2015-11-22

"Liberalerna" - om vilseledande marknadsföring

På 20-talet var Folkpartiet en stark röst för alkoholförbud i Sverige. På 1960-talet lyckades Folkpartiet stoppa ett socialdemokratiskt(!) förslag om att avskaffa hyresregleringen. På 1970-talet inte bara motionerade Folkpartiet om löntagarfonder, man hotade därtill med att fälla regeringen Fälldin om inte den av Socialdemokraterna tillsatta utredningen om löntagarfonderna fick fortsätta ostört.

2012 öppnade Folkpartiets dåvarande rättspolitiske talesperson för att förbjuda krypteringstjänster. Sedan dess har man gjort utspel om att att inskränka äganderätten genom lagstadgad kvotering av bolagsstyrelser, och man har tillsammans med regeringen röstat igenom att föräldrars rätt att själva disponera över sin föräldraledighet kraftigt skall inskränkas. Som grädde på moset är partiet därtill för såväl statligt alkoholmonopol som en "restriktiv och solidarisk alkoholpolitik".

Idag bytte Folkpartiet namn till "Liberalerna", någonting som partiledaren Jan Björklund motiverar med att "vi ska heta det vi är" och att partiet enligt honom har de liberala idéerna i sitt DNA. Just när man inte trodde att den svenska politiken kunde bli mer surrealistisk, tog den med andra ord ännu ett jättekliv in i skymningszonen.


Ur "Sista försöket att socialisera Sverige?" (sid 32-33)

DN1, SvD1, Ex1, Ex2, Ab1, Ab2

7 kommentarer:

 1. Lägg gärna till att folkpartiet var drivande för att förbjuda hemundervisning 2010 och också såg till att alla referenser till EKMR togs bort i förarbetena till den nya Skollagen (det sistnämnda spelar inte så stor roll rent juridiskt men är en rätt tydlig signal).

  SvaraRadera
 2. Liberopartiet tycker jag är väldigt passande. //tompas11

  SvaraRadera
 3. Liberalerna är också det enda borgerliga partiet som inte vill ha en liberaliserad vapenlagstiftning.

  SvaraRadera
 4. Du är inte min liberal!

  SvaraRadera
 5. Visst är det så! Om det nu inte vore så deprimerande, skulle det vara mycket komiskt - d v s namnbytet. Frågan är; hur mycket liberalare är moderaterna idag?

  SvaraRadera
 6. Folkpartiet är också drivande bakom den bisarra Nya Sjöfyllerilagen, där man kan fällas för sjöfylleri för att man råkar befinna sig i en båt med mer än 0,2 promille och försöker göra något till nytta för sjösäkerheten.

  Även om rorgängaren är spik nykter.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.