2016-07-03

Låt Anders vara arbetslös

"Sverige har inte knäckts" av fjolårets migrationsdébâcle, hävdade idag Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson på ett seminarium i Almedalen, varpå han tillade:
"Hur många av er har fått det sämre? Hand upp."
Utspelet är helt i linje med vad vi (inte minst efter förra årets famösa Låt Anders vara Anders-intervju) sedan tidigare lärt oss att förvänta av Migrationsverkets aristokratiske generaldirektör. Han har vid det här laget vid åtskilliga tillfällen visat att han inte drar sig för att kombinera sitt uppdrag som tjänsteman med den självpåtagna rollen som aktivist.

Detta är i allra högsta grad anmärkningsvärt. När en byråkrat helt utan folkligt mandat gång på gång utnyttjar sin position för att göra kontroversiella utspel i den svenska politikens i särklass mest infekterade fråga överträder vederbörande också sina befogenheter. Få andra generaldirektörer hade gissningsvis kunnat komma undan med detta.

Vad som dock gör Danielssons utspel minst lika intressant är hans fråga till publiken om de "fått det sämre" till följd av migrationspolitiken. Att frågan var retoriskt menad är uppenbart, och lika uppenbart är det att det svar Danielsson förväntade sig var nej. Detta var säkerligen också det svar publiken pliktskyldigt gav honom, men ett betydligt ärligare svar hade varit ja.

I valet 2014 gick praktiskt taget samtliga riksdagspartier till val på höjda skatter till följd av att kostnaderna för migrationspolitiken hade skenat, och liknande varningssignaler hörs nu från kommunerna i allmänhet och Malmö i synnerhet. Detta innebär inte bara att så gott som alla skattebetalare har "fått det sämre" till följd av migrationspolitiken, utan därtill att ytterligare försämringar är att vänta.

Ett annat exempel på hur många "fått det sämre" är bostadsfrågan. Migrationspolitiken har ökat efterfrågan på bostäder dramatiskt, samtidigt som tillgången till följd av den DDR-inspirerade bostadspolitiken förblivit väldigt låg. Detta har gjort det både svårare och betydligt dyrare att få en bostad, vilket måhända inte varit särskilt kännbart för de personer som lyssnade på Anders Danielsson, men i allra högsta grad är något som unga och mindre bemedlade har märkt av.

För vissa har det emellertid handlat om betydligt mer än pengar. De mer extrema exemplen på detta är att ett antal mord och våldtäkter har skett till följd av migrationspolitiken. Dessa fall har förvisso varit förhållandevis få, men för vissa av offren eller deras efterlevande kan Danielssons ord tänkas framstå som ganska magstarka.

När det kommer till de övergrepp som drabbat kvinnor i Östersund eller på konserter, festivaler och badhus är antalet människor som får sägas "fått det sämre" betydligt fler. Utöver offren själva väljer gissningsvis många nu (ibland dessutom på polisens inrådan) att i förebyggande syfte begränsa sina liv, till exempel genom att hålla sig inomhus på nätterna eller genom att avstå från besök på badhus och festivaler.

Det framstår måhända som småsint att påpeka allt detta, men det finns inte så många andra intellektuellt hederliga sätt att besvara Danielssons fråga på. Att han över huvud taget ställde den är i själva verket en påminnelse om i vilken bubbla han och hans tillskyndare lever.

Läs även:
Fredrik Antonsson
DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3

9 kommentarer:

 1. Det är också ett mycket fult retoriskt grepp Anders använder och en typ av "halmgubbe" då de närvarande aldrig hävdat att de fått det sämre. I förlängningen innebär den retoriken att t ex enbart förintelseoffer får tycka att förintelsen är fel osv

  SvaraRadera
 2. Sveriges hantering av migrationsfrågor har försämrat mig. Jag har hört politiker säga att svenska staten inte primärt har störst ansvar för sina medborgare och skattebetalare, utan har större ansvar för migranter. Jag har hört att vi inte kan förvänta oss tacksamhet från de vi tar emot och betalar alla levnadsomkostnader för. Jag har hört politiker och media tala om hur svenska män i alla tider begått övergrepp samtidigt som jag med egna ögon sett en ny brottslighet växa fram.
  Jag känner inte längre något ansvar för en stat och ett välfärdssystem som inte vill veta av mig annat än som mjölkko för skattepengar. Jag känner ingen lust att hjälpa till med migranterna. Jag deltar inte i integrationsprojekt, jag skänker inte längre till välgörenhetsorganisationer. Ser jag någon som samlar in pengar till röda korset ger jag onda ögat. Jag ser med misstänksamhet på de med ensamkommande och går omvägar runt dem. Kort sagt en sämre människa. Och jag bryr mig inte om det heller.

  SvaraRadera
 3. Tänk då på att de 'nya förhållningsreglerna' har gällt i 20+ år på vissa platser i Sverige.

  Det finns fortfarande svenskar i Rosengård, Rinkeby och Bergsjön, även om de flesta har tvingats fly. De som inte har haft möjlighet sitter fast och har fått skäll av samhället för att de är rassar om de klagar.

  Jag skäms. Jag skäms något förtvivlat.

  SvaraRadera
 4. Om de han talade till bestod av folk ur politikeradeln och journalistklassen så fick han antagligen ett ärligt svar att de inte fått det sämre. De lever ju i sina skyddade reservat där de ger sig själva löneförhöjningar (gäller i alla fall politiker) och andra privilegier.

  Det är värre för oss andra.


  / underhunden

  SvaraRadera
 5. Vänta nu... välfärden skulle ju räddas och landet få det bättre med den stora invandringen av kärnfysiker och hjärnkirurger? Är det någon i landet som klagat över detta faktum och som föranleder GD:s uttalande? OBS, spår av ironi kan finnas.

  SvaraRadera
 6. Var det inte han som sade för något år sedan att om det blev åtstramningar för asylinvandringen skulle han avgå?

  Om det är det är det kanske dags att påminna tidningarna om detta.

  SvaraRadera
 7. Varför har inte Anders varit Anders och det upp sig än?
  Kan det vara så att det är viktigare för Anders att Anders hörs och syns i media än att Anders står för vad Anders sagt tidigare.
  Alternativet är väl att Anders tycker nuvarande migrationspolitik är helt rimlig, varpå Anders borde göra sitt jobb istället för att leka politiker i Almedalen.

  /Sgt

  SvaraRadera
 8. Hej.

  Hand upp.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 9. Anonym 4 juli 2016 10:29
  Bra skrivet, kan intyga att du inte är ensam.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.