2015-09-16

270 000 - eller varför marken gungar under Stefan Löfven

Idag gick Migrationsverket ut med ett pressmeddelande enligt vilket antalet asylsökande de senaste sju dagarna har uppgått till 5 200 personer.

Det är en siffra som kan framstå som relativt oskyldig, eftersom talet är bara en bråkdel av det totala antalet asylsökande per år. Omräknat till på årsbasis innebär emellertid denna siffra 270 000 personer. Detta skall jämföras med de runt 81 000 personer som sökte asyl i Sverige under 2014.

Det är inte säkert att asylmottagandet under hösten kommer att förbli på denna höga nivå, men om så inte blir fallet kommer detta i så fall till stor del bero på sammanbrottet för Schengenfördraget och andra högst kontroversiella åtgärder, som till exempel de som Ungern har vidtagit. Om dessa åtgärder visar sig vara ineffektiva, finns det emellertid väldigt lite som tyder på att antalet asylsökande kommer att minska drastiskt.

I så fall kommer läget snabbt bli fullständigt ohållbart. De volymer vi hade förra året och som vi hittills haft i år, har ansträngt asylsystemet till det yttersta. Asylboenden "förtätas" gång på gång, lägenheterna är slut och kostnaderna skenar. Om den senaste veckans volymer består, kommer systemet att kollapsa fullständigt. Det faktum att panikslagna tjänstemän under den gångna veckan har tvingats inkvartera asylsökande i idrottshallar, ger en fingervisning om hur det i så fall kommer att bli.

Detta har nu Sveriges ytterst svaga minoritetsregering (i vilken det postmoderna, aktivistiska och radikal-utopistiska Miljöpartiet ingår) att hantera. Om inte Viktor Orbán, Angela Merkel och Lars Løkke Rasmussen lyckas reda ut situationen åt Stefan Löfven kommer regeringen inom kort att ha en akut kris på halsen.

I detta läge kommer Stefan Löfven ställas inför ett väldigt svårt val. Om han inte stänger gränsen kommer han att tvingas inkvartera de asylsökande i tältläger eller fastigheter som tillfälligt beslagtas från sina ägare. Därtill kommer han antingen tvingas låna upp enorma belopp, eller frångå gällande bestämmelser för vilka bidrag och förmåner dessa asylsökande är berättigade till.

För att kunna genomdriva sådana åtgärder behöver emellertid Löfven stöd från oppositionen. Sådana åtgärder skulle emellertid få stödet för Sverigedemokraterna att skjuta i höjden, vilket gissningsvis skulle ge Anna Kinberg Batra kalla fötter. Detta kan i förlängningen utlösa en regeringskris.

Alternativet till detta är att genomföra radikala förändringar av migrationspolitiken, såsom att införa gränskontroller, endast dela ut temporära uppehållstillstånd och på andra sätt göra det avsevärt mindre attraktivt för asylsökande att försöka ta sig till Sverige. En sådan politik skulle Miljöpartiet emellertid aldrig acceptera, varför en regeringskris även då är ett faktum. I detta läge är Löfvens enda alternativ att ombilda regeringen och söka oppositionens stöd.

Såvida inte yttre aktörer räddar Stefan Löfven från utvecklingen går vi med andra ord förmodligen några ytterst stökiga månader till mötes. Månader under vilka sannolikt tabun att brytas och heliga kor slaktas. Månader under vilka den svenska politiken som vi känner den helt kan komma att ställas över ända. Det är fullt möjligt att Sverige, när 2015 blir 2016, kommer att ha en helt annan regering än den vi har idag.

Läs även:
Den sjätte mannen
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6

17 kommentarer:

 1. Ligger de röd/gröna i så har de ju fixat en miljon nya väljare genom detta fram till valet. Smart.

  SvaraRadera
 2. Tyskarna har redan inkvarterat flyktingar i Dachau.

  SvaraRadera
 3. Ett påpekande bara. 2014 var det 81 301 asylsökanden men det beviljades totalt 110 610 uppehållstillstånd samma år. Blir nog något fler i år.

  SvaraRadera
 4. 270 000 migranter till Sverige motsvarar 2 250 000 till Tyskland om mottagningen per capita skulle vara lika stor.
  Gör man den jämförelsen blir antalet ännu mer skrämmande!

  Tack för dina alltid lika läsvärda krönikor!
  /Karin

  SvaraRadera
 5. Håkan Åberg: Pinsamt misstag, tack för påpekandet.

  SvaraRadera
 6. Fnordspotter Vilket är ditt pinsamma misstag? Du har jämfört det antal asylsökande som vi kommer upp till på årsbasis med de veckovolymer vi har nu med antalet asylsökande 2014. Alltså äpplen med äpplen.
  Att jämföra asylsökande nu med beviljat antal asylärenden blir att jämföra äpplen med päron. Till de 270 000 måste man ju också lägga ett stort antal anhöringinvandrare.
  /Karin

  SvaraRadera
 7. inte för att speciellt många skulle bli ledsna om den svaga regeringen faller men det blir nog väldigt svårt att få ihop en regeringsduglig regering.Detta om man inte vill samarbeta med SD som förmodligen kommer få minst omkring 20% av rösterna alternativt om de borgerliga och Sossarna går ihop i en samregering.Om det blir en samregering kommer man väl dock skjuta upp problemet till nästa val igen och då kommer förmodligen ännu flera rösta på SD...

  Tror också att Sverige kommer bli tvunget att stänga gränserna om alla andra gör det.Annars kommer läget bli totalt ohållbart.
  Pelle2

  SvaraRadera
 8. Bostadsfrågan kan inte lösas med tältläger.
  Däremot med husvagnsparkeringat. Vi har redan inrättat sådana dedikerade för sk EU- medborgare. I t ex Stockholm finns massor med plats för sådana, efter motorvägar och efter tunnelbanan.

  Nu när flyktingar ska fördelas jämnt över alla kommuner så är den enda lösningen jag ser sådana husvagnsparkeringat.

  SvaraRadera
 9. Hur gör man för att skapa en "vadslagning" hos typ unibet? Kan man mejla och säga att jag sätter 1000 spänn på att regeringen Löven kommer avgå innan årsskiftet. Räcker det, om nån vill sätta emot? Man kan ju tänka sig andra saker att slå vad om, inte minst utifrån din väldigt spännande/skrämmande morgonkrönika. Tack som vanligt Fnord! Att få börja dagen med en krönika av dig gör att jag klarar av att styra undan från mediaspykosen idag också, men uppenbarligen har de fortfarande har ca 78% i sitt grepp! Jag tänker inte rösta på SD själv, men media måste sluta mörka siffror så folk kan förstå vad som står på spel just nu.
  Pellafant

  SvaraRadera
 10. Yougove all time high för SD 27,3%

  SvaraRadera
 11. Jag förstår inte vad du menar? Kan resurserna ta slut eller vad? Hade hade jag ingen aaaaaaning om, tycker allt fungerar tip top i Sverige! Nothing to see here, carry on!

  SvaraRadera
 12. Verkar som många på allvar tror att vi kan ha en invandring på 100 000 per år i all framtid. Det är självklart helt otänkbart. Bara att bygga bostäder till dessa skulle kosta 60-80 miljarder PER ÅR. Lägg till infrastruktur, skolor etc. etc. så är det säkert lika mycket till PER ÅR. Varje år tillkommer löpande försörjning och samhällsservice till alla nyanlända plus nästan alla tidigare anlända (tillräcklig egen försörjning tar extremt lång tid att uppnå). Enda anledningen till att vi kunnat ha hög invandring tidigare (men ändå mycket lägre än idag) beror på att vi initialt hade många lediga bostäder (+infrastruktur) i diverse miljonprogram. När dessa var fulla fylldes tomma bostäder i glesbyggd (där saknas dock det mesta av infrastruktur). Nu är all ledig kapacitet helt fylld. Vår kapacitet är NOLL. Vi kan inte ta emot några alls. Enkla räkneövningar visar att det är helt omöjligt. Släpper vi alla spärrar och lånar för fullt skulle det ända hålla max ett par år innan långivarna sätter stopp. Det enda vettiga är att börja diskutera repatriering.

  SvaraRadera
 13. 923 "barn" på en vecka. Drygt 1 miljon per "barn" och år är nog en kostnad i underkant. Det betyder en kostnad på ca 1 miljard per år för dessa. Om denna takt är ihållande har vi därmed en kostnad på 52 miljarder för en "årskull barn". Och ovanpå detta nästa årskull och nästa tills "barnen" är vuxna och förhoppningsvis inte kostar 1 miljon om året. 50 000 "barn" per år i 5 år betyder att vi är uppe i 250 miljarder i årlig kostnad och ovanpå det alla andra nysvenskar. Onsdag kväll. Jag har druckit en starkbärs, hoppas jag har räknat fel. Jag tar en till för att döva.

  SvaraRadera
 14. Göteborgsposten: Dussintals irakier har gripits av litauisk polis vid landets gräns mot Polen de senaste veckorna, enligt litauiska myndigheter. De verkar ha varit på väg till Finland och Sverige.

  SvaraRadera
 15. Ibland behöver man lite ballast för att skutan skall gå stadigt. V har ofta fyllt denna funktion för S-regeringar.

  MP däremot är ett hål i skrovet.

  SvaraRadera
 16. Jag förstår verkligen inte hur det här ska gå ihop. Integrationen går ju redan väldigt dåligt, vilket innebär att många av de som kommer inte kommer i arbete på många, många år, kanske aldrig. Hur ska det finnas tillräckligt med lärare, sjukvårdspersonal, handläggare på myndigheter osv? För att inte tala om den stora sociala oro som breder ut sig med ett främlingsfientligt parti som Sveriges största, med islamister och med människor som helt enkelt bara inte kommer in i samhället. Det räcker inte att komma med floskler om "allas lika värde" och andra dumheter.

  SvaraRadera
 17. Situationen tycks ej lindras. I Studio Ett igår sa Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson att takten är över 1 000 per dag, dvs över 7 000 per vecka:

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/604368?programid=1637

  Ca 1:36:00 "...vi talar om 1 000 per dag"

  Från ca 1:37:00 "...över 1 000 människor per dag. Skulle den takten hålla i sig talar vi om 7 000 i veckan och då, självklart, då..vi..börjar våra resurser ta slut och vi får problem att lösa uppgiften. Men jag har ju en dialog med regeringen i de här frågorna, självklart."

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.