2016-03-31

Om samhällsdebatten i skymningszonen

När TV4 igår rapporterade att ett stort antal ensamkommande får efterlevnadsstöd, och att beviskravet på förmånstagarna är i stort sett obefintligt, framstod vad som rapporterades som en feberdröm direkt från skymningszonen. När följande diskussion mellan Pensionsmyndighetens taleskvinna och en reporter utspelade sig lät vad som sades dock påtagligt bekant:
–Jag tror inte det finns incitament att missbruka förmånerna.
–Varför inte?
–Därför att [...] barn som är bosatta i landet skall ha trygghet.
Taleskvinnans goddag yxskaft-svar duckade inte bara totalt för den fråga som ställdes. Det lät därtill antyda att begreppet "trygghet" innebär rätten att fuska med bidrag. I vanlig ordning ledde detta emellertid inte till någon följdfråga, trots att det borde vara varje journalist med självaktings ryggmärgsreflex att i detta läge följa upp med en en hel kader av sådana.

Dessa "skymningszonsfrågor" har blivit ett stående inslag i nyhetsflödet. Andra exempel är att politikerna beslutat om socialbidrag och samhällsservice till personer som vistas illegalt i Sverige, att markockupanter har förklarats äga besittningsrätt och därför inte kan vräkas, att utländska tiggares barn har bedömts ha rätt till skolgång i Sverige för att deras familjer vistas illegalt i landet, att tusentals personer med utvisningsbeslut trots detta bor kvar på Migrationsverkets boenden, och så vidare.

Efter TV4:s inslag om efterlevandestöd till ensamkommande tycks det råda tämligen bred enighet om att detta är vansinne. I fallet med de tidigare besluten och lagändringarna har reaktionen dock varit en helt annan. Många har förvisso sett även dessa som fullständigt absurda, men många har också entusiastiskt försvarat dem. Vad mer är, i den "icke-underjordiska" samhällsdebatten har de personer som hyllat dem dominerat totalt.

Denna klyfta är högst anmärkningsvärd. Såväl höger som vänster kan i regel både se försonande drag i den andra sidans ställningstaganden och sätta sig in i varandras argument. När det kommer till "skymningszonsfrågorna" har emellertid inga gråzoner funnits över huvud taget. Människor som betraktat exakt samma företeelser har varit helt oeniga om vad de egentligen har sett.

Deras instinkter har varit väsensskilda från varandra, de har landat i diametralt olika slutsatser och deras förståelse för varandra har varit obefintlig. Vad mer är, personer på båda sidor har inte sällan funnit varandras ståndpunkter så groteska att de fyllts av avsmak inför varandra. Klyftan har varit avgrundsdjup, vilket gjort många svenskar såväl chockade som förbittrade.

Ironiskt nog har denna klyfta till största delen varit artificiell. Att reaktionerna på vad TV4 avslöjade igår avviker från mönstret beror med högsta sannolikhet på det stora antalet kappor som vändes i slutet av förra året. När den värsta masshysterin var över, när samhällets auktoriteter inte längre automatiskt försvarade det absurda med icke-argument om "värdegrund" och "alla människors lika värde", då fylldes inte heller ditt Facebookflöde längre i samma utsträckning som tidigare av inlägg i vilka dina bekanta likt grötmyndiga papegojor upprepade dessa icke-argument.

Detta säger något väldigt osmickrande om oss människor, nämligen att vi är osjälvständiga och har ett ytterst okritiskt förhållningssätt till auktoriteter. När tillräckligt många politiker, ledarskribenter och debattörer med emfas ger uttryck för någonting orimligt, har många av oss en ytterst oroväckande tendens att bortse från vår egen moraliska kompass och i stället okritiskt godta vad som sägs. Om det är någon läxa från 30-talet vi kapitalt misslyckats med att lära oss, är det just denna.

Läs även:
Motpol
SvD1, DN1

8 kommentarer:

 1. Tja, vad ska man säga? Neal Ascherson skrev för ett kvartssekel sedan i Svarta Havet "Imorgon är det EU:s tulltjänstemän och gränsvakter som kommer att överlistas och "jagas" av tio miljoner illegala och oåtkomliga, snabbrörliga, 'aporoi-immigraner'.
  Kan bildning vara till hjälp för människan? Vet inte. Men någonting som inte bådar gott tycks hända just nu framför våra ögon. I det allra senaste nuet.

