2015-10-18

Om QE, guld och korporativism

Inspirerade av sina famlande kollegor i amerikanska Federal Reserve och i europeiska ECB, har även Riksbanken börjat ägna sig åt vad som på ekonomiskt fikonspråk kallas för kvantitativ lättnad (QE). I klartext betyder detta att Riksbanken nu låter de virtuella sedelpressarna gå varma. Syftet med detta är dels att stimulera ekonomin, dels att öka inflationen.

Huruvida förlagorna till Riksbankens QE-program (vilka inleddes i samband med finans- och eurokriserna) har varit lyckade eller inte är omdebatterat. Klart är att de monetära baserna i USA och eurozonen genom QE-programmen har ökat med flera hundra procent, utan att inflationen har tagit fart i nämnvärd omfattning.

I Riksbankens fall har åtgärderna än så länge främst gått ut på att man köpt upp svenska statsobligationer. Dessa åtgärder har inte varit riktigt lika radikala som de utländska förlagorna, men rör sig trots detta om gigantiska belopp. Utöver dessa åtgärder öppnar man nu för att göra samma sak med kommunobligationer.

Detta är i praktiken precis det som Weimarrepubliken en gång gjorde, och som då orsakade vad som allt sedan dess varit själva sinnebilden av fenomenet hyperinflation. Eftersom vad som då hände förskräcker är Riksbanken på pappret förbjuden att ägna sig åt detta, men detta förbud rundar Riksbanken genom att köpa upp obligationerna på andrahandsmarknaden. Med andra ord, Riksgälden säljer obligationerna till (till exempel) banker som i sin tur säljer dem vidare till Riksbanken. För att få råd med detta betalar Riksbanken med pengar som skapats ur tomma intet.

Här finns det som privatperson och skattebetalare all anledning att dra öronen åt sig. När Riksbanken på detta sätt använder sig av bankerna som bulvaner för att runda regelverket, är bankernas tjänster inte gratis. Tvärtom ser de naturligtvis till att tjäna pengar på transaktionen.

Vad mer är, när Riksbanken går ut med att den har för avsikt att köpa obligationer, vet bankerna också att det finns en köpare med aldrig sinande kassa. Att köpa statsobligationer blir därmed helt riskfritt för bankerna. Detta pressar inte bara ned räntan på statspapper rent generellt. Vad som dessutom sker är att Riksbanken i praktiken ger bankerna pengar.

QE blir därmed ett direkt groteskt exempel på svågerkapitalism redan där. Marknadskrafterna sätts ur spel och vinstdrivande företag får pengar av samma stat som inom kort kommer att börja tvinga sina medborgare att betala världens högsta marginalskatt. Vad mer är, den dag alla de nytryckta pengarna faktiskt kommer ut på marknaden (i stället för att som nu ackumuleras hos banker och finansinstitut) kommer inflationen att skjuta i höjden.

När detta sker kommer effekterna att slå väldigt orättvist. Hushåll med stora skulder kan till exempel komma att tjäna på detta, eftersom deras skulder kommer att minska i värde. Skuldfria hushåll med sparkonton kommer däremot att bestraffas hårt för sin strävsamhet.

Detta ligger på många sätt helt i linje med hur det svenska systemet är uppbyggt. Den svenska levnadsstandarden är hög, men som medborgare är man utlämnad till statliga system och banker. Den svensk som vill göra sig så oberoende som möjligt av dessa system tvingas kämpa i uppförsbacke. Den som däremot accepterar rollen som kugge i ett korporativistiskt maskineri belönas. Systemet är helt enkelt riggat så att det alltid är den som underkastar sig den stora staten och svågerkapitalismen som gynnas.

Det finns naturligtvis sätt att inflationssäkra sina tillgångar, såväl mot "vanlig" inflation som mot de effekter som riskerar att bli följden av QE-experimenten. Historiskt har detta skett genom att man placerat sina pengar på börsen, vilket enligt vedertagen visdom inte bara säkrar samma tillgångar mot inflation utan därtill får dem att växa.

