2015-11-10

Signalerar Elisabeth Svantesson vuxenvärldens återkomst i politiken?

Gårdagens moderata presskonferens om asylpolitiken bjöd på klarspråk av ett slag som de senaste åren blivit extremt sällsynt i den allt mer infantiliserade svenska politiken. Inte nog med att förslagen i sig var långtgående och visade prov på faktisk krisinsikt. När Elisabeth Svantesson fick svåra frågor om de kontroversiella förslagen besvarade hon dessutom dessa ärligt och rakryggat, utan att för en sekund försöka slingra sig.

Svantesson förtjänar därför respekt. Detsamma kan emellertid inte sägas om Stefan Löfven, i synnerhet inte efter att han idag kommenterade Moderaternas utspel. Han kallade förslaget för "ogenomtänkt" och hävdade att "det enda sättet" att få till en förändring var att fortsätta driva den totalt meningslösa linjen om omfördelning av asylsökande mellan EU:s medlemsländer.

De moderata förslagen var, förklarade den regeringsoduglige Löfven, "oreflekterade" och skulle bara leda till att situationen blev "etter värre". Den egna linjen däremot, förklarade till synes helt utan ironi mannen vars karriär som statsminister varit en enda lång serie av misslyckanden, fiaskon och katastrofer, innebar "ordning och reda".

Vad som gör Löfvens utspel ännu mer patetiskt är att Migrationsverket nu, efter att antalet asylsökande börjat uppgå till över 10 000 personer i veckan har tappat räkningen, samtidigt som trycket på Sverige väntas öka ännu mer. I detta läge väljer Löfven att avfärda det alla vet att han måste göra, och i stället sätta sitt hopp till vad alla vet inte fungerar.

Parallellt med detta hörs påståenden om att Moderaternas förslag skulle bryta mot internationella konventioner™. Intressant nog hävdar en ledande folkrättsexpert att så inte är fallet. Även om kritiken vore riktig rent tekniskt, vore dock dylika invändningar i all praktisk bemärkelse totalt irrelevanta. Poängen med "internationella konventioner" är nämligen att de är just internationella.

Merparten av (sannolikt alla) EU:s medlemsländer bryter emellertid idag slentrianmässigt mot nämnda "internationella" konventioner. Flera länder bryter mot asylrätten och så gott som alla länder som berörs av migrantvågen bryter mot antingen Schengenfördraget eller Dublinförordningen. I detta läge går det inte att åberopa "internationella" konventioner som argument för att Sverige, som i princip enda land, ensidigt skall göra en jätteinsats för att underlätta för andra länder att ge blanka fan i samma internationella konventioner.

Därtill bryter också Sverige flagrant mot dessa konventioner (till exempel när vi agerar transitland för migranter som vill söka asyl i Finland), utan att detta väcker svenska vänner av internationella konventioners vrede. Ännu mer skruvade blir de ständigt återkommande argumenten om "internationella konventioner" av det faktum att vad som resulterat i att Sverige utmärker sig i sammanhanget, inte är i närheten av att regleras av sådana.

Internationella konventioner säger ingenting om "synnerligen ömmande omständigheter", de säger ingenting om undantag från självförsörjningskravet och de säger ingenting om permanenta uppehållstillstånd. De säger heller ingenting om att ge icke-medborgare full tillgång till välfärdssystemen, de säger ingenting om samhällsservice för illegala invandrare och de säger ingenting om förbud mot ålderstester av påstått minderåriga. Allt detta är våra helt egna uppfinningar.

Detta har emellertid inte hindrat svenska politiker från att år efter år påstå sig vara bundna av internationella konventioner™, och därmed maktlösa att göra någonting åt situationen. Vad mer är, inom den svenska journalistkåren har man så gott som aldrig ifrågasatt nämnda politiker när de på detta sätt ljugit väljarna rakt upp i ansiktet.

Sannolikheten för att Moderaternas förslag relativt snart blir verklighet är gissningsvis högre än de flesta tror. Att Moderaterna själva på rekordtid gått från att i närmast religiösa ordalag tala om "öppenhet", till att förespråka vad som i praktiken är ett totalt asylstopp, säger en del om vilka krafter som nu är i rörelse. Löfven blir därtill alltmer trängd av kraven från sina partikamrater i den kommunala verkligheten.

Frågan är inte om Moderaternas förslag blir verklighet, utan när. Ju längre Löfven väntar, desto dyrare kommer emellertid hans handfallenhet och totala brist på regeringsduglighet kosta Sverige.

Uppdatering: Tysklands regering lät idag meddela att man planerar att genomföra nästan precis vad Moderaterna föreslog igår. Det redan fullständigt ohållbara asyltrycket på Sverige riskerar därför att mångdubblas. Hur regeringen reagerar på detta kommer bli väldigt spännande att se.

Läs även:
Motpol, Konsensuseliten, Den sjätte mannen
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Exp1, Exp2, Exp3

13 kommentarer:

 1. Håller med. Kanske Svantesson borde ha blivit partiledare. Var hon på tal?

  SvaraRadera
 2. Vi får se vad som händer. Känns som om fiskstimmet håller på att ändra riktning denna vecka.. Än så länge är det bara tisdag, Men om moderaterna håller en sån här presskonferens, och sen inte gör något, tja, då ska de fan bara ha. Å andra sidan, media lider fortfarande av total förnekelse. Det är vad som händer när 80 % av journalisterna röstar på gröna khemererna. Men tonläget börjar bli rätt pressat....jag säger bara thovat!
  pellafant
  PS. Fråga. Varför har du tagit bort länk till toklandet ur din bloggroll? MIT är trots allt vettig i sin granskning av tokvänstern, om än mer folklig och plump än vad du är. Läs också Marika Formgrens senaste inlägg, eller uvells. Väldigt bra och viktiga. Visst, de har en annan ton och vinkel än vad jag tror att du vill ha. Men jag följer dem ändå. Så många bra politiska bloggar finns det inte som inte är tokvänster. Ni borde stödja varandra, men du nobbar dem. Är nyfiken på varför.

