2016-03-24

Terrorsvensken

Enligt belgiska myndigheter var sannolikt en man vid Mohamed Belkaid ledare för den terrorcell som inte bara låg bakom tisdagens terrorattack i Bryssel, utan som därtill kallblodigt mördade 130 människor i Paris i slutet av förra året.

En från svensk horisont mycket intressant aspekt av detta är att Belkaid hade just svenskt uppehållstillstånd. Han kom till Sverige 2010 och var vid sin död fortfarande skriven här. Under sin tid i landet hann han med att såväl gifta sig som ägna sig åt bolagsplundring, och när han lämnade Sverige var inte detta för att flytta till Belgien utan för att ansluta sig till IS i Syrien.

Den kallblodiga terroristen Belkaid, vars illdåd två gånger det senaste halvåret fullständigt dominerat det globala nyhetsflödet, uppfyllde med andra ord alla gängse mediala kriterier för att kallas för "svensk". Belkaid kallas emellertid inte för detta. Tvärtom tycks samma medier som annars slut knut på sig själva när det kommer till svenskhetsbegreppet, denna gång ta till alla andra formuleringar än just denna.

Aktuellt noterar att han "bodde i Sverige". Svenska Dagbladet kallar honom för "Sverigekopplad". Sveriges Radio skriver att han hade "svensk anknytning". Expressen konstaterar att han "bodde i Sverige under flera år" och DN konstaterar med en snarlik formulering att han "varit skriven i Sverige under flera år". En googling på frasen "svenske Mohamed Belkaid" resulterar endast i en artikel, och i denna står ordet "svenske" inom citationstecken.

Mohamed Belkaid är en ytterst obehaglig påminnelse om vad den utbredda svenska flatheten mot såväl jihadismen som den islamistiska ideologi i vilken den hämtar sin näring och får sin legitimitet, kan få för konsekvenser. Detta borde mana till eftertanke och självrannsakan, men det gör det inte. Tvärtom gör vi allt för att distansera oss från terroristen Belkaid.

För övrigt är det värt att notera att när DN gör en rewriteCNN:s avslöjande att belgiska myndigheter uppger att Belkaid "förmodligen" ("probably") var terrorcellens ledare, väljer man att försvaga påståendet till att han "kan" ha varit det.

6 kommentarer:

 1. Känns lite som att du försöker bevisa ett axiom. PK-media (bara ett enkelt namn på våra fyra största tidningar plus SR och SVT) vinklar sig vidare in i en okänd framtid. Vad göra? Vet faktiskt inte själv, men avvaktar.

  SvaraRadera
 2. Denne Mohamed Belkaid står ju FORTFARANDE skriven på samma adress i MÄRSTA- enligt tex. demografiska siten "BIRTHDAY.se" Märkligt, personer brukar tas bort direkt efter de DÖTT. Redan ju bevisat att han konkret INTE bott här på länge, då han var "verksam" ute i sin "terrorgärning", men då tydligen hölls om ryggen och säkert hela tiden flöt in till honom allsköns BIDRAG från OSS, svenska skattebetalare. Och NU fortsätter det tydligen ostört, hamnar i "hemliga " händer. Stor utredning borde bums tillsättas!

  SvaraRadera
 3. Vad nu - senast för några dagar sedan hudflängdes paret Adelsohn för att de hade mage att påstå att media inte alltid är 100 procent objektiva och kör en konsekvent linje.

  SvaraRadera
 4. Svenska politiker och tjänstemän kramar islamistiska mördare med sin veliga attityd,de islamisterna har haft en svår uppväxt?undrar vad som sägs i Europa om de svenske kålrötterna?

  SvaraRadera
 5. Intressant i jämförelse med de fem männen som gruppvåldtog en kvinna på Finlandsfärjan. De var somaliska medborgare men benämndes som svenskar i massmedia.

  SvaraRadera
 6. pelotards mor25 mars 2016 13:15

  Kalla det inte "flathet" utsn förljugenhet

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.