2015-08-19

I skuggan av Göran

Jag kommer ofta att tänka på karaktären Göran från filmen Tillsammans när jag tar del av svenska inrikesnyheter. Göran som ständigt vill vara alla till lags. Göran som ber om ursäkt när andra använder honom som dörrmatta. Göran som inte kan säga nej.

Antalet ensamkommande unga som anländer till Malmö har under de senaste veckorna nått 40 personer om dagen, skriver idag kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh i en debattartikel. Om trenden i sig kommer detta på årsbasis innebära 14 600 personer, eller motsvarande 4,6 procent av hela Malmös befolkning.

Igår uttalade sig även Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson i ämnet. Enligt honom överstiger nu antalet ensamkommande unga som söker sig till Sverige 600 personer i veckan. Om även denna trend håller i sig innebär detta på årsbasis över 30 000 personer, det vill säga i storleksordningen en tredjedel eller mer av det totala antalet asylsökande.

Dessa skall enligt rådande regler placeras på HVB-hem, någonting som är väldigt dyrt. Av dessa är en allt annat än försumbar andel varken minderåriga eller personer med asylskäl. Efter att Alliansen gjorde upp med Miljöpartiet om migrationspolitiken efter valet 2010 får i regel de allra flesta uppehållstillstånd ändå. Det är här Göran kommer in i bilden.

Göran vet att det ser ut på det här sättet. Göran inser att det hela är ohållbart. Göran förstår mycket väl att det hela kommer ta en ände med förskräckelse. Göran är emellertid alldeles för försynt och viljelös för att säga nej, varför Göran låter det hela fortsätta.

Därför ägnar Göran allt mer tid åt att lura sig själv. När varningsklockorna ringer allt högre svarar Göran med att hålla för öronen. Självbedrägeriet upptar allt mer av Görans allt mer neurotiska vakna tid, och vad hans nattsömn beträffar blir denna bara sämre och sämre för varje dag som går.

Göran återfinns överallt i Sverige. Han återfinns i regeringen, han återfinns i riksdagen, han återfinns i departement och på myndigheter, han återfinns på tidningsredaktioner och han återfinns förmodligen också på din arbetsplats och i din vänkrets. Den undergivne Göran är ett verktyg i händerna på rabiata idealister och fanatiska utopister. Göran är, sin underdånighet till trots, ironiskt nog farlig.

Läs även:
Anna Dahlberg, Håkan Boström, Jonas Andersson #1, Jonas Andersson #2
DN, SvD1, SvD2, Ab1, Ex1, Ex2, LT1, SMP1

12 kommentarer:

 1. Nytt försök.

  Räknar lågt med 2000 kr/dygn

  Malmö kommun har intäkter på 17 miljarder/år i skatt och avgifter.

  17 miljarder räcker till 23 000 ensamkommande flyktingbarn i ett år.

  Fortsätter detta har Malmö intecknat hela sin budget efter 80 veckor.

  Vore jag budgetansvarig i Malmö skulle jag nog sova lite dåligt.

  Kan förstås ha räknat fel så det är fritt att korrigera.

  SvaraRadera
 2. Man blir rosenrasande på Tv nyheterna kan de inte räkna eller vilseleder de i vanlig ordning,innevarande år kostar "ensamkommande"ca 10 miljarder hur kan det bli bara 15 miljarder med ytterligare ca 20 tusen ungdomar till 2019.Att sedan höra Göran Danielsson och Göran Johansson predika om ansvar gör mig redigt förbannad,ja du refuserar väl detta men sagt är sagt!

  SvaraRadera
 3. Ett ord och några utropstecken: Ålderstesta!!!

  SvaraRadera
 4. Riga: Migrationsverket kompenserar kommunerna med 1 900 kr/dygn. Det är alltså i huvudsak dem som betalar fram till 21-årsdagen. Kommunerna tvingas dock handla upp boenden till betydligt högre belopp än så ibland.

  SvaraRadera
 5. Åsa Romson avgår i morgon. -)

  /henrico

  SvaraRadera
 6. Tycker att denna invandring har fördelen att den är dyr och tömmer de tomma ladorna effektivt. Det enda som kan få slut på vanstyret är en riktigt kris och den måste komma så snart som möjligt.

  SvaraRadera
 7. Det enda vi kan hoppas på är att utveckligen accelererar i en sådan takt att det i närtid leder till ett systemhaveri av ett sådant gigantiskt mått så inte ens en gång Aftonbladets opinionssidor kan blunda för verkligheten.

  /Eskil

  SvaraRadera
 8. OK, visste inte det.

  Tackar.

  SvaraRadera
 9. Det är ju fullkomligt orimligt att lilla Sverige ska kunna ta emot så många påstått minderåriga asylsökande. Även om alla verkligen hade varit minderåriga och haft riktiga flyktingskäl hade det inte varit rimligt; man måste (och nej, det är inte rasism att vara ärlig om det) ta hand om de egna medborgarna och kommuninvånarna först.

  SvaraRadera
 10. Om trenden 600/vecka eller 30000/år skulle hålla i sig under mycket lång tid, och givet att i princip alla som kommer är pojkar/män, så betyder det i förlängningen att:
  1) I varje årskull kommer ungefär var tredje man att vara ensamkommande flykting (det föds 50-60 tusen pojkar i Sverige varje år) som kommit till Sverige under sina tonår.
  2) Det kommer i framtiden att finnas 50% mer unga män än kvinnor.

  Minst sagt en utmaning vad gäller både utbildning och demografi. Stor ojämlikhet mellan antal kvinnor och män leder inte sällan till social oro.

  SvaraRadera
 11. Mesige "Göran" hör enligt politiskt språkbruk till kategorin "nyttiga idioter", en beteckning som har tillskrivits Lenin. I snart ett år har vi nu haft sju strutspartier som har gömt huvudet så länge i sanden att de inte längre kan rycka upp det. En rejäl spark i baken underlättar kanske.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.