  SvaraRadera
 3. Snacka går ju men jag har inte sett någon aktivitet i M-verkstan.

  SvaraRadera
 4. Det är tragiskt värre när man måste ge folk credit för att besitta sunt förnuft och inte ljuga dig rakt i ansiktet, men här är vi nu. Nu krävs det att antigen moderaterna sträcker ut en hand till SD eller socialdemokraterna sträcker ut en hand till moderaterna.

  SvaraRadera
 5. Var det inte Reinfeldt som sade att vi kommer inte har råd med reformer,allt är intecknat av migration integration,hur kunde han veta det?om det inte ligger en hund begraven någonstans.Löfven tycks ha lyssnat på samma hund,han vägrar att göra något,tiotusen i veckan kommer till landet.varje vecka ytterligare miljoner bortkastade på en onödig utveckling.

  SvaraRadera
 6. Underbart att höra och se Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson. Så tydliga och så säkra på sin egen roll! Äntligen kanske förlamningen från Reinfeldt kan släppa.

  Jag tror som du, Fnordspotter, att de åtgärder som här presenteras kommer att bli verklighet ganska snart. Men det blir knappast nuvarande regering som svarar för genomförandet - både opinionsläget och moderaternas planering verkar vara upplagt för att begära att riksdagen riktar en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven (vilken ju kommer att gå igenom om bara allianspartierna är eniga). Löfven kommer inte knappast att utlysa extraval - bland annat tar han på sig att kasta Sverige in i ännu mer kaos om han gör så. Istället kan AKB bilda en alliansregering som genom att den stöds av SD har en stabil majoritet i riksdagen.

  SvaraRadera
 7. Det är tragikomiskt att lära om Moderaternas plötsliga omvändelse under galgen.

  Det är tragikomiskt att se alla, som med fingret vant i luften, plötsligt säger sig alltid ha varit för den senast rådande opinionssvängningen.

  Det är tragikomiskt att läsa om insiktslösa förslag på gränskontroller vid Öresundsbron och hur lite trafiken över Öresund förstås från ett Stockholmscentristiskt perspektiv.

  Det är enbart tragiskt att konstatera att alla dessa tre fenomen i mycket beror på den svenska åsiktsnomenklaturans sekteristiska tillvaro i huvudstaden.

  SvaraRadera
 8. Ord, ord, ord. Retorik hit och retorik dit. Det är i praktisk handling som ett parti visar var det står. M kan lätt kategoriseras som ett parti som vänder näsan dit vinden blåser för stunden.
  Skapar detta ett förtroende hos väljarna? Shit no.
  Är partiledningen så korkade att de tror att väljarna går på vad skit som helst? Shit no.
  Stor i orden liten på jorden tycker jag passar i detta sammanhang när det gäller M. //tompas11

  SvaraRadera
 9. Igår upptäckte jag något intressant, som du gärna får skriva om. Alla budgetboenden i Stockholm är fullbokade via booking och tripadvisor. Vi hade tänkt åka till huvudstaden i helgen, och det brukar finnas gott om plats på vandrarhem och liknande. Men det är fullt! ALLT är bokat, det går att få rum i Uppsala och Enköping typ. Om man vill betala för dyrare rum på typ scandic finns det fortfarande plats så klart, men rum under 1500 kr natten, icke sa Nicke, men november....är det den nya semestermånaden eller? Det jag undrar är om Migverket helt sonika bokat alla vandrarhem, eller om alla som är på väg hit gör det själva via nätet...appråpå de där som kommer som polisen inte vet var de tar vägen.

  SvaraRadera
 10. Ja, låt oss nu hoppas att vi får se vuxna politiker som kommer med kloka och genomtänkta förslag istället för utopier som passar bäst för söndagsskoleelever i sjuårsåldern... Jag tror att politiker som tar ansvar på riktigt kommer att vinna folkets respekt.

  SvaraRadera
 11. Nu när M börjar inse vansinnet med den förda asylpolitiken, undrar jag varför man inte kontaktar SD och diskuterar ett samarbete för att fälla Löfvén. Nog finns det väl nått köttben som M kan kasta till SD? Som läget är nu gör vi varken svenska skattebetalare eller asylsökande något annat än en enda stor björntjänst. De avgifter som jag som skattebetalare betalar in i vårt försäkringssystem kommer inte längre mig tillgodo. Exempelvis så i vissa mindre ständer kan "svenskar" inte längre få en tid till folktandvården på grund av invandrarnas dåliga tandhälsa. Varför då betala försäkringspremie?

  SvaraRadera
 12. Tyvärr kommer väl varken C eller FP gå med på detta.

  SvaraRadera
 13. Harmoniserade regler kan ge effekt men gränskontroll måste vara näst intill omöjligt. Folk sätter sig på vilket tåg de vill och går av var de vill. Ingen kan hinna med att kolla alla. Stickprov på sin höjd.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.