2016-01-17

Kommunal, Wallström och det stora (S)veket

Kommunalskandalen sätter fingret på ett för Socialdemokraterna allvarligt problem, nämligen partiets med dagens verklighet väldigt dåligt överensstämmande självbild.

Den traditionella klassindelningen är idag på många sätt irrelevant. Merparten av den så kallade arbetarklassen är idag rent materiellt i själva verket medelklass. Det finns dock ett stort och viktigt undantag från detta, nämligen de kommunalanställda. De kommunalanställda utgör fortfarande en arbetarklass i klassisk bemärkelse.

Det intressanta med detta är att denna arbetarklass inte arbetar för skrupelfria direktörer eller giriga grosshandlartyper, utan för den offentliga sektorn. Vad mer är, eftersom de arbetsuppgifter de kommunalanställda utför i regel är påbjudna och till stor del betalda av staten, är det i praktiken också ofta staten som är de kommunalanställdas de facto-arbetsgivare.

Den springande punkten i sammanhanget är att denna stat (och i regel också de kommuner som rent formellt är de kommunalanställdas arbetsgivare) de senaste hundra åren dominerats av socialdemokratiskt styre. Kommunalarbetarnas materiella belägenhet är med andra ord resultatet av ett stort socialdemokratiskt löftesbrott.

Vad gör då i detta läge fackförbundet Kommunals ledning? Jo, förutom att driva lyxkrog med förlust, anordna subventionerad striptease och unna sig själva förmåner medlemmarna bara kan drömma om, så fjäskar den för samma parti som har svikit de arbetare man påstår sig representera.

När en mångmiljonär till sossehöjdare med såväl väldigt hög lön som andra höga inkomster, men som definitivt inte tycker det är häftigt att betala skatt, var på jakt efter en bostad i centrala Stockholm, ställde man utan vidare upp med en lägenhet med såväl attraktivt läge som låg hyra.

Det socialdemokratiska parti som blivit alltmer marginaliserat borde värna om de arbetarklassväljare som faktiskt finns kvar. Vad kommunalskandalen visar är att man i stället spottar dessa väljare i ansiktet. Lägenhetsaffären är det ultimata exemplet på detta, men samtidigt också bara toppen av isberget.

Problemet för Socialdemokraterna är emellertid att för att höja de kommunalanställdas löner, måste man också höja skatterna kraftigt. Sådana skattehöjningar skulle dock leda till att partiet förlorade de medelklassväljare vilkas röster man måste vinna för att få bilda regering. Socialdemokraterna sitter således i en rävsax.

Vad värre är, problemen för partiet upphör inte där. För att hantera de "utmaningar" Sverige har ställts inför efter att såväl den förra som den nuvarande regeringen velat leka "humanitär stormakt", måste en hel flock av heliga socialdemokratiska kor slaktas.

För att hantera de "utmaningar" Sverige idag står inför måste bostadsmarknaden avregleras. Välfärdssamhället måste bantas kraftigt, låglönejobben måste släppas fria, skatterna måste sänkas, flumskolan måste styras upp, bidragssystemen måste göras väldigt mycket mindre generösa idag, straffen måste bli avsevärt hårdare och antalet poliser måste bli betydligt fler.

Detta är inte bara reformer som socialdemokraterna ogillar, merparten av dem är dessutom reformer står i direkt konflikt med hela partiets raison d'être. Annorlunda uttryckt, utvecklingen i Sverige och i världen i stort har gjort partiet irrelevant. Om inte Socialdemokraterna snabbt lyckas återuppfinna sig själva kommer detta också bli såväl partiets som hela maktkonglomeratets undergång.
DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, Ab1, Ab2, Ab3

6 kommentarer:

 1. Det är dags att kommunal lägger ner.Sen kan medlemmarna bilda ett nytt fack utan kopplingar till Sossarna.Jag jobbar själv inom Psykiatrin i Landstinget och jag upplever nog att det bara är ca 20-30% av skötarna och sjuksköterskorna som är Sossar på min arbetsplats.

  SvaraRadera
 2. Helt sant
  Det brådskar att reformera Sverige. Ingen gör något. Ingen ger förslag. Ingen analyserar situationen.

  Är en oordnad kollaps enda alternativet ?

  SvaraRadera
 3. Kollapsen verkar vara ganska ordnad, majoriteten har inte mod till en oordnad.

  SvaraRadera
 4. Tyvärr är tanken att fumskolan avvecklas en ren önskedröm. Ingen politiker ser sambandet mellan skollagens utformning och resultaten, och därför kommer de inte att föreslå någon ändring...

  SvaraRadera
 5. Och jag som tyckte min hyra på 1500:- i månaden för en 4:a på Söder var billigt.

  SvaraRadera
 6. Den där "förundersökningen om bestickning"
  går ju att göra med elementär behovsanalys:

  I. Sverige behöver en regeringschef (och regering)

  II. Löfven behöver en utrikesminister

  II. Det ser ut att gå vägen i valet. (mycket bättre än hur det blev)

  III. Utrikesminsitern (kandidaten) behöver en tjänstebostad nära UD.

  IV. Det finns inga lediga (lämpliga) hyresrätter i Stockholm

  V. Statsministern och rörelsen kan inte erkänna varför.

  VI. Det finns en ledig bostad i kommunals korruptionsmecka.
  som blir ledig redan före valet.

  VII. Löfven har frågan ute bland vännerna, någon som har en bostad att låna ut?

  VIII Under Prideparaden tar kommunals ordförande kontakt, med ett erbjudande.

  XI. De tecknar ett kontrakt, som är ad hoc, eftersom det inte är säkert att S
  vinner valet.

  X. Margots behov av lägenhet, är knutet till behovet, (statsministerns och därmed
  statens behov av en utrikesminister

  Att bo i Stockholm som 3e viktigaste minister är ett behov, och behovet kan inte lösas den normala vägen, på grund av en reglerad marknad, där politierha saknar lösningar, inkluderar åtta år med alliansen.

  Dessutom är det en säkerhetsfråga, tänk på Anna Lind. Det är alltså statens egen angelägenhet och säkerhet, ytterst säkerhetspolitik. S.W

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.