2016-11-09

Progressivism vid vägs ände

Jag tillhör inte skaran av Donald Trumps fanboys, av den enkla anledningen att hans politiska linje som sådan inte gör mig särskilt imponerad. Jag är dock inte särskilt orolig för att han kommer starta något kärnvapenkrig heller. Jag är tvärtom tämligen övertygad om att den skada han kan tänkas åsamka världen vida understiger den George W Bush ställde till med under sin tid i Vita huset.

När det kommer till kritan är det dessutom tveksamt om han kan sägas vara mer populistisk än Barack Obama, som på egen hand lyckats fördubblat den amerikanska statsskulden. Det är också tveksamt om han kan sägas vara mer populistisk än Stefan Löfven, som, för att ta ett exempel, ogenerat ljuger om att Sverige 2020 kommer ha EU:s lägsta arbetslöshet.

Jag sticker dock inte under stol med att jag finner det uppfriskande hur Donald Trump brukar våld på de moraliskt depraverade postmodernisternas och nymarxisternas alla heliga kor. Jag sticker inte heller under stol med att jag finner alla de hysteriska kommentarer och rituella avståndstaganden som nu dominerar nyhets- och Facebook-flödena fantastiskt underhållande.

Vad som går de flesta kommentatorer, analytiker och andra förståsigpåare helt förbi är att Donald Trump mer än någonting annat är ett symptom på hur progressivismen kommit till vägs ände. Detta efter att den progressiva föreställningen om att det goda och rationella samhället kan planeras, regleras och tvingas fram under de senaste hundra åren steg för steg flyttat fram sina positioner.

Så länge man inte inkräktade alltför mycket på människornas eller näringslivets frihet kunde man komma undan med detta, men så är inte länge fallet. Tillväxten har idag reglerats ihjäl, skuldsättningen har växt sig ohanterlig, lagstiftarnas artificiella incitament har lett till att svågerkapitalismen vuxit sig stark och det ständigt mer centraliserade och klåfingriga EU:s regleringsiver slingar sig sakta men säkert längre och längre in i medborgarnas personliga sfär.

Medborgarna betraktas som rebelliska barn som måste tuktas genom statliga indoktrineringskampanjer. Fanatiker har tillåtits marschera genom institutionerna. De progressiva försöken att bekämpa det fria ordet antar för varje dag alltmer groteska dimensioner. Människor lämnas aldrig i fred, traditionella värderingar demoniseras, och de medborgare som inte helhjärtat ställer sig bakom de nyuppfunna statligt sanktionerade värderingar som är tänkta att ersätta dessa utmålas som samhällets fiender.

Det är i ljuset av detta fenomen som Donald Trump, brexit och Sverigedemokraterna blir förklarliga. De erbjuder inte alla gånger relevanta svar på problemen, men de uppvisar åtminstone probleminsikt – vilket är betydligt mer än vad man kan säga om progressivismens överstepräster och den magnifika tondövhet dessa ständigt visar prov på. Vad mer är, givet den låga kvalitet de konkurrerande politiska krafterna håller utgör dessa nya alternativ i många fall ett i allra högst rimligt val.

2016 har i och med brexit och Donald Trumps valseger blivit ett progressivismens annus horribilis. Detta beror emellertid inte på att folket har radikaliserats, utan på att de progressiva fjärmat sig så mycket från folket att de förlorat sin legitimitet och trovärdighet. Så länge man inte förmår ta in det kommer den spricka som uppstått bara att fördjupas. Man har helt och hållet sig själva att skylla.

Läs även:
Motpol, I otakt
DN1, DN2, DN3, Exp1, SvD1, SvD2

7 kommentarer:

 1. Tack för en mycket trevlig bloggpost. "Så pratar du med ditt barn om Trump" - bara rubriken visar hur splittrat även Sverige är. Jag är imponerad av Trumps, Clintons och Obamas tal idag; alla tre visar en omsorg om USA och en vilja till samarbete som man önskar också kunde finnas i Sverige. Fast i morse sade Löfven i SVT något om att vi måste visa mer respekt och vilja att lyssna på varandra också i Sverige. Hoppas regeringen omsätter detta i handling, exempelvis genom att i riksdagen samarbeta även med SD.

  SvaraRadera
 2. Hear,hear! Ljuvligt att läsa! Vad har hänt? För ett halvår sedan skulle du nog tillrättavisat den som skrivit dylikt. I vart fall i vissa delar.Jag är säker på att vi är många som inte har vare sig SD eller D.Trump som idoler, men vi är dödströtta på "eliten", som ständigt försöker uppfostra och mobba oss med fel åsikter. Vi älskar underdogs och vi älskar när etablissemanget får på käften!

  SvaraRadera
 3. Jupp. Det är därför jag började gilla SD när jag 'upptäckte' dem (kunde inte undvika efter 2010s avgrundsvrål från journalist-/och politikerkåren). De hade större probleminsikt än alla övriga sju tillsammans.

  De följande åren har bara bekräftat att SD har mer rätt än de har fel och visat att de andra partierna på riksdagsnivå endast ändrar sig och gör det minsta möjliga av vad de måste när de är tvingade till det. Övrig tid ägnar de åt dumheter som inkvotering, vinstbegränsning ....

  SvaraRadera
 4. Kan bara hoppas att du har rätt. Om detta skulle vara början till slutet för progressivismen (för den här gången), så får valet anses vara en stor seger för mänskligheten.

  SvaraRadera
 5. Som alltid, mitt i prick - om man kan använda det banala uttrycket.

  SvaraRadera
 6. Hej.

  Tips: när folk i flödet, eller IRL, klagar över det demokratiska valet i USA och dess resultat så fråga: "Brann granen?"

  Reaktionen är rätt kul.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack den ska jag använda. :-)

   Radera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.