2015-12-14

Hyresgästföreningen spottar sina medlemmar i ansiktet

I Örebro låter det kommunala bostadsbolaget nyanlända invandrare gå före i bostadskön. Företeelsen är varken ny eller isolerad till Örebro, tvärtom rapporterades redan för över två år sedan att 59 svenska kommuner då ägnade sig åt detta. Vad som däremot gör Örebrofallet uppseendeväckande är att kommunens agerande i förra veckan fick Hyresgästföreningens fulla stöd.

Vad Örebro kommun gör ligger definitivt inte i vare sig hyresgästernas eller Hyresgästföreningens medlemmars intresse. Tvärtom, genom sin servilitet gentemot de politiker som vill köra över Hyresgästföreningens medlemmar bidrar man till att försämra för de egna medlemmarna.

Det hela är häpnadsväckande, alldeles oavsett man tycker om frågan om förtur i bostadskön som sådan. Att svenska panikslagna politiker vill runda bostadskön är ingenting konstigt i nuläget. De har en akut och väldigt svår kris att hantera, och de verktyg som står dem till buds är i praktiken ytterst begränsade.

Hyresgästföreningen, å andra sidan, är enligt egen utsago en "politiskt obunden" organisation. Man är, hävas det en, "folkrörelse" som arbetar för att dess medlemmar "ska ha bra boendevillkor, rimliga hyror, inflytande och trygghet i sitt boende". Hyresgästföreningens uppdrag är med andra ord inte att underlätta för politikerna, utan att stå upp för de egna medlemmarna. Detta gäller i synnerhet när vad som hotar att köra över de egna medlemmarna är krafter så mäktiga som staten och kommunen.

Liksom i fallet med de flesta andra så kallade folkrörelser som påstås utgöra det svenska civilsamhället, är Hyresgästföreningens berättelse om sig själv dock en lögn. Hyresgästföreningen står inte bara Socialdemokraterna nära, den är en inofficiell underavdelning av partiet.

Denna förmenta folkrörelse har, uppbackad av moderpartiet, inte bara tilldelats en stark maktposition på den svenska så kallade "hyresmarknaden". Den erbjuder dessutom lukrativa karriärmöjligheter, och som av en händelse då främst åt socialdemokrater.

Ett exempel på en socialdemokrat som utnyttjat dessa möjligheter till fullo är Helena Frisk, det vill säga samma regionalordförande i Hyresgästföreningen som i förra veckan valde att helhjärtat stödja Örebrobostäders beslut att åsidosätta den kommunala bostadskön. Utöver tjänsten som regionalpamp i Hyresgästföreningen har Frisk hunnit med att vara riksdagsledamot (och därefter leva på riksdagspensionen i fem år), kommunpolitiker och ordförande för Verdandi (en socialdemokratisk nykterhetsorganisation).

Det är med andra ord inte det minsta konstigt att Helena Frisks lojalitet ligger hos makten och Partiet, snarare än hos de hyresgäster hon påstår sig kämpa för. Att hon så flagrant väljer att spotta Hyresgästföreningens medlemmar i ansiktet förtjänar dock betydligt mer uppmärksamhet. Att betala ett gäng ryggradslösa lakejer tusen kronor om året för för att ställa sig på maktens sida när makten kör över dig, är definitivt inte välanvända pengar.

Dagens måstelyssning:
De desillusionerade humanisterna

Dagens måstelyssning

DN1, Sk1

9 kommentarer:

 1. Fnord - ledarskribent och grävande journalist.
  Uppskattad månadslön åtminstone summan av Karin Pettersons och Anders Lindbergs löner (jaså inte - tråkigt, hade varit välförtjänt).

  Hursom, tack för att du kämpar.

  SvaraRadera
 2. "Multikulti är en livslögn", sade Merkel (ang. din tweet) men det sa hon redan för 5 år sedan. Förtjänas dock att upprepas.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Har använt mig av Hgf med gott resultat - har de alltid ägnat sig åt skumraskaffärer på detta sätt?

  Jag har fått hjälp med vad diverse lagtexter och regler säger om vitvaror och liknande i privata fastigheter, eftersom privatvärdar verkar ha som rutin att 'tappa bort' listorna med planerad service. Det är en sak: där har förening gjort vad den skall.

  Frågan för mig blir hur jag skall kunna kräva min lagliga rätt av hyresvärdar utan ekonomisk möjlighet till juridisk rådgivning - jag vill inte gärna stötta en moraliskt korrupt organisation om det alls är möjligt att avstå.

