2015-01-07

Charlie Hebdo och kulturrelativismen


Vi säger att idag hyllar vi öppenheten, men vi har misstänkliggjort och problematiserat den, vi har bett om ursäkt för den, vi har böjt oss inför och lierat oss med dess fiender.

Vi har haft överseende med nedbrända skolor, trakasserade judar och vandaliserade synagogor samtidigt som misstänkta moskéattacker har genererat krigsrubriker. Vi har backat, vi har bett om ursäkt, vi har särbehandlat och vi har visat islam en respekt som vi inte är i närheten att visa vare sig vår egen eller andra religioner. Steg för steg har extremismen och kulturrelativismen flyttat fram sina positioner, ja, till och med ända in i riksdagen och regeringen.

Vi har på en och samma gång hyllat Ecce Homo och haft förståelse för alla som känt sig provocerade av Lars Vilks bilder och Jyllands-Postens karikatyrer. Vi har satt likhetstecken mellan kritik av en religion och rasism. Vi har förklarat extremismen vara följden av vår egen islamofobi. Vi har talat om "vita kränkta män" samtidigt som ungdomar åkt till Syrien och Irak för att halshugga sina meningsmotståndare. Vi har talat om "vita medelålders cismän" som höjden av sexism när unga kvinnor i förorten har kontrollerats av sina familjer och när barn blivit bortgifta eller könsstympade.

Vi har gett bidrag till föreningar och moskéer som spridit hatbudskap och när detta kommit till allmänhetens kännedom har vi alltid haft en ursäkt på lager. Svenska ministrar har burit sjal då de uppträtt tillsammans med en imam som kräver särlagar för muslimer. Vi har låtit debattörer som Fatima Doubakil få kasta invektiv i sina motståndares ansikten på bästa sändningstid, utan att hennes öppna stöd för terrorister ifrågasatts.

Det håller inte längre. Resonemangen är fulla av hål, de dubbla måttstockarna är institutionaliserade och kulturrelativismen härjar likt en epidemi. Bakom vår strävan efter tolerans återfinns en kolonial och direkt rasistisk syn på stora invandrargrupper, en föreställning om att vi inte kan hålla dem till samma standarder som vi håller oss själva. Avsikterna har säkerligen varit de bästa, men resultatet är en katastrof.

Vi måste stå upp för upplysningsidealen. Vi måste sluta be om ursäkt när karikatyrer väcker större indignation är tortyr och massakrer. Vi måste våga se sanningen i vitögat, erkänna att problemet finns, att det är svårhanterligt och på allvar börja fundera på lösningar. Kulturrelativismen är ingen sådan lösning, den är ett gift som har bidragit till att vad som skedde idag kunde ske.

Det är ytterst få muslimer som begår illdåd som det i Paris, men de som gör det gör det inte i ett vakuum. Det finns imamer, auktoriteter och finansiärer som stödjer och uppmuntrar dem. I Mellanöstern är extremisterna inga promillerörelser, tvärtom finns där ett skrämmande stort stöd för vad som med europeiska mått mätt är synnerligen extrema åsikter och det vore naivt att tro att detta är åsikter som ingen tar med sig till Europa. Det är i denna miljö som nya extremister föds och det är i denna miljö som extremisternas världsbild legitimeras.

Det är inte en fråga om rasism eller hudfärg, det är en fråga om kultur. Den borde engagera alla, men kanske särskilt de som förespråkar stor invandring och som hyllar mångkultursidealet. När de försöker sopa problemet under mattan kapitulerar de också villkorslöst inför sina politiska motståndares problemformulering.

Läs också:
Salman Rushdie, Motpol, Löjesguiden, Dