2015-11-08

Åsa Romson - idealist, vice statsminister och oppositionspolitiker

Efter att regeringspartiföreträdaren Magda Rasmusson tidigare i veckan valde att ifrågasätta Morgan Johanssons uttalande om att Sverige inte längre kan garantera asylsökande tak över huvudet, var det idag Morgan Johanssons ministerkollega och tillika vice statsminister Åsa Romsons tur att leka oppositionspolitiker. När Åsa Romson i en intervju med Sveriges Radio fick frågan om hon håller med Morgan Johansson, svarade hon med följande ord.
"Jag håller med om att Migrationsverket när dom drar i, i varningsklockorna och säger att dom är oroliga, för att dom har svårt att, och, eh, ge, eh, tak över huvet om det skulle un... kommande veckan komma väldigt många nyanlända, då ska man ta den oron på allvar."
Vad Åsa Romson därmed gör är att försöka bagatellisera Morgan Johanssons budskap, utan att att rent tekniskt säga emot honom. Romson försöker reducera Migrationsverkets och Johanssons desperata rop på hjälp till en oro. Inte, märk väl, en oro inför inför framtiden, utan en oro inför den kommande veckan. En oro som enligt Romson därtill bara är relevant om det skulle komma väldigt många.

När hon strax därefter får en följdfråga om hur hon ser på att "Sverige" (det vill säga den regering hon är vice statsminister i) skickar ut signaler om att Sverige inte längre kan garantera asylsökande tak över huvudet, undviker hon ännu en gång att svara på den fråga som ställs. I stället "svarar" hon att det är rätt att Migrationsverket larmar.

Hon undviker med andra ord ytterst omsorgsfullt att ställa sig bakom Morgan Johansson, och bidrar således ännu en gång till att undergräva såväl en ministerkollega som regeringen. Därtill påpekar hon att det inte är något problem att det kommer många asylsökande, eftersom "Europa som helhet klarar definitivt, eh, av detta om man kan samarbeta bättre också säkerställa att, att fler i Europa kan erbjuda, eh, möjligheter för, för asylsökande att, att etablera sig".

Frågan gällde emellertid inte Europa, den gällde Sverige. Vad Åsa Romson säger är att Sverige skall fortsätta på den inslagna linjen, trots att resultaten att blivit det svenska samhället fullständigt övermäktiga, eftersom Europa som helhet kan hantera situationen om de asylsökande fördelas jämnare mellan Europas länder. Det faktum att den svenska extrema linje som Åsa Romson med näbbar och klor kämpar för bidrar till att en sådan omfördelning inte kommer till stånd, bekymrar uppenbarligen inte Sveriges vice statsminister.

Miljöpartiet har därmed ännu en gång visat att man är ett extremistparti som inte har någonting i en regering att göra. Man har inga svar, man ägnar sig åt önsketänkande och verklighetsflykt, man producerar självmotsägelser på löpande band och man motarbetar aktivt den regering man är en del av.


DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Exp1, Exp2, Exp3, SVT1, SVT2, SVT3

9 kommentarer:

 1. Ja, Miljöpartiet är faktiskt ett extremistparti i klass med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Förstår inte att det gullas så med dem, det är skadligt för Sverige.

  SvaraRadera
 2. Ser att Ledarsidorna har inaktiverat kommentarer, även fast man bara kunde kommentera där om man hade FB. Ytterligare en "demokrat" som var rädd att bli motsagd i sitt eget kommentarsfält?

  Jag tycker det är beklämmande, kan du inte ta upp något om alla som är rädda för andras åsikter?

  SvaraRadera
 3. Håller med dig. Dom verkar inte på allvar tycka att vi har större problem i Sverige än att dom vill fortsätta ta emot invandrare i ungefär samma omfattning som tidigare. Att det inte finns bostäder,skolor arbete mm bekymrar dom inte särskilt mycket. Det skall vi kunna lösa verkar dom anse.
  Det är ju också skrattretande att hon,precis som Sossarna,pratar om en jämnare fördelning av flyktingar inom Eu när alla kan se att det inte sker.Alla länder gör nu vad dom kan för att stänga sina gränser utom Sverige.

  Helt sanslöst att dom verklighetsfrånvända dårarna i MP tillåts driva flyktingpolitiken inom regeringen...
  Pelle2

  SvaraRadera
 4. J.G: Har full förståelse för Westerholms beslut. Om det kommer in en stor mängd kommentarer är det inte alltid särskilt kul att lusläsa dem eftersom man vet att en del kommer vara olämpliga, och det kan ta rätt lång tid att göra det. Det är ingen demokratisk rättighet att få kommentera på vad andra har skrivit på sina egna bloggar, även om en sådan dialog naturligtvis är önskvärd. Dessvärre kan en del inte respektera spelreglerna, och resultatet blir som vanligt att andra drabbas.

  SvaraRadera
 5. Svenskens vanligaste egenskaper, naiv och konflikträdd.

  SvaraRadera
 6. Hej.

  Angående Westerholms beslut, om det inte är för OT, men är inte bloggägaren juridiskt ansvarig för att innehållet i kommentarsfältet håller sig inom lagens råmärken? Fnordspotter kanske kan svara på det, om det är okej?

  Har hört följande liknelse om Mp: som en övermogen vattenmelon, grön utanpå och mörkröd inuti.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 7. Kan hålla med om att det inte är en rättighet att kommentera, men för mig är kommentarer en del av nöjet. Kanske 20% av sidans läsvärdhet. Jag kan förstå att vissa kommentarer är oönskade, men som jag förstått det så var det mest kommentarer från politiska motståndare, något en politiker borde vara van vid.

  Men jag antar att om man vill läsa kommentarer får man gå till Flashback, där hittar man all fakta och information man behöver.

  SvaraRadera
 8. Rikard: Ja, det är riktigt. Finns exempel på att folk blivit dömda för kommentarer som andra har skrivit på deras bloggar. Känns lite sådär... kan man tycka.

  SvaraRadera
 9. Hej.

  Till Fnordspotter: tack för svar. Ja, det känns ju lite kymigt att stå till svars för andras uttalanden. Undras just om inte det ansvaret infördes för att det inte skulle gå att kringgå diverse andra lagar?

  För mig är det en fördel när det inte krävs Fb od för att 'öppna käften och undanröja varje tvivel" :)

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.