2015-11-29

Nationalism och messiaskomplex

I kvällens Agenda medverkade Gustav Fridolin. Eftersom man i programmet sedan en tid tillbaka ställer kritiska frågor även till Miljöpartiet, utvecklades inslaget till en påfallande intressant intervju.

Fridolin gjorde i programmet ännu en gång klart att hans parti är såväl ett aktivistparti som ett parti i vilket man inte låter det faktum att man ingår i regeringen hindra en från att agera opposition mot samma regering. Den politik som man kommit överens med Socialdemokraterna om, underströk därför Fridolin, är usel.

Att regeringen nu försöker bromsa den fullständigt ohållbara inströmningen av asylsökande (motsvarande ungefär en halv miljon människor på årsbasis) är endast tillfälligt, betonade idealisten och extremisten Fridolin. Nu skall Sverige ställas om, förklarade han, så att vi om några år kan fortsätta upprätthålla ett asylmottagande som höstens även på lång sikt.

Att detta inte är en vision som delas av Socialdemokraterna är ingen långsökt gissning. Tvärtom, vad Fridolin utan att förstå det själv gav uttryck för var att den nuvarande regeringskoalitionen är ett dödfött projekt. Den avgrund som skiljer Socialdemokraterna och Miljöpartiet åt är så djup att den inte kan överbryggas. Miljöpartiet är, kort sagt, inte ett parti moget att sitta i en regering.

Det kanske mest intressanta Fridolin gav uttryck för emellertid någonting helt annat, nämligen hans syn på Sverige och Sveriges roll i världen. Att genomföra Moderaternas förslag vore enligt Fridolin att "leka med elden". Om "inte ens Sverige" lever upp till Fridolins tolkning av de internationella förpliktelserna, skulle detta nämligen leda till en dominoeffekt, förklarade han melodramatiskt. "Då tror jag inte vi har nån asylrätt i världen längre".

Nyckelorden i sammanhanget är "inte ens Sverige". Dessa ord rymmer det underförstådda antagandet att Sverige är världens mest civiliserade land, och att det är vår roll att visa våra mindre moraliskt utvecklade kusiner utomlands vägen framåt. Vad mer är, hans resonemang röjer uppfattningen att asylrätten i världen står och faller med Sveriges insats. Därför är det det svenska folkets plikt att fortsätta på den inslagna världen, oavsett hur höga kostnaderna än blir.

Detta understryker ännu en gång hur Miljöpartiet är en samling fanatiker med messiaskomplex, och att de således under inga omständigheter har något i en regering att göra. Det röjer emellertid också en annan strömning som är väldigt utbredd i Sverige, även utanför miljöpartistiska kretsar, nämligen nationalismen.

Det är i grund och botten inget större fel på företeelsen nationalism. Den är väldigt utbredd i de flesta fredliga och demokratiska länder i världen, och uppfattas i normalfallet som någonting helt okontroversiellt. Problemet med den svenska nationalismen är emellertid inte bara att den är närmast megalomanisk, utan därtill att de allra flesta svenskar är fullständigt omedvetna om den.

Nationalism betraktas i Sverige inte bara som någonting suspekt och unket, utan också som någonting vi framtidsinriktade svenskar till skillnad från de flesta utlänningar har vuxit ifrån. Utan att reflektera närmare över saken vet vi emellertid att vårt land är mer rättvist än andra, att vår välfärdsstat är den bästa i världen och att vår lagstiftning och vår kriminalvård är överlägsna andra länders.

Vi är, kort sagt, övertygade om att vårt land utgör civilisationens spjutspets, att övriga länder inte kommit ikapp oss än men att det är i vår riktning de ofrånkomligen kommer att gå. Vi tillhör, kort sagt, de mest vulgärnationalistiska länderna i världen.

Läs även:
Den sjätte mannen
DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SVT1, SVT2, Ab1

9 kommentarer:

 1. Något som jag upptäckte var att Svantesson sa, lite snabbt, att Moderaternas förslag om "typ stängda gränser" är bara tillfälligt. Om detta stämmer och det kommer ut till väljarna så tror jag inte speciellt många ex-moderater som gått till SD kommer tillbaka.

  För i ärlighetens namn, så tror jag att Sverige har kört sin migrations- och integrationspolitik så mycket i botten nu att vi behöver antagligen decennier av "stängda gränser" för allt förutom för hög kvalificerad arbetskraft och högre studier. Det kommer bli ett enormt stålbad framöver (om vi snart stänger gränsen, om vi inte får det så vet jag inte vad som kan hända) som helt klart kommer få många att starkt ifrågasätta att vi tar in fler överhuvudtaget. Det är vad jag tror.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig till 100%, jag har länge förundrats över den svenska blindheten för vår arroganta attityd relativt resten av världen.
  Hela fundamentet för den svenska migrationspolitiken vilar på övertygelsen att Sverige är det ultimata landet att leva i, att den svenska modellen är överlägsen alla andra former av civilisation på jorden.
  För att bevisa detta mutar Sverige hela folkgrupper att migrera till Sverige.
  Denna absoluta brist på ödmjukhet och respekt för andra nationer och lösningar på samhällets problem diskvalificerar Sverige på den internationella scenen, vi är bror duktig som världen skrattar åt och med skadeglädje nu ser få problem.
  Någon hjälp från EU eller världen i övrigt skall vi absolut inte räkna med, de gläds över att verkligheten nu gör sig påmind.
  Jag lägger det helt avgörande ansvaret för Sveriges utveckling till arrogant ensamseglare på vår intelligentia, om den varit ansvarsfull och mogen hade detta aldrig hänt.