  SvaraRadera
 2. Väldigt bra skrivet! Jag har alltid varit positiv till invandring och tyckt att det är bra för Sverige. Men därmed inte sagt att jag vill att man ska kunna komma hit och få alla bidrag i världen, utan någon som helst kontroll, eller att ett "barn" ska kunna komma hit och utge sig för att vara 15, ha döda föräldrar, kosta samhället enorma summor barje månad, få efterlevande stöd, gratis kläder, glasögon, gym- och badkort, mobil, fickpengar, och sen kunna ta hit hela sin familj också, när det visar sig att föräldrarna inte var döda, det blir bara för mycket eftersom, allvarligt talat, väldigt många av de här männen INTE är barn. Jag ser dem varje dag i vår lilla stad. Allvarligt, alla är någonstans mellan 25 och 35. Varför,vågar ingen journalist ta i det här. Att lurendrejeriet med skattepengar är monumentalt är uppenbart för alla med ögon att se med. Inte ens de som är helt indoktrinerade kan väl på allvar tro de här männen är barn. Eller gör de verkligen det? Det är verkligen något surrealistiskt över det hela. Och faktiskt, diskriminerande. Typ "det förstår man väl att våra barn inte är färdigväxta med mjuka kinder och små finnar som tonåringar, de har ju vuxit upp i Sverige. ERA barn däremot har vuxit upp i krig och misär och därför har de varit tvungna att växa rekordsnabbt och få jättemycket muskler, bli rynkiga i ansiktet, aldrig ha finnar men skägg (och ibland bli de tunnhåriga också). Det är ju logiskt! Jag blir galen.

  SvaraRadera
 3. De senaste årens extremism hos politikeretablissemanget och MSM har varit mycket illavarslande. Den föregivna acceptansen av detta förhållningssätt hos merparten av allmänheten är tragisk. De senaste månadernas kappvänderi och dess följder, tyder på en ytterst låg grad av demokratisk anständighet hos den församlade eliten. Mobbning bland barn och ungdom är förkastligt och ovärdigt. Den vuxenmobbning som ett parti invalt i Sveriges riksdag fått erfara är med min moraliska kompass katastrofal i en västerländsk demokrati och rättssamhälle.

  Mitt samhällskontrakt är brutet - men inte av mig. För var dag som går, även efter omvändelsen, adderas till brottytan.

  SvaraRadera
 4. En tanke som dykt upp oftare och oftare för varje gång jag hört liknande svar, plus kampanjen att enbart invandrare, som har "erfarenhet", skall få uttala sig, är om det verkligen är rätt att ge dem som vill ta hit hela sin släkt tolkningsföreträde i frågan?

  SvaraRadera
 5. "bortse från sin egen moraliska kompass och i stället okritiskt godta vad som sägs"

  Men vad skall man som medborgare göra? Har personligen bevittnat solkara fall av korruption i Sverige. Ett kommunalägt företag med mycket vidlyftiga "studieresor" samt vänskapskorruption genom att hyra in bekanta som "konsulter" för 2000:-/h. Landstingsägt företag vars enda inkomst är skattemedel och halva omsättningen var ersättning till styrelsen som bestod av politiker (hundratusentals kronor).

  Vilken instans skall jag vända mig till? Media? (ha ha) Tjänstemannaansvaret är borttaget så även om det uppmärksammas blir det smäll på fingrarna och ny tjänst för skurkarna.

  Min morilska kompass snurrar av ilska men vad har jag för alternativ till att knyta näven i fickan?  SvaraRadera
 6. Jag håller med fullständigt. Ingen politisk fråga under min livstid har lett till så bisarra splittringar som de senaste årens migrationsdebatt. Den osjälvständiga hållningen hos folk som borde veta bättre är det verkligt skrämmande, och ger även en varning inför framtiden. Det är nämligen inte alls säkert att migrationsvänlig identitetsvänster dominerar den svenska debatten och politiken om, säg, tio år. Vi kan lika gärna ha fått något ännu obehagligare som t ex Svenskarnas Parti. Och det som utmärker svenskar i gemen är inte att dom gillar invandring eller är vänster, utan att dom vägrar säga ifrån när "överheten" kommer med uppenbara dumheter.

  SvaraRadera
 7. Du har så rätt, pro-invandrarflödet på mitt FB-konto har i princip upphört.
  Och som du också skriver är detta skrämmande genom att det visar hur lättledda vi är.
  Troligen är tystnaden ett gott bevis på den snara svängningen i opinionen.
  Det är många kappor som nu villrådigt tvekar om vilken sida som ska vara utåt.
  Själv är jag rädd för hur långt pendeln kommer svänga då den väl börjar.
  Med tanke på hur långt ut den nu pekar finns det risk att reaktionen blir kraftig, våldsam och överdriven, kanske med nationalsocialistiska eller stortyska drag.
  Risken för att motreaktionen också medför riktig rasism är väl 100%ig.
  Hoppas jag oroar mig i onödan och samhällets tongivande kretsar tvärtom handlar förnuftigt, balanserat och rationellt i fortsättningen.

  SvaraRadera
 8. Hej Fnordspotting! Svenska skolmyndigheters strävan att fostra kritiskt tänkande elever har faktiskt resulterat i att vi är ett antal som högt värderar alternativa medier och kritiska bloggar. Och ju närmare sommaren 2016 vi kommer, desto fler blir vi, det är min övertygelse!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.