2016-03-12

Något om det socialdemokratiska solidaritetsbegreppet

Socialdemokraterna håller i dagarna kommunkonferens i Örebro och slagorden är i vanlig ordning offentlig sektor, bidrag och omfördelningspolitik. Med socialdemokratiskt språkbruk kallas detta för "samarbete och solidaritet". Innebär då detta att solidaritet är något som utmärker socialdemokratiska politiker?

Svaret på frågan är nej. Socialdemokratiska karriärister utmärker sig varken för sina donationer till välgörande ändamål eller de timmar de lägger på att arbeta ideellt i soppkök, de utmärker sig för sina höga löner, sina generösa arbetsförmåner och sin ovilja att leva som de lär. Detta gäller inte bara folkvalda och ministrar, det gäller också fackpampar, SSU:are och ledare för socialdemokratiska tankesmedjor och förlag.

Skattemedel i form av partibidrag och de ersättningsnivåer som politiker har beviljat sig själva räcker för att bekosta åtskilliga solidaritetsvurmande socialdemokraters dyra vanor. Att politikerna i praktiken har outsorcat den av skattebetalarna finansierade a-kassan till den fackliga grenen av det socialdemokratiska maktkonglomeratet, medför dessutom att ännu fler socialdemokrater kan hållas med höga löner tack vare medlemsavgifter.

Utöver detta finns ett stort antal så kallade ideella föreningar som till exempel Hyresgästföreningen och HSB. Dessa vill gärna själva utmåla sig som en del av ett civilsamhälle, men saknar egentlig folklig förankring och är i realiteten en del av det socialdemokratiska partiet. Föga förvånande leds även dessa av socialdemokrater med höga löner.

Som om detta inte vore nog kontrollerar Socialdemokraterna helt eller delvis därtill ett flertal stora företag, till exempel Swedbank, Folksam, KF, OKQ8, AMF Pension och Riksbyggen. Dessa företag omsätter stora belopp, inte minst för att många ur arbetarklassen av hävd är kunder i dem (de ofta dåliga villkoren till trots). Föga förvånande blir resultatet att ännu fler trogna socialdemokrater får chansen att leva det ljuva livet.

Det är dessa socialdemokrater du hör när du i TV-debatter, valrörelser och på politiska manifestationer hör socialdemokrater tala om vikten av solidaritet. Vad de menar med detta är att du skall vara solidarisk. Vad de menar med detta är att du skall betala. Vad de menar med detta är att frukterna av ditt arbete skall omfördelas till andra.

Vad de menar med detta är att de har för avsikt att först ge bort dina pengar – och därefter belöna sig själva med en rejäl lön för besväret. Det finns många ord som på ett bra sätt beskriver företeelsen i fråga, men "solidaritet" är definitivt inte ett av dem.


Rekommenderad lyssning: Torbjörn Elensky i Studio Axess

DN1, SvD1, SvD2, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Exp1, Exp2

6 kommentarer:

 1. Det är väl sossarnas paradgren att utmåla sig som så himla solidariska och fina när dom egentligen bara vill sko sig själva.
  Det är ju också skrattretande när politrukerna pratar om sig själva som en del av en arbetarrörelse.De flesta av dom har ju inte varit i närheten av ett vanligt arbete.
  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Äkta, verkliga solidaritet förutsätter friheten att kunna vara osolidarisk. Kan jag inte vara osolidarisk är det tvång.
  Det som bedrivs idag är inget annat än beskyddar-verksamhet.

  SvaraRadera
 3. Det hände fler än en gång att jag som hårt och ideellt arbetande funktionär i mina tre barns idrottsföreningar blev reducerad till höga sossars tjänstehjon när de lämnade av sina barn i våra verksamheter. Det hände att man fick följa barnen ut till bilen när föräldern inte orkade komma in i idrottshallen. Föräldrarna hade betald den blygsamma terminsavgiften bevars. Även mina barn arbetade ideellt ett tag. Det tog så småningom slut när vi insåg hur det egentligen såg ut med solidariteten i föreningslivet.

  SvaraRadera
 4. Det här inlägget hade jag kunnat skriva själv för jag har sagt samma sak i över 20 år och jag förvånas över hur många av de röstberättigade som tror att just de befinner sig i den mottagande änden av denna solidaritet. Jag blir lätt illamående när (frmaförallt Socialdemokratiska) politiker saknar integritet. Man kan inte ena stunden ondgöra sig över företag och utsugare för att i nästa stund bli styrelseproffs (Pär Nuder, Göran Persson) eller bli godsägare (Göran Persson) eller hota att ta i med hårdhandskarna med bankerna för att månaden efter ta jobb på Svenska Bankföreningen (Tomas Östros) och tycka allt är frid och fröjd. Politiker är handelsresande i idealism, ideer och vilja. Dessa kan inte ändra sig efter opinionen då tappar de i trovärdighet.

  SvaraRadera
 5. Det är hög tid att tvinga miljöpartiet att ta ställning. Stödjer mp socialdemokratisk korporativism och tycker mp att det är bra att LO-medlemmar som inte röstar (s) tvingas vara med och finansiera sosseriet?

  SvaraRadera
 6. "Vad de menar med detta är att de har för avsikt att först ge bort dina pengar – och därefter belöna sig själva med en rejäl lön för besväret."

  Det ska nog stå: Vad de menar med detta är att de har för avsikt att först belöna sig själva med en rejäl lön av dina pengar – och därefter ge bort resten av dina pengar.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.