2015-11-01

Sorgenfri och särlagstiftningen

Det talas om diskriminering, man åberopar de mänskliga rättigheterna, politiker närmast ber om ursäkt för att de finns och tidningarna svämmar över av agendajournalistik och socialpornografi. Anledningen är att politikerna i Malmö, sent omsider, bestämt sig för att lagen skall gälla även rumänska romer.

Det är värt att ännu en gång poängtera att detta är vad saken faktiskt handlar om. Att häva en markockupation handlar inte om diskriminering, det handlar inte om strukturellt förtryck och det handlar inte om rasism. Det handlar om att upprätthålla lagen, närmare bestämt äganderätten.

Detta hade varit tämligen okontroversiellt i normalfallet. Om etniska svenskar hade legat bakom markockupationen och kåkstaden på Sorgenfri hade det offentliga Sveriges reaktion varit en helt annan, även om det så hade rört sig om hemlösa missbrukare. Nu handlade det emellertid i stället om rumänska romer, och plötsligt blev svenskt lag till någonting så problematiskt att de rättsvårdande myndigheterna valde att inte följa den.

Detta är intressant av två skäl. För det första för att myndigheter och regeringen idag går i bräschen för att aktivt undergräva rättsstaten, samtidigt som medborgarna upplever att laglösheten breder ut sig i Sverige. På detta sätt spelar man rysk roulette med såväl samhällskontraktet som tillitssamhället som insats. När samhället såväl låter en markockupation pågå ostört, när regeringen uppmanar till regelbrott och när polisen hänvisar brottsoffer till medborgargarden, kommer allt fler medborgare fråga sig varför de själva skall följa lagen.

För det andra är det offentliga Sveriges valhänta hantering av Sorgenfri ännu ett exempel på att människor inte längre är lika inför lagen i Sverige. Det offentliga Sveriges ovilja att ingripa i fall som Sorgenfri motiveras ofta med att man står upp för "alla människors lika värde".

Detta är emellertid den direkta motsatsen till vad som faktiskt skett. Vad man har gjort är åsidosätta tillämpningen av lagstiftningen på grund av markockupanternas etnicitet och pigmentering. Man har med andra ord i praktiken infört särlagstiftning i Sverige.

Detta är inte att "stå upp för alla människors lika värde". Detta är att med ett stort mått av kolonial arrogans behandla markockupanterna som lägre stående varelser, inkapabla att ta ansvar för sina egna handlingar.
SvD1, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Exp1, Exp2

4 kommentarer:

 1. Hej.

  Jag vill göra några tillägg:

  1. Det finns gott om andra områden i Malmö vilka kunde ha valts av ockupanterna. Bland annat var tomten snett över Nobelvägen öde när ockupationen påbörjades. Där stod tidigare ett bussgarage och nu byggs bostäder där. Varför valdes inte den, när det tidigare fanns garage och andra byggnader kvar? Hade Malmö stad agerat likadant om det gällt deras egen mark?

  2. Du har helt rätt i att Malmö stad aldrig haft eller har problem med att riva läger byggda av missbrukare, människor med psykiska problem, och liknande. [http://www.sydsvenskan.se/malmo/hemlosa-jagades-bort-med-traktorer/] Inga problem 2007, jätteproblem nu.

  3. Hur länge hade lägret få stå kvar i en annan stadsdel?

  4. Jämför med hur relativt snabbt de palestinska araberna, olagligen kvar i landet, kunde avhysas från utanför Migrationsverket. De befann sig på kommunens mark, bredvid Jägersro, och använda buskagen intill det angränsande (övervägande svenska) villaområdet som toalett och soptipp.

  Jag hoppas jag inte bryter mot några regler med länken till Sydsvenskan ovan.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. Håller helt och hållet med dig !
  Samhället har helt abdikerat inför lagbrottet från dessa rumänska romer för att dom är så jäkla rädda för att bli utmålade som rasister av gap- och twittervänstern.

  Utan att vilja prata om det inför dom speciella lagar för människor som inte är svenska medborgare och vad jag vet inte ens ansöker om att bli det.
  Dom jobbar verkligen hårt på att montera ner samhällskontraktet med oss svenska medborgare i akt och mening´att kunna framstå som den humanitära stormakten.

  Det är verkligen dags för den så kallade regeringen att avgå innan dom helt har förstört landet !
  Pelle2

  SvaraRadera
 3. Antingen blir det ett tillslag i gryningen eller så händer inget alls. Händer det inget då återstår bara att lägga ut vräkningen på s.k. entreprenörer i bemanningsbranschen.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker synd om EU-migranterna, men vi hjälper varken dem eller vårt samhälle om vi låter dem fortsätta att bygga upp och bo i kåkstäder.
  Det jag ser som det allvarligaste med Sorgefrilägret är att det utgör ett hot mot våra välfärdssystem. Om vi accepterar att folk bor i kåkstäder kommer snart socialförvaltningarna i våra kommuner att skicka hemlösa och fattiga svenskar till kåkstäder. Så vill jag inte ha det och därför anser jag att alla kåkstäder och liknande bosättningar skall bort.
  Sedan kommer frågan om vi skall hjälpa EU-migranterna som kommit hit och i så fall hur. Jag tror inte att tiggeriet hjälper dem på sikt. Det hjälper ungefär lika mycket som det hjälper att ge en bakfull en flaska sprit - det blir samma problematik imorgon. Om vi skall hjälpa EU-migranterna så borde vi utbilda dem så att de blir anställningsbara. Det skulle kunna vara en lösning för de som är här idag och utbildningen skulle vi kunna flytta till deras hemländer - om vi hittar lärare. Tyvärr tror jag att detta skulle medföra att andra EU-migranter tar plats i Sverige och då är ju inte problemet löst. Därför tror jag att alla åtgärder för att hjälpa dessa människor måste vidtas i och av deras hemländer.
  Sedan uppstår naturligtvis problematiker som att ta sig rätt, som inte är OK. Likabehandling, alla människor har samma rätt, skulle innebära att vi alla har rätt att bygga och bo på andras mark, detta skulle resultera i anarki och snart skulle landet kollapsa. Vi måste kräva att polisen upprätthåller ordningen i samhället och inte ser genom fingrarna när folk tar sig rätt.
  Slutligen kan jag inte låta bli att fundera över att det står 300 demonstranter utanför Sorgefrilägren där det lär bo 150 EU-migranter. Hälften av dessa demonstranter borde väl ha plats till en madrass åt en EU-migrant på golvet där de själva bor och då hade inte kåkstaden behövts...

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.