Det är snarare S, kanske via M, som tappar till SD.

  SvaraRadera
 4. Hej, Fnordspotter, och tack för dina skarpa och välformulerade analyser! Själv är jag en pensionär som inte förrän nu vid årsskiftet vaknade upp och började granska samhället - och naturligtvis blev skakad! Du och den förträffliga blogglistan i högerkolumnen har varit till stor hjälp med ögonöppnandet.
  I likhet med andra som kommenterat tidigare inlägg skulle jag förstås gärna se att du och så många som möjligt av oss andra valde att skriva i eget namn.
  / Sixten Johansson

  SvaraRadera
 5. Kan inte vara Wolodarski som skrivit (men han är ansvarig) Måste vara någon av tanterna...?

  SvaraRadera
 6. Vadan alla dessa concern trolls som plötsligt kommer och kräver att Fnord kommer ut med sitt riktiga namn?

  En person som använder en pseudonym är inte anonym. Han har bara valt att avstå från påhälsning av AFA och telefonsamtal till sina kunder från upprörda vänstertroll.

  SvaraRadera
 7. Precis, man kan inte hålla två tankar i huvudet på en gång. Det är förstås oacceptabelt att en person diskrimineras och utsätts för t.ex hot för att han eller hon är muslim, men det gör å andra sidan inte att en person kan bete sig hur som helst, till och med delta i något så vedervärdigt som folkmord, bara för att han eller hon är muslim.

  Jag är väldigt glad att Göteborgs-posten har fått en så bra ledarredaktion nu, jag läser mycket hellre den än DN.

  SvaraRadera
 8. Den svenska värdegrundsdemokratin syftar till att ge de som vill bestämma möjlighet, inom framförallt offentliga arbetsgivare, att sätta sig över våra grundlagar. Värdergrundsdemokratin grundar sig på att det är korrekt att kräva att människor skall ha "rätt" åsikter och att de enbart ger uttryck för dessa "rätta" åsikter såväl privat som på arbetet. Vad som sedan är rätt kan variera utifrån vad som finns publicerat av den som bestämmer vad som är rätt och vad tyckareliten i Sverige anser vara korrekt för stunden. Idag är det exempelvis korrekt att vara miljöpartist medan det var korrekt att vara anti-semit i slutet av 1930-talet. Värdegrunden är således flexibel!
  Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning (RF 1.1), men genom att införa begreppet värdegrund vill lokala pampar begränsa människors rätt att tänka och yttra sig fritt. Vi är genom lag tillförsäkrde yttrandefrihet (RF 2.1), trots detta får vi gång på gång höra hur folk mist jobbet för att de privat uttryckt åsikter som inte passat ihop med den just vid det aktuella tillfället gällande värdegrunden. Karlskrona kommuns behandling av Per Westerholm anser jag vara ett aktuellt exempel där värdegrundsfacismen kört över våra grundlagar. PW lär ha mist sitt jobb för att han uttryckt åsikter på twitter som inte stämde överens med Karlskrona kommuns värdegrund. Troligen hade kommunens handlande inte godkänts av en domstol, men få kan eller har råd att driva sin sak i domstol och därför får förtryckarna härja ganska fritt. Det faktum att många svenskar har en pressad ekonomi som gör att arbetslöshet skulle innebära privatekonomisk katastrof medför att värdegrundsfacisterna får fritt spelrum.
  Nu är det tyvärr så att få svenskar känner till vilka fri och rättigheter vi har enligt lagar och internationella avtal som Sverige anslutit sig till, istället får elittyckarna härja fritt med sitt rubriktyckande där de väljer en lämplig rubrik som många ansluter sig till. Sedan tillför de innehåll till rubriken som ligger långt utanför lagar och avtal och slutligen avslutar de med att fördöma alla som inte ansluter sig till innehållet och kallar den #¤&ist, #*^*fob eller något annat fördömbart som de inte ger något innehåll. Epitetet kommer sedan att användas till att fördöma och utesluta den som fått det. Nu är det så att vi kan alla hamna utanför de aktuella värdegrunderna eftersom det inte finns någon laglig objektiv uttolkare av innehållen och tillämpningarna av värdegrunderna. Därför är värdegrundsfacismen ett första steg mot en diktaturstat där de högljudda bestämmer.

  SvaraRadera
 9. Dr Mabuse a k a Skogsvandraren22 maj 2015 19:57

  1. Kände precis samma matthet när jag läste ledaren i morse ( jag är en romantisk, stöt som har både SvD och DN ( och lokalblaskan ) i pappersformat - kommer förmodligen att överge DN på sikt.

  2 Har också undrat vem som skriver när det flummas, osignerat. Jag håller INTE det för otroligt att det de facto är Wolodarski själv ibland. Kan väl inte vara Helmersson hoppas jag - den ende som sticker ut i positiv bemärkelse bland de konturlösa inkännande besserwissrarna.

  3. Jag frågade själv en gång Fnordspotter vem han/hon är och fick det vänliga svaret att anonymiteten är att föredra. Förmodligen är denne person någon som sitter på en position som inte gärna kombineras med skrivandet på bloggen.

  4 För övrigt är Sverige fantastiskt. Blott Sverige hyser ett sådant spektrum av idioti i så många olika förment goda former

  Dr Mabuse

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.