  SvaraRadera
 3. "Vi är, kort sagt, övertygade om att vårt land utgör civilisationens spjutspets, att övriga länder inte kommit ikapp oss än men att det är i vår riktning de ofrånkomligen kommer att gå."

  Jag håller med, men var kommer det ifrån?
  Inte sitter vi hemma vid köksborden och slår oss för bröstet.

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Miljöpartiet framstår allt mer som en misshandlande förälder: 'Jag vill inte göra det här men du tvingar mig!'. Vem som är offer kan nog variera, men ett helt parti av människor med narcissistisk störning (kolla diagnoskriterierna; vore partiet en person hade det kvalificerat), eller är det bara Gustav Frigolit? Om vi har någon framtid så borde samarbete med Mp nu och för årtionden vara anatema.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 5. Ja, det är ganska oerhört vilket storhetsvansinne dessa politiker har. Jag tror att Sverige skulle vinna på att lära av andra länder istället för tvärtom.

  SvaraRadera
 6. Kanske det ligger något i uttrycket de sovande svenska folket,vi har tack vare tidigare generationers slit och tur en välfärd,vi hade våra fabriker intakta när Europa låg i ruiner.Nu tävlar alla om att ur sitt överflöd ge till mindre bemedlade länder och människor.Men hur blir det när kassan sinar,då tror jag generositeten försvinner,det är lätt att ge om det inte kostar,vilket det kommer att göra i en nära framtid.

  SvaraRadera
 7. Lotusätare är vi allihopa ...

  Att de flesta i USA inte vet något om vad som händer utanför landets gränser är oturligt, men begripligt. Det är trots allt nästan en hel kontinent.

  Att man i lilla, lilla Sverige tror att vi är "lagoma standardmallen" för alla andra, är direkt farligt. Inte för resten av världen men för Sverige.

  SvaraRadera
 8. Dina två sista inlägg har på ett briljant sätt skildrat den absurda tidsanda och vänstervridning som vi nu bevittnar i landet. Jag är mycket tacksam och imponerad och jag hoppas att det du skriver skulle få en större spridning. SvD borde snappa upp dig omgående.

  SvaraRadera
 9. Problemet är nog djupare - alliansen gick till val på utanförskapet, och utökade utanförskapet radikalt, detta i sin tur beror på att

  - vänsterpartiet med ung vänster i spetsen tog över med Ohly
  - samma andas storstadselits arbetsskygga barn som läst genusvetenskap som de
  inom mp, när dessa falangen förenas med
  - sossarnas vänsterfalang, (S i Skåne och arbetarkommunen Stockholms stad)
  som är rätt röd, till skillnad från arbetarkommunen Stockholms län
  (förortsbarnen) som är mindre röda och inte läst genusvetenskap) som förenas
  - med Stureplanscentern och
  - hbtq-högern (den frihetliga vänstern) som förenas med
  - MUFs frihetliga falang, som förenas med delar av
  - näringslivet som kommit på att avkastningen är säkrast och störst om staten
  står för intäkterna (NPM)

  så blir det så här, inkluderat journalistiken och så klart delar av Eurovännerna som på ngt sätt funderat fram att vägen till union och Euro, bara går genom att upplösa nationalstaten, och det är nog bara i Sverige det är möjligt att driva frågan ända hit, just på grund av att Sverige är en gammal stormakt, med kvardröjande storhetsvansinne.

  Att Mp fick inflytande 2002 berodde på att de blev vågmästare och prioriterade flyktingar finansierat med fortsatt nedläggning av försvar, vilket syntes 2010 när reinfeldt blev medberoende.

  Svaret/resultatet av överbelastningen ges inte nu, svaret, det riktiga, kommer om ca tre år, eftersom vi inte kan bemästra situationen 2002 - 2014, så går det nog inte bättre nu, och vad som komma skall.Om tre har situationen påverkat systemen på allvar, i synnerhet kommunerna. Att bygga bostäder gör inte kommuner, utan banker och privata byggherrar, och investeringar innebär risk och ska ge ROI på kort tid. Så vem som ska bygga för framtiden, (hyresrätter) ska bli spännande :-)
  Undrar vilken hyresnivå de tänk, betalad efter skatt med nya låglönejobb, bärplockning? skoputsning som ska betalas av en allt större och välmående medelklass genom RUT, kanske avses polis, sjuksköterskor och lärare? S.W

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.