2015-09-11

Löfven, Danmark och Dublinförordningen

Igår, några timmar innan han valde att avsluta sin arbetsdag med att stå i Aktuellt och svamla osammanhängande, gick Stefan Löfven till attack på Danmark.

Danmark följer inte Dublinkonventionen, konkluderade Löfven irriterat. "Dublinförordningen säger att det land dit flyktingarna kommer är det land där man ska registreras", konstaterade Löfven barskt. "Det är så vi agerar i Sverige och vi tänker följa reglerna".

Idag, blott en dag senare, visade sig dessa ord vara lika lite värda som det socialdemokratiska vallöftet att inte höja bensinskatten. Idag, blott en dag senare, visade sig dessa ord vara lika lite värda som Löfvens besked att han skulle avgå om han inte fick igenom sin första budgetproposition.

När ett antal migranter idag anlände till Sverige – inte för att söka asyl, utan för att resa vidare till våra grannländer – var nämligen såväl Migrationsverket som polisen glasklara med att man inom dessa myndigheter inte hade för avsikt att upprätthålla Dublinförordningen. "Man kan inte stirra sig blind på en lag", kommenterade man från polisens håll beslutet om att bryta mot de lagar det är den egna organisationens raison d'être att upprätthålla.

Löfven är därmed inte bara motbevisad. Därtill har de svenska myndigheternas agerande visat att Sverige tar ännu lättare på Dublinförordningen än Danmark. Till skillnad från sina kollegor i Sverige valde nämligen den danska polisen initialt att åtminstone försöka upprätthålla Dublinförordningen.

Löfven har därmed inte bara ännu en gång gjort klart att hans ord inte är vatten värda. Han har därtill ännu en gång visat väljarkåren att de svenska politikerna har tappat kontakten med verkligheten, att man famlar i blindo, att man greppar efter halmstrån och att regeringen inte har kontroll.

Det krävs ingen större analytisk förmåga för att lista ut vad detta sannolikt kommer att leda till i form av ökat politikerförakt och fortsatt uppgång för Sverigedemokraterna. Att Löfven därtill väljer att ständigt och närmast likt en papegoja upprepa sina ord om "ordning och reda", får hela politiken att allt mer framstå som en buskisrevy.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD1, SvD2, SvD3, Ab1

5 kommentarer:

 1. Jag tror att Stefan Löfvén inte har en aning om vad han ska göra. Han förstår säkert att asylsystemet, och kanske på sikt andra institutioner i samhället, kommer att kollapsa, men har målat in sig i ett hörn genom att manifestera och uttrycka sig som om alla krav på upprätthållande av lag och ordning vore rasism. Samtidigt tjatar han om ordning och reda för att försöka stävja Sverigedemokraterna, som numera verkar vara största svenska parti.

  SvaraRadera
 2. Anarki ett land i förfall,Migrationsverket reagerar över att privatpersoner erbjuder ensamkommande plats eller bostad.Polisen gör lite för att lagen upprätthålls,SJ låter folk åka till Finland utan att legitimera sig,hjälp sig den som kan!

  SvaraRadera
 3. Ja, snacket om "ordning och reda" verkar minst sagt utstuderat. Dessvärre för Löfven lär det vara väldigt få som övertygas av dessa ord. Mer sannolikt är nog att han mest retar upp folk, eftersom orden är så uppenbart tomma på substans.

  SvaraRadera
 4. De som kom till Danmark kom via Tyskland och kan därmed inte betraktas som flyktingar. Mig veterligt befinner sig inte Tyskland i krig. Och den polis som yttrar att man inte kan stirra sig blind på en lag måste avskedas omedelbart. Det är polisens yttersta uppgift att se till att landets lagar efterlevs. //tompas11

  SvaraRadera
 5. Går det att få ordning och reda nu när curlinggenerationen börjar komma upp i ålder och få arbeten som politiker, journalister, socialsekreterare, poliser m.m?
  En generation där man måste gå kurs för att tordas säga nej till sitt barn och där man får psykologhjälp för att man mår dåligt då man inte kan ge sitt barn allt.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.