2016-06-29

Progressivism – med en ångvälts syn på avvikande åsikter

Under rubriken "How Brexit shattered progressives' dearest illusions" ger tidskriften The Weeks Damon Linker ett väldigt läsvärt perspektiv på utfallet av förra veckans brittiska folkomröstning, nämligen som ett bakslag för progressivismen.

Progressivism likställs ofta med framtidsoptimism, men innebörden har i praktiken varierat en del genom seklerna. Idag avses med begreppet snarare en rationalistisk överideologi som såväl miljö- och vänsterpartister som folk- och centerpartister har anslutit sig till. Vad som förenar de progressiva är att de delar ett flertal uppfattningar om hur framtiden enligt dem borde se ut.

Detta kan låta både oskyldigt och som något de progressiva har gemensamt med praktiskt taget alla andra, men till skillnad från andra ideologier är just detta progressivismens raison d'être. Progressivismen ser inte sin framtidsvision som ett ideologiskt mål, utan som facit. Den som inte ansluter sig till progressivismens ideal är enligt detta synsätt därför i första hand inte en ideologisk motståndare, utan någon som har fel.

Enligt de progressiva finns bara en väg framåt, nämligen den progressivismen förespråkar, och den som inte håller med är en kättare. Ordvalet är för övrigt passande i sammanhanget, då synsättet i fråga uppvisar ett tydligt släktskap med religiös fanatism. En fanatism som inte sällan visar alla tecken på att vara hemsökt av Nietzsches spöke.

Att progressivismen har ungefär samma syn på avvikande åsikter som en ångvält har efter den brittiska folkomröstningen blivit nästan komiskt tydligt. I stort sett all svensk rapportering har skett utifrån den underförstådda premissen att brexit endast är av ondo. Oförståelsen för att en majoritet av de brittiska väljarna röstade för att lämna EU har varit så gott som total.

Tongångarna har varit likartade i Storbritannien, men med den viktiga skillnaden att uppslutningen bakom stanna-sidan där inte varit total. Tvärtom har flera höga politiker (inklusive ministrar), ledarskribenter och respekterade debattörer tagit ställning för brexit. Någonting liknande vore i det närmaste otänkbart i Sverige.

I mångt och mycket handlar detta om en kulturkrock. De svenskar som hoppades på bremain har måhända känt samhörighet med stanna-sidans anhängares uppskruvade retorik och benägenhet att demonisera sina motståndare, men detta har i så fall i mångt och mycket handlat om att man sett vad man vill se.

Progressivismens ställning är betydligt svagare i Storbritannien än i resten av Europa. Stanna-sidans anhängare har till skillnad från sina "själsfränder" i Sverige ofta hyst en påtaglig sval kärlek till EU. I sin syn på den i sammanhanget så centrala migrationsfrågan har deras åsikter dessutom i sak ofta legat påfallande nära de "rasistiska" brexit-anhängarnas.

Denna kulturkrock har emellertid få svenskar förmått att ta in och man har därför hemfallit till confirmation bias. I SVT har brexit-sidans Boris Johnson vid flera tillfälle jämförts med Donald Trump av journalister till synes omedvetna om att Johnson till skillnad från Trump talar både latin och klassisk grekiska.

Den brittiska idétradition som till skillnad från den svenska konsensuskulturen omfamnat excentriker som Johnson har resulterat i magna carta, den skotska upplysningen, parlamentarisk demokrati, den industriella revolutionen och marknadsekonomi. Att progressivismen trots detta ser denna kultur som efterbliven säger betydligt mer om progressivismen än vad det säger om britterna.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, Exp1, SVT1

3 kommentarer:

 1. Den 1 juli (i morgon) är det 100 år sedan slaget vid Somme inleddes under första världskriget. Drygt 1,2 miljoner unga engelsmän, fransmän och tyskar dog eller sårades svårt! Beklagar djupt att engelsmännen valt utträde ur EU! Men hoppas att de ändrar sig..! /Gunilla

  SvaraRadera
 2. "Men hoppas att de ändrar sig"?

  Hoppas att resultatet av ett demokratisk genomfört val - med det högsta valdeltagandet på 20 år - ignoreras?

  Förutsätter att du är satirisk, men vi lägger det åt sidan och ser på situationen i övrigt:
  * Labour håller på att kollapsa och kommer att få byggas upp från grunden. Corbin har medlemmarnas stöd mot parlamentsledamöterna som samtliga är New Labour-Blair.
  * De konservativa har tillräckligt att göra de närmsta månaderna med intern maktkamp.
  * En premiärminister som ändrar sig nu, kommer att ha kastat bort de eftergifter Cameron fick igenom efter långa förhandlingar. Politiskt självmord.

  De två stora partierna har nog vare sig tid eller ork att medvetet skänka bort 25% av rösterna till UKIP.

  SvaraRadera
 3. Håller med.
  saklig och balanserad journalism och politik är det ont om nuförtiden. Konstiga ideologiska beteenden är vad man ser oftast med orealistisk fokus på petitesser.

  Det är också underbart att journalister helt ärligt förväntar sig att folk snabbt ska kunna svara på vad "planen" nu är. Att ett land lämnar en union efter 43år och man måste rulla tillbaka allsköns avtal och annat måste vara det mest komplicerade politiskt som har hänt på väldigt länge. Så i en mening svara mig....
  *suck*

  Men det passar ganska väl med dagens moderna version av socialaingenjörskonst och förklädda plan ekonomiska politik. vad hände med den osynlige handen?

  Men man kan ju alltid ge ett floskel svar
  "planen är att lämna EU för att bättre kunna utnyttja de möjligheter som finns på världsmarknaden. och för att minska de finansiella riskerna som finns i samband med förestående ekonomiska kriser i EU, Kina samt USA"

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.