  Det hela börjar påminna om ett rejält riggat pokerparti - alla de övriga spelarna delar på de potter de vunnit av dig: kommunala hyresvärdar, Hgf, och socialdemokratin.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 4. Det borde inte vara alltför svårt för ett försäkringsbolag tex att plocka ut medlemsservicedelen ur både hyresgästföreningen och fackföreningsrörelsen, och erbjuda som en tjänst till allmänheten. Det sker ju redan i fallet Skattebetalarnas förening tex - mot en årli summa som motsvarar ungefär en månatlig till de politiskt korrupta föreningarna får man i princip samma service.
  Men inte den nära sammankopplingen med den politiska makten förstås, på gott och ont.

  Gissa om det skulle bli fart på halva riksdagen om sådana lösningar började ta fart ;-)

  SvaraRadera
 5. OT här men vanligt ämne på di blogg…

  "Hanif Bali, nyinvald i Moderaternas partistyrelse och riksdagsledamot under Reinfeldts tid, skriver på Twitter att ”den senare Reinfeldtdoktrinen” gick ut på idén att ”vi bör prata om annat än det folk tycker är viktigt”. Invandringspolitiken gick dessutom mest ut på att avhandla ”skogsfält den stora ledaren flugit över”.

  Med det tonläget får man intrycket att ett stort politiskt skifte är att vänta. Men tittar man närmare är orden betydligt större än insatserna."…

  "På ”Agendas” fråga om huruvida Reinfeldt alltså tog fel beslut valde visserligen Tomas Tobé att svara svävande: ”Man får alltid ta ansvar för det som ska gälla framåt, och det är det som jag tar ansvar för nu.”

  Det är en intressant hållning. I vilka andra sammanhang är det inte vad man faktiskt gjort, utan enbart vad som kanske – eventuellt – kommer att ske i framtiden som är partiledningens ansvar?"…

  "Det finns en gräns för hur många gånger man kan ta avstånd från tidigare versioner av det egna partiet. Den dras någonstans mellan genuina försök att ompröva sin politik och när partiet börjar göra en affärsidé av att förklara föregångaren värdelös."…

  "För att skapa reell förändring måste Moderaterna fylla de stora orden med mer obekväma politiska åtgärder än lite extra rut.

  Annars är risken att uppgörelsen med Reinfeldt inte blir mer än en politisk positionering byggd på tomma ord."

  http://www.dn.se/ledare/m-sager-adjo-till-reinfeldt/

  SvaraRadera
 6. Du spottar på alla oss förtroendevalda som lägger ner massor av vår lediga tid till att driva Hyresgästföreningen och tillvarata medlemmarnas intresse! Du spottar på de medlemmar som inte bara betalar medlemsavgiften utan även engagerar sig för alla medlemmars och alla hyresgästers bästa! Vi är en medlemsstyrd organisation! Med det menas att det är medlemmarna som väljer vilka de vill ska representera dem, det är medlemmarna som väljer vilken riktning vi ska ta! Här kan du läsa det uttalande som antogs vid höstfullmäktige 2015 för
  Hyresgästföreningen Region Mitt som ligger till grund för Hyresgästföreningens stöd http://www.hemhyra.se/sites/default/files/uttalande_host2015.pdf.
  Och att vi skulle gå i kommunens ledband är inte sant vilket denna kampanj är ett bevis på http://slutata.nu/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte det är rätt att nykomlingar får gå före bostadskön i Örebro, än mindre i Stockholm, Göteborg eller någon annan mindre stad där man tidigare kanske inte hade en bostadskris men nu har det.

   Dessutom får hyresvärdar rätt bra betalt har jag hört.

   /Nabil

   Radera
 7. Ett sant nöje att läsa dagens blogg! Dagens makthavare synes ha svåra bristsymptom gällande sin demokratiska och moraliska kompass. Postmodernistisk smitta måhända?

  SvaraRadera
 8. Nyheten från Örebro är ju egentligen att Örebrobostäders (det kommunala bostadsbolaget) VD önskar att också privata hyresvärdar skall åta sig att i var tionde fall ge en ny lägenhet till en nyanländ istället för till någon i hans/hennes bostadskö.

  Min reflektion är att det rimligen inte räcker långt att ge var 10:e ledig lägenhet till en nyanländ. Jag gissar att nyanlända knappast har möjlighet att få lån för att köpa egnahem eller bostadsrätter, och att de därför är hänvisade till hyresmarknaden. Frågan är då hur stor omsättningen är på hyreslägenheter. Det skulle vara intressant att veta hur många lägenheter som behövs för de nyanlända. Jag gissar att kanske samtliga lediga lägenheter skulle behöva reserveras för nyanlända om det skall vara möjligt att erbjuda dem något boende, annat än EBO eller att kvarstanna i asylförläggningen för mer eller mindre evig tid.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.