En snabb till på börsernas utveckling under de senaste årtiondena ger emellertid vid handen att en sådan utveckling inte är är lika självklar som den en gång var. För den som inte är beredd att låsa sina pengar på åtminstone fem år eller mer framstår börsen i nuläget närmast som ett lotteri. För närvarande finns emellertid flera tecken på att värdet på guld nu är på väg uppåt igen, efter en längre tids nedgång sedan toppnoteringarna under eurokrisen.

Det kan med andra ord visa sig vara väldigt klokt att investera i guld just nu. Om vårt penningsystem fortfarande hade varit baserat på guldmyntfot, hade trots allt inte centralbankernas QE-experiment varit möjliga över huvud taget.

8 kommentarer:

 1. Hushåll med stora skulder kommer INTE att tjäna på hög inflation, så vida vi inte får snabbt inträffande hyperinflation.

  Om t ex inflationen blir 8% (vilket iofs är mindre troligt om man beaktar långräntorna på t ex 30-åriga papper) så blir bolåneräntan kanske 10%. Om du då har 5 miljoner i lån så ska du alltså betala 500 000 om året i räntor. Kan bli lite kämpigt med kassaflödet då även om lönen stiger med 10% per år, eftersom man jobbar med hävstång på det upplånade kapitalet. Hävstång har gjort många rika i en miljö då räntorna faller, men kommer att ruinera lika många om vi får en högräntemiljö vilket man har i en inflationsekonomi. Dessutom kommer priserna på bostäder krascha om inflationen stiger.

  SvaraRadera
 2. På tal om börsen så kan man ju kolla hur mycket den skyddade under Weimarrepubliken. En siffra jag läst var att 10% av kapitalet man hade på börsen överlevde fram till slutet av hyperinflationen.

  SvaraRadera
 3. Hej Fnordspotter!

  Ett aningen off-topic ämne givet dagens text. Ett av mina inlägg blockades en gång då jag raljerade i överkant vilket jag givetvis ångrar - kände mig upprymd och spirituell men det slog fel.

  Har sedan gjort en annan kommentar som ej publicerats. Bedömer att den inte gärna kan ha brutit mot dina bestämmelser. Frågan är om jag fick matchstraff? Om så nyttar det ju till intet att jag framhärdar med fler inlägg.

  Med vänlig hälsning/ Dr Mabuse  SvaraRadera
 4. Klassisk portföljteori brukar förespråka 5-10% allokering till fysiskt guld i en portfölj.

  Guldet ger nu en hel del tekniska köpsignaler, men en del makroekonomiska förutsättningar saknas för att kalla det en bull market. En viktig signal är att Guld:SP500-ratiot bryter uppåt.

  SvaraRadera
 5. Korporativism har Sverige haft sen 1930-talet.

  SvaraRadera
 6. Dr Mabuse: Inte alls. Ditt förra inlägg hade inte blivit modererat än bara. Det är godkänt nu. :)

  SvaraRadera
 7. Hej.
  Så samma gamla investeringsprincip som alltid; krut, kulor och konserver? Eller missar jag något?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare (som lever efter principen att du bara äger det du kan bära)

  SvaraRadera
 8. Jag är ganska riskaversiv, så vad gäller investeringar tror jag att en viss vikt, runt 20% bör ligga i guld, kan kanske procentuellt sänkas när/om tillgångsmassan ökar. Det är visserligen inte gratis (men billigare än någonsin idag med tanke på räntorna), men är en bra försäkring mot hemmagjorda svenska ekonomiska problem (eftersom det prissätts i dollar och stiger när SEK eventuellt faller). I övrigt, ha mer än 3-månaders bindningstid på räntan (lättare med dagens regler för andrahandsuthyrning av bostadsrätter), och amortera flitigt (ett rätt ok sparande i tider med dåliga räntor). Ett boende som kan hyras ut utomlands kan också vara en rimlig idé, och eventuellt värt lite mer i belåning.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.