2017-01-30

Om skatt och känslan av en klocka som ringer när det fortfarande är becksvart ute

"Vår vision är tydlig: Varenda ung kvinna eller man ska få känna känslan av en klocka som ringer vid 6-tiden när det fortfarande är becksvart ute. De ska hälla i sig en kopp kaffe och traska iväg mot en arbetsplats eller ett lärosäte som väntar på dem."

Dessa ord plitades med betongsocialistisk finess ned år 2013, varpå Magdalena Andersson (idag finansminister) satte sitt namn under dem. I mångt och mycket handlade det på sedvanligt manér om socialdemokratisk varmluft – partiets politik är en garanti för hög arbetslöshet, och det faktum att närmare en miljon icke-studerande människor i arbetsför ålder lever på bidrag i Sverige säger en del om hur orealistisk Anderssons vision är.

Inte desto mindre är Anderssons ord värda att minnas, så här en måndag i januari. För att finansiera Socialdemokraternas gränslösa generositet med andra människors pengar, samtidigt som bidragsberoendet är gigantiskt, behövde nämligen staten skatta skiten ur de människor som faktiskt trotsade såväl måndagströttheten som vintermörkret för att gå till jobbet i morse.

Detta är någonting Socialdemokraterna gör allt för att dölja. Skatten dras automatiskt redan innan den kommit in på löntagarnas konton. En stor del av lönen bokförs som "arbetsgivaravgift" för att skapa oklarhet om vem det egentligen är som beskattas. Ytterligare stora skatter tas ut i försäljningsledet form av moms och punktskatter. Allt för att skapa en illusion av att det socialistiska utsugeriet är mycket lindrigare än det faktiskt är.

Den bistra realiteten är dock att du, om du började arbeta 08.00, behövde arbeta till 09.55 bara för att betala den dolda löneskatt som går under namnet arbetsgivaravgift. Hur länge du därefter behövde arbeta för att betala din synliga löneskatt beror på din lön. Den som tjänar 20 000 kr/månad behövde arbeta till 11.12, den som tjänar 30 000 kr/månad behövde arbeta till 11.22, den som tjänar 40 000 kr/månad behövde arbeta till 11.35 och den som tjänar 50 000 kr/månad behövde arbeta till 11.53*.

Efter att löneskatten var inarbetad var det så dags att arbeta ihop momsen. Denna varierar med dina inköp, men av de 80 % av den "disponibla" inkomsten som återstår efter att de typiska boendekostnaderna betalats, kommer så gott som allt beläggas med moms. Detta medför att du behöver arbeta ytterligare 40 - 45 minuter för att betala moms, vilket i praktiken innebär att de allra flesta inte hade hunnit betala klart denna skatt när de gick på lunch.

Därtill kommer du i praktiken behöva betala ett flertal punktskatter, bland annat på energi, alkohol, tobak och snart också hemelektronik. Dessa skatter är därtill ofta så utformade att du måste betala moms även på punktskatterna. Sammantaget har därmed den som arbetat idag med allra största sannolikt ägnat långt över halva arbetsdagen åt att betala skatt.

Den är mot denna bakgrund Magdalena Anderssons barska uppmaning om att du ska hälla i dig en kopp (momsbelagt) kaffe "och traska iväg mot en arbetsplats" blir förståelig. Andemeningen är inte att Andersson har en politik för låg arbetslöshet, och andemeningen är definitivt inte att Andersson vill se en befolkning bestående av självförsörjande och självständiga medborgare.

Vad Andersson menar är att du skall pallra dig iväg till jobbet, så att hon och hennes socialistiska parti kan skinna dig. För de pengar man på detta sätt kommer över kan hon och hennes socialistkollegor såväl köpa sig den makt de mer än något annan önskar som garantera sig själva ett liv i lyx.

* Avser en genomsnittlig kommun, 2016 års skattetabeller.
DN1, DN2, SvD1, SvD2, Exp1

7 kommentarer:

 1. När man sedan har stämplat ut för sista gången och blivit pensionär unnar Andersson oss inte vår fria rörlighet.

  SvaraRadera
 2. Begriper fortfarande inte varför inte alliansen synliggjorde skatterna under deras 8 år vi makten. Kalla arbetsgivaravgiften för löneskatt betalad av arbetsgivaren typ och resten löneskatt betalad av löntagaren och göra det tydligt på lönekuvertet.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Du har aldrig funderat på att ensam eller i lag med andra sätta samman en sorts lathund för vanliga löntagare om hur man minimerar skattebördan?

  Det kanske rentav skulle gå att göra i App-form? "Mata in dina uppgifter i respektive fält, och låt vår app räkna fram vilka avdrag du kan begära!"

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligheterna för vanliga löntagare att minimera skattebördan är dessvärre väldigt små.

   Radera
 4. Det är dags att göra exit Sverige. Egentligen är jag för gammal, men vad fan.. Inget nytt som står här uppe, men måttet är rågat nu med alla idiotier man håller på med i Sverige. Sen det här med att traska iväg til en arbetsplats? I vilken värld lever de i? Hur många är vi inte som sitter var som helst i världen och jobbar med en dator och en uppkoppling som enda krav? Varför sitta kvar i Sverige och bli lurad på pengar som skickas till hopplösa fall som aldrig kan försörja sig själva. Nä fy fan.

  SvaraRadera
 5. Det intressanta är att sossarna vet mycket väl hur skadliga vissa skatter är. Som arbetsgivaravgiften. Detta framkommer när de vill sänka den för vissa grupper för att göra dessa mer attraktiva att anställa. Det är således som Pär Nuder en gång undslapp sig: Sveriges modell kräver en hög beskattning av låga och vanliga inkomster. De rika är helt enkelt för få.

  SvaraRadera
 6. Jag känner flera som har minskat arbetstiden. Eller får lön i form av andra förmåner. Det finns annat liv än arbete.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.