2016-01-23

Chockdoktrinen på riktigt

"Frågan är minerad mark". Med denna nervösa ursäkt inleds ett SVT-reportage om att marockanska gatubarn gjort Stockholms central och T-centralen till laglöst land. Ett reportage i vilket berättas att Stockholmspolisen ser sin arbetssituation som "katastrofal" och att man inte längre anser sig kunna göra sitt jobb.

Vad som berättas i reportaget är att samhällskontraktet hänger på en väldigt skör tråd, men ändå känner SVT:s journalister sig tvingade att inleda med påpekandet att "[f]rågan är minerad mark". Själva verkligheten har i det alltmer bisarra Sverige blivit så kontroversiell att journalister drar sig för att beskriva den, även när implikationerna är enorma.

De marockanska gatubarnen kom till den breda allmänhetens kännedom först för mindre än ett år sedan, och då först efter att efter att en journalistkår inom vilken alla sprang åt samma håll försökte göra dem till värnlösa offer för väktarvåld. När jag då skrev ett inlägg om de groteska konsekvenser samhällets kravlöshet resulterade i kände jag mig väldigt ensam. Idag är ambitionen att genomföra vad jag då föreslog officiell regeringspolitik.

Pendelrörelsen har, de neurotiska utläggningarna om "minerad mark" till trots, nu onekligen vänt. Höstens och vinterns omläggning av politiken är dock bara början. Efter de senaste årens megalomaniska politiska ambitioner att göra Sverige till en "humanitär stormakt" är nu den svenska modellen med allra största sannolikhet dödsdömd.

Det kommer dröja innan politikerna i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet inser detta, men i en nära framtid kommer den verklighet man på SVT är så rädda för att beskriva framtvinga ytterligare radikala omläggningar av politiken. På område efter område kommer de kommande åren höstens migrationspolitiska helomvändning att upprepas.

När det statliga våldsmonopolet inte längre kan garantera medborgarnas säkerhet kommer politikerna tvingas skärpa straffen, skrota våldsmonopolets värdegrundsarbete och anställa betydligt fler synliga poliser. När badhus, bibliotek och andra offentliga miljöer blir inrättningar som skattebetalarna tvingas finansiera men inte själva vill besöka kommer skatteviljan undergrävas radikalt.

När kostnaderna för bidragssystemen skenar kommer politikerna såväl tvingas begränsa dessa kraftigt (testballonger har redan skickats upp) som släppa låglönejobben fria. När hundratusentals flyktingar blir kvar på asylboenden även efter att de fått sina uppehållstillstånds beviljade kommer politikerna tvingas avreglera bostadsmarknaden. När hålen i statsbudgeten blir allt större kommer rätten till personlig assistans att få stryka på foten. Et cetera.

Det ironiska i sammanhanget är att detta kommer att bli det bestående resultatet av den rabiata vänstervåg som de senaste åren svept över det mediala och kulturella Sverige. Nyvänstervågen som sådan är redan på väg att klinga av, men resultaten av denna kommer att prägla Sverige i årtionden eller generationer framöver.

Vad nyvänstern de senaste åren har ägnat sig åt är att skapa är ett samhällsklimat så skruvat att Naomi Kleins paranoida konspirationsteori om chockdoktrinen, utan att detta var någons avsikt, i snabb takt är på väg att bli verklighet i Sverige.

Klyftorna kommer öka explosivt, segregationen kommer cementeras, välfärden kommer skäras ned och låglönejobbet kommer komma tillbaka. Den mjuka svenska kriminalpolitiken kommer kastas i papperskorgen och ersättas med en mer amerikansk sådan. Gated communities kommer att skjuta som svampar ur marken.

I detta nya Sverige kommer intersektionalister, genusvetare och andra professionella normkritiker tvingas söka jobb som diskare, kassapersonal och hembiträden. Huruvida de då tycker att det hela var värt priset återstår att se.

Läs även:
Den sjätte mannen, Motpol
DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, Ab1

14 kommentarer:

 1. Apropå sista stycket. Nu ryker 300 miljoner som skulle gått till universiteten. Pengarna behövs på andra områden.

  SvaraRadera
 2. Det riktigt oroande är att alla de förändringar som du beskriver tar många år att genomföra. Politikerna skulle behöva utlysa undantagstillstånd och snabbt införa dedöda lagändringar. Då Sverige saknar lagrum för att införa undantagstillstånd så behöver man skapa ett sådant men det skulle ta ändå längre tid.

  Det rationella skulle ha varit att först göra förändringarna sedan släppa in många flyktingar. De flyktingar man tar emot skulle oxå de kunna vara ett genomtänkt urval och inte som nu var och en som tar sig hit.

  SvaraRadera
 3. @somebody. Under hösten har jag pratat m kollegor på uni. Jag har inte träffat en enda som inte tror att den högre utbildningen kommer att införa terminsavgifter. Själv har jag gissat att det borde ske inom 10-15 år, men nu börjar jag snarare misstänka inom 5 år.

  Fnord: till stora delar har du rätt. Men, det är faktiskt möjligt att eu börjar med australiensisk policy - med koncentrationsläger utanför gränsen. Löfven drömmer om dem, men kallar dem "hotspots".

  SvaraRadera
 4. Sverige kommer bli den första s k "välfärdsstat" i väst som havererar totalt.
  Den här omläggningen kommer försent, den här lilla poliskollapsen vid centralen är bara första rännilen av vad som komma skall. Det kommer fler där polis överger hela stadsdelar , städer etc.

  SvaraRadera
 5. Kära Fnordspotter
  Om du som jag satt och kollande på nyheterna på SVTs hemsida igår, så inser man att trots alla ursäkter och förbehåll, att anden är ute ur flaskan. Laglöshet på T-centralen, nedslagna och rånade kvinnor i Göteborg, badhus som blivit lekplats för ensamkommande "barn" som utan barnvakt härjar och trakasserar både pojkar och flickor över HELA Sverige. Det kanske tar ett tag till innan politikerna måste börja reagera, men media har så sakteliga börjat inse att vi har skaffat oss ett enormt problem, helt självförvållat, och som det inte finns några politiskt korrekta lösningar för. Eliten försöker fortfarande låtsar som ingenting. (Anne Ramberg ET consortes) men detta år kommer gå till historien tror jag, 2016, året då Åsiktskorridoren sprängdes.
  pellafant
  PS. Läste på resume att mp söker en ny pressekreterare. Annonsen är nästan episk, som ett monument över postmodernismen....de söker någon som är intresserad av politik, gärna med annan bakgrund än svensk, och personen kommer tillsättas oberoende av kön, könsidentitet, sexuell läggning och ev. Funktionsnedsättningar. Inte ett ord om kompetens....

  SvaraRadera
 6. När medelklassen blir av med VAB och diskussionen istället för att handla om en tredje pappamånad handlar om föräldraförsäkringen skall gälla i tre månader. Maxtaxa på dagis kommer att betyda att det gäller att maximera dagistaxan. Ja då kan kanske medelklassen i villaförorten vakna upp.

  /Eskil

  SvaraRadera
 7. Visst är det intressant att polisen försöker "lösa problemet" genom att skicka brottslingarna till andra städer i landet? Jag tycker att dom hör hemma i innerstan. Nu kan REVA-aktivisterna njuta frukten av sitt arbete.

  Det här inlägget är ditt bästa hittills. Tack!

  ->00:39 Universitet och högskolor har blivit ett jätte-AMS. Man skulle kunna få loss 10-tals miljarder genom att lägga ned tramsutbildningar och tramsforskning, som ändå inte är till någon nytta. Det finns pengar, som vänstern brukar säga.

  SvaraRadera
 8. Än så länge verkar stora delar av journalistkåren hålla emot. Vad händer när de tar till sig och förstår verkligheten utanför sin bubbla, eller bubblan spricker, och börjar driva på mot ett hårdare samhälle?
  För mig är det inte givet att deras medmänsklighet och vidsyn sitter så djupt, många gånger verkar det vara ren opportunism.

  SvaraRadera
 9. Det tråkiga, och oerhört smärtsamma, är att du har alldeles rätt.
  K

  SvaraRadera
 10. Det är ej konstigt att det tagit sådan tid att för insikten om sakernas tillstånd att sakteliga tränga in i centralstatens nomenklatura och dess klick av wannabes. Det hade tagit ännu längre tid om inte något/någon öppnat för de väldiga migrantströmmar Europa nu upplever.

  Med makten så effektivt centraliserad som i Sverige - både geografiskt, politiskt och ekonomiskt - skapas karriärer genom grupptillhörighet, grupplojalitet och konsensus. Nepotismen frodas.

  I denna miljö byggs en alternativ världsbild fort upp vilkens legitimitet om och om igen bekräftas och förstärks av de som tillhör, inom psykologin känt som Groupthink

  Att som enskild individ utmana den förhärskande doktrinen riskerar både karriär och tillhörigheten till gruppen. I ren självbevarelse florerar självbedrägeriet.

  På grund av/tack vare den senare tidens migrantströmmar har den förhärskande doktrinen synats och dess bluff exponerad.

  Jag är övertygad om att Fnordspotter har rätt i att de reella konsekvenserna av ovan kommer hämma Sverige under mycket lång tid.

  Tyvärr är jag också övertygad om att Sverige snart har en ny förhärskande doktrin, lika verklighetsfrånvänd som den förra, om Sveriges centralism fortgår.

  SvaraRadera
 11. Visst kommer det att ändras. Jag känner inte en enda människa som vill ha mer daddande nu.

  SvaraRadera
 12. Sista stycket i din svidande vidräkning är allra bäst! Förträfflig knorr.

  För alla vimmelkantiga Goda människor som yrvaket undrar vad som händer, kan man förmoda att de desperat behöver någon sorts indikator på att allt ändå är bra. Där ser jag en stor möjlighet för Virtanens Rödvinsindikator. Ty trots allt elände som denna krönika redogör för kan vi lugnt utgå från att priset på en given kvantitet rödvin ligger relativt fast viktat mot inflation och andra variabler.

  SvaraRadera
 13. Vadå, minerad mark? Anser SVT journalister att det är besvärligt att beskriva verkligheten som den ser ut i den verkliga världen har de valt fel yrke. Och inser de inte det själva skulle en kompetent ledning se till att de föstod att det är dags att omskola sig om man skall ha någon plats på arbetsmarknaden.

  /Eskil

  SvaraRadera
 14. Ja, rödvinsindexet visade väl egentligen aldrig särskilt mycket.
  Vad som blir intressant i post-folkhemseran är
  * höftledsoperationsindex
  * dagisplatsindex
  * skola-utan-skjutvapen-index
  och naturligtvis
  * privat vaktbolagsindex.

  Spara allt ni får kvar efter skattesänkningarna. Bra skola de första tolv åren kommer att kosta omkring hundra tusen per termin.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.