2016-03-22

Bryssel och värdegrunden

Det tog som vanligt inte lång tid för dem att att mekaniskt haspla ur sig just de där motbjudande analyserna vi alla lärt oss att förknippa dem med. Jag talar så klart om de relativister vilkas nyckelord lyder "Israel", "imperialism", "marginalisering", "rasism" och "strukturer"

Lösningen är, får vi veta, att bekräfta terroristernas världsbild. Lösningen är att be om ursäkt för såväl luften vi andas som för att vi gett dem alla chanser att göra något meningsfullt av sina liv. Lösningen är att själva ta på oss skulden för deras misstag. Lösningen är att finna orsakerna i kapitalismen och liberalismen. Lösningen är att ge den som mördat, våldtagit och fördrivit förtur i bostadskön.

Dessa föreställningar kommer de närmaste dagarna upprepas i TV, i påkostade nyhetsreportage, på ledar- och kultursidor och i ditt Facebookflöde. De kommer inte bara framställas som den enda nyanserade och genomtänkta hållningen, den kommer därtill att utmålas som en hållning värdigt ett samhälle lite mer civiliserat än andra.

Invändningar kommer av uppburna samhällsdebattörer bryskt avfärdas som exempel på rasism, islamofobi och SD-propaganda. Vänsterpublikationer som Nyheter24 kommer göra allt vad de kan för att profitera på tragedin genom att publicera ett stort antal riktiga lågvattenmärken till clickbaits.

Att vissa är snabba med att ursäkta terrorister är inget nytt. Till skillnad från de rasister som valde att försvara eller ursäkta till exempel Anders Behring Breivik väntar emellertid ingen pariastämpel dessa förstående relativister och apologeter. Tvärtom anses just deras ständiga ursäkter och relativiseringar av det hämningslösa mördandet utgöra själva sinnebilden av god "värdegrund".

Det är dessa människor som de senaste dagarna stått bakom de fränaste attackerna på till exempel Lena Adelsohn Liljeroth. De är så övertygade om sin moraliska överlägsenhet att de inte för ett ögonblick skulle överväga att offentliga och högljudda relativiseringar av massmord skulle kunna anses mer moraliskt förkastligt än att hysa misstro till den svenska journalistkårens förmåga att på ett objektivt sätt förmedla nyheter.

Att det är människor med dessa åsikter som de senaste åren fått monopol på att definiera den goda etiken i Sverige är perverst. Deras inställning är inte bara förkastlig, den är därtill direkt fundamentalistisk. Det finns ingen – ingen! – som helst anledning att acceptera deras status som uppburna moraliska auktoriteter. Den som ursäktar eller relativiserar illdåd som det i Bryssel förtjänar inget annat än förakt.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

6 kommentarer:

 1. Instämmer helt och fullt.

  SvaraRadera
 2. Hur kan en sådan här filur hamna i en bolagsstyrelse?

  IS-terrorist i styrelsen för Hoforsföretag

  SvaraRadera
 3. Cello Jr: För att det var frågan om regelrätt bolagsplundring.

  SvaraRadera
 4. Skulle någon med god insikt kunna ställa samman namnen på de värsta relativisterna - listan blir lång men värd att arkivera och inte glömma.

  SvaraRadera
 5. Håller helt och hållet med dig.Relativisterna förtjänar inget annat än totalt förakt. Hur kan man försöka relativisera mördarna i Is och andra radikala islamitiska rörelser utan att skämmas ?
  Vilka ryggradslösa dårar dom är !
  Pelle2

  SvaraRadera
 6. Mycket bra skrivet! Håller helt med på alla punkter!

  Jag föreslår följande åtgärder för att förbättra situationen med de erbarmliga journalisterna:
  (1) Lägg ned journalisthögskolan. Det är bara ett drivhus för kommunister (ursäkta, det är det enda korrekta sättet att beskriva det)
  (2) Avskaffa presstödet. Politiska extremister - som journalisterna tvivelsutan är - dominerar inte frivilliga bloggar på samma sätt som de genomsyrar allt som är offentligfinansierat
  (3) Lägg ned SVT och sveriges radio. Anledning? Se punkt 2.

  Med vänliga hälsningar
  Jan Jansson

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.