2015-08-15

Margot Wallström, plåstren och färgmaktsordningen

Tidigare i veckan ansågs en identitetspolitisk nyvänsterdebattörs åsikter om färgen på plåster ha ett så stort nyhetsvärde att bland annat objektiva Sveriges Radio rapporterade om saken. Detta fick i sin tur Danmarks utrikesminister Kristian Jensen, som kommer från ett land där det nyvänsterfanatiska vansinnet varken är normaliserat eller institutionaliserat, att skaka på huvudet och fälla en raljant kommentar om den humanitära stormakten i öster.

Detta ansågs i sin tur också ha nyhetsvärde och genererade därför nya artiklar. Sveriges Radio rapporterade bland annat att en dansk "statsvetarprofessor" ansåg att utrikesministern "spottar på hela svenska folket". Att en väldigt stor andel av det svenska folket delar den danske utrikesministerns okomplicerade syn på plåsters färg gjorde emellertid statsvetarprofessorns uttalande tveksamt, rent statsvetenskapligt. Att statsvetarprofessorn i fråga därtill är politiskt engagerad och gift med Per Gahrton glömde för övrigt Sveriges Radio att nämna i sin objektiva artikel.

Det riktigt intressanta i sammanhanget inträffade emellertid när Margot Wallström valde att ge sin in i debatten. "Jag tänker att han är ny på jobbet som utrikesminister", kommenterade hon sin danske kollegas uttalande. "Man får förlåta sådana där övertramp. Han lär sig säkert", tillade hon därefter ödmjukt.

Margot Wallströms uttalande bör gissningsvis tolkas som att hon själv ser sig som rutinerad. Hon har trots allt inte bara innehaft lättare ministerposter tidigare, hon har därtill tjänstgjort som EU:s badvattensrecensent samt därefter som EU-kommissionens vice ordförande.

På den senare posten fungerade hon i praktiken som EU-kommissionens Åsa Romson; hon var det näst högsta hönset på pappret men inte i praktiken. Likheterna med Romson blir därtill ännu större av det faktum att Wallström under denna tid, precis som vice statsminister Romson idag, gjorde sig skyldig till såväl bisarra mediala utspel som flagrant dubbelmoral.

Som utrikesminister är emellertid Wallström inte särskilt rutinerad. Hon har suttit mindre än ett år på posten och får därmed, precis som sin danske kollega, sägas vara relativt "ny på jobbet". Till skillnad från Jensen har emellertid Wallström under sin tid på posten hunnit med att ställa till med ett flertal diplomatiska kriser på riktigt.

Den dag Kristian Jensen precis som Wallström blir persona non grata i viktiga länder, den dag han tvingas att skicka kurirer med adliga efternamn utomlands för att framföra dronningens ursäkter för sitt eget ministerskap, den dagen kan också Wallström kosta på sig att börja uttala sig nedlåtande om honom. Så länge något sådant inte inträffar gör emellertid Wallström klokt i att ligga lågt.
DN1, SvD1, SvD2

8 kommentarer:

 1. Wallströms nästa kommentar lär väl bli om hur häftigt det är att betala skatt. Jag undrar om hon kommer att betala skatt på det nya FN-jobb, som hon nu har skaffat sig som bisyssla. På 10 års EU-jobb med 30 mnkr i lön blev skatten inte särskilt hög.
  Nu har hon en del pengar över så att hon inte behöver pruta när hon går på skorea i Karlstad.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 2. Svenska apotek har blivit kända för att byta ut det läkare ordinerat mot likamedel. Om nu plåstrets färg är fel kan väl detta bytas ut mot ett likaplåster i klassisk svensk hudfärg. Ett plåsters funktion kan väl knappast förändras med färgen på utsidan. Sedan undrar jag om vi kan få årstidsplåster eftersom vi lite till mans är en aning brunare på sensommaren jämfört med senvintern. (Förutsatt att vi inte varit på vintersemester i Thailand eller Gambia). De som önskar plåster som matchar deras hudfärg kanske kan beställa något sådant på postorder, apoteken skall inte belastas med en sådan skitsak!

  SvaraRadera
 3. Björn i Bromma15 augusti 2015 19:01

  Under den Wallströmska tiden i EU så sa en brittisk EU-parlamentariker att hon var enbart "en inkompetent propagandaprinsessa".
  Det ligger förmodligen en hel del i detta.

  SvaraRadera
 4. Det är så barnsligt detta med plåstren att det är pinsamt... Förstår verkligen vad den danske ministern menar.

  SvaraRadera
 5. Du verkar blockera allt vad jag skriver. T.o.m. när jag håller med dig.

  Vad är ditt problem?

  V

  SvaraRadera
 6. Underbart, Fnord!

  Sedan slog det mig genast när jag läste om det initiala plåsterdebaklet, att här har en kvinna hittat vad man här i England åtminstone kallar "a gap in the market". Någonting som är rätt svårt nuförtiden när världen dräller av entreprenörer och det mesta har producerats, reproducerats och därtill piratkopierats. Varför inte själv ta tag i plåsteridén och göra en liten business av den? Men icke, i Sverige är oproportionerligt "rasism!"-gnäll mer lönsamt.

  Mackan

  SvaraRadera
 7. Beställa på PLÅSTorder lämpligen)))

  Hur kan VUXNA hålla på med sådant TRAMS...

  SvaraRadera
 8. V: För att ditt språkbruk ofta är onödigt hårt.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.