2017-02-26

Den stora skattebluffen

När skatter och välfärd diskuteras i Sverige lyser märkligt nog så gott som alltid en ytterst central punkt med sin frånvaro. Såväl skolan, polisen som sjukvården diskuteras förvisso ofta, och inte sällan sätts dessutom kvaliteten på dessa i relation till skattetrycket, men vad så gott som aldrig påpekas är det uppenbara.

Då de svenska skatterna hör till de högsta i världen, står och faller också själva legitimitet för dessa skatter med att kvaliteten på den svenska offentliga servicen ligger i den absoluta världstoppen. Betalar man bland de högsta skatterna i världen skall den så kallade vardagsbrottsligheten bekämpas stenhårt, det skall finnas ett BB i Sollefteå, skolan skall hålla en väldigt hög kvalitet och det skall det finnas ett försvar värt namnet. Et cetera.

Så är emellertid som bekant inte fallet. I gengäld för att de betalar bland de högsta skatterna i världen får svenskarna nöja sig med en medioker välfärd. I gengäld för att de betalar bland de högsta skatterna i världen får svenskarna nöja sig med en skola som blivit ett stående skämt. I gengäld för att de betalar bland de högsta skatterna i världen får svenskarna finna sig i att varje inbrott i deras hem avskrivs direkt av polisen.

Att denna gigantiska diskrepans mellan retorik och verklighet inte leder till att politiker ständigt pressas av granskande reportrar, vittnar om en journalistisk servilitet som torde vara nästan oöverträffad i världshistorien. Att politiker, trots detta uppenbara fiasko, kan vinna val på löften om att ytterligare skattehöjningar skall leda till förbättrad välfärd, vittnar om en naivitet utan motstycke.

Att denna aspekt så sällan diskuteras är direkt ofriskt. Att detta sakförhållande inte har lett till uppror i väljarkåren vittnar om en foglighet på gränsen till både självutlåning och hjärntvätt. Att så många låter sig luras av ett gäng taffliga maktspelare, trots att det enda som krävs för att genomskåda deras lögner är att höja blicken en smula, borde göra varje tänkande människa mörkrädd.
Exp1, Exp2, DN1, GP1

8 kommentarer:

 1. läkare (och fanclub)26 februari 2017 22:01

  Fin politisk analys av en oberoende statsvetare i kvällens agenda angående Gert Wilders popularitet i Nederländerna. Mycket comprehensive och objektivt av statsvetaren som till och med gjorde en relevant tillbakablick till Pim Fortuyn. Men var det inte något han glömde att nämna om Fortuyn som kan ha relevans för Wilders uppgång? Hmmm, vi får begrunda detta över kvällen, men uppenbarligen var både programledaren och statsvetaren nöjda med att de hade lyft fram det de ville om Wilders "islamofobi".

  SvaraRadera
 2. Fast vill inte alla över 200 myndigheter suga ut mer pengar. Migrationsverket vill ha mer flyktingar, Radiotjänst vill ha högre tv-avgift, politiker vill ha högre löner osv... Det finns väl inga sparkrav när det gäller dessa parasiter. Är det bara kniven mot strupen som kan rädda situationen?

  SvaraRadera
 3. Så på vilka verksamheter menar du att det slösas mest skattepengar som borde flyttas till välfärdens kärna och rättsväsendet? Och finns det fler orsaker till bristerna i de senare som borde åtgärdas?

  SvaraRadera
 4. Till min tidigare kommentar: Ja, var slösas det, utöver invandring och integration förstås...

  SvaraRadera
 5. Känns som stor del av folket vore drabbad av någon sorts Stockholmssyndrom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en väldigt bra beskrivning.

   Radera
  2. Icke, du kommer bara inte att se det på tv!!!!

   Radera
 6. Det vittnar om om en foglighet BORTOM gränsen till hjärntvätt. Svenskarna har hjärntvättats hårt i många decennier genom skola, media och politisk diskurs.

  Det kommer att ta mycket tid och jobb att avprogrammera folket.

  / underhunden

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.