2016-03-14

Löfvens plan (den oheliga treenigheten)

När Stefan Löfven blev statsminister var hans enda ledstjärna en vag vision om att det skulle bli som förr. Globaliseringen, teknikutvecklingen, frihandeln och den migrationspolitik han ärvde omöjliggjorde visserligen en återgång till det land av Domusrestauranger och Nordchokladpraliner han nostalgiskt drömde sig tillbaka till, men Löfven lät sig inte nedslås.

Partiet hade nu, tack vare precis de krafter inom SSU som en ytterst bekymrad Göran Persson ett årtionde tidigare hade varnat för, till fullo anammat postmodernismen. Verkligheten var därför inte längre, resonerade man, något man behövde ta hänsyn till. Berusade av minnet hur Sankt Olof, uppbackad av svenska biståndspengar, räddade världen, gick man därför ut hårt med ett erkännande av den så kallade staten Palestina. Ungefär där tog emellertid regeringens visioner också slut.

Ett år då politikerföraktet (förvisso inte endast tack vare regeringspartierna) växte sig rekordstarkt passerade. När asyltrycket på Sverige därefter blev fullständigt ohanterligt var man inom regeringen de sista att inse detta. Man arrangerade maranatamöten, man höll manifestationer tillsammans med fjortisaktivister i dreads, man skönmålade, man bagatelliserade och man intalade sig att ett svårlöst problem nog skulle försvinna av sig självt, bara man hoppades på det bästa och blundade tillräckligt hårt.

Till slut sprack bubblan och regeringen tvingades anstifta en veritabel masslakt på heliga kor. Regeringen tvingades göra allt det man tidigare fördömt andra för att så mycket som ens tänka. Regeringen fick genomdriva alla de åtgärder som Stefan Löfven, uppbackad av sin charlatan till hovhistoriker, dessförinnan förklarat vara fascism.

Allt detta var, förklarades det, något man endast högst motvilligt drev igenom. I det kvävande debattklimat som då rådde (och som man själva entusiastiskt hade varit med om att piska upp) kunde Socialdemokraterna inte säga så mycket annat. Ganska snabbt insåg man dock att åtgärder som dessa var någonting som majoriteten faktiskt krävde.

I detta läge var man inte sena med att kasta de gamla dogmerna överbord. I stället började man tala om såväl massdeportationer som hårdare tag och man började tydligt ta avstånd från regeringen Reinfeldts migrationspolitiska linje. Den tidigare så demoniserade danska utvecklingen var ett faktum, och Socialdemokraterna gick på många sätt i bräschen för den.

När Socialdemokraterna i helgen höll kommundagar var detta någonting man gjorde allt för att betona. Samtidigt var tonen mot allianspartierna frän och präglad av otidsenlig klassretorik. Parallellt med detta fortsätter såväl den desperata jakten på en plats i FN:s säkerhetsråd som den så kallade feministiska utrikespolitiken med oförminskad styrka.

Idag har Stefan Löfven, till skillnad från då han sökte väljarnas mandat och till skillnad från då han tillträdde, faktiskt en plan. Planen är dock inte på något sätt genomtänkt, utan bär tvärtom en plan framtagen i panik av någon som har målat in sig i ett hörns alla kännetecken. Planen går nämligen ut på att försöka vara Olof Palme, Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman – samtidigt!

Avsikten med denna plan är tämligen uppenbar, nämligen att nå ut till breda väljargrupper. Resultatet däremot blir, Löfvens ständiga löften om att vara tydlig till trots, ett politiskt sammelsurium så obegripligt att det torde sakna motstycke i svensk historia.

Läs även:
Den sjätte mannen, Motpol
SvD1, Ab1, SR1

8 kommentarer:

 1. Det är också så genomskinligt att lagförslag som man egentligen inte vill genomföra, blir försenade. Nu senast tillfälliga uppehållstillstånd. Så dåligt handlag i den svåra konsten att regera.
  Det enda som behövs för att vinna folkets förtroende idag är att tala sanning, göra det med ett leende, och sedan spelar politiken egenitligen ingen roll.
  Annat än de begränsningar som sanningen och öppenheten sätter!

  SvaraRadera
 2. Att försöka vara Olof Palme,Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman samtidigt- Det var det bästa och sannaste jag hört på länge.

  SvaraRadera
 3. Det var ju ren komik att läsa om när han i Aktuellt skulle försöka förklara att samma tal om volymer i invandringen nu var ok trots att det tidigare dömdes ut som rasism av Löfven och S.Han försökte förklara det med att ingen kunde veta att så många flyktingar skulle komma hit 2015.
  När han höll sitt Halleluljah-möte i höstas där han sa att vi minsann skulle klara av den dåvarande invandringsvolymen var det sedan länge klart att vi inte skulle göra det.Att då ha mage att påstå att ingen visste om att asylhaveriet var långt gånget är makalöst fräckt.Undrar hur sådana som han kan leva med sig själva ?
  Pelle2

  SvaraRadera
 4. Det förvånar mig att det fortfarande är så många som röstar på S, MP, V och FI

  SvaraRadera
 5. Ah, Nordchoklad. Nu väcker du minnen. Minnen av en choklad så trist och äcklig att den endast slogs av de sågspånskakor jag lyckades få tag i under en DDR-resa.

  Allt var sannerligen inte bättre förr.

  SvaraRadera
 6. Socialdemokraterna som parti är döende socialdemokratin däremot dog för tre decennier sedan.

  Stefan Löfven var bara den enda som överhuvudtaget tog emot posten som partiledare då ingen egentligen vill ta över rodret på det sjunkande skeppet.

  SvaraRadera
 7. Björn i Bromma15 mars 2016 21:30

  Ännu en rikspajas således.

  SvaraRadera
 8. Han kanske når vissa små ytterlighetsväljargrupper men samtidigt kommer han att förlora andra som är både större och viktigare.

  Tänk er denne man som VD för t.ex. ett klädföretag!

  -Nu mina fackligt anslutna arbetare i arbetarklass ska vi inte längre göra jackor och byxor för vanligt folk, vi ska endast gör jackor och byxor för folk som har varit tvungna att amputera lämmar. Nej, nej! Vi ska inte fortsätta att göra de vanliga kläderna och det vill jag vara tydlig med!
  Detta är enligt planen som vår kära ekonomichef (tillika diskmaskinsansvarig) Fridolin har kommit fram till, näst kommande 5 år ska vi INTE ha någon tillväxt och helst inte vinst heller.
  Miljöchef Romson har tagit det innovativa beslutet att dra in alla tjänstebilar och köpa in cyklar istället. Förslaget att vi skulle börja tillverka cyklar istället gick inte igenom.
  Vår fastighetsskötare Kaplan har inte varit med i detta beslut, han är som alla vet på semester......i Turkiet.......sen våren 2015.......och kommer hem......när.....helvete fryser till is.
  Så mina arbetare! Upp till kamp mot de giriga företagen! Eller.....ja.... ni fattar....o det vill jag vara tydlig med.... att ni fattar.....vad jag svamlar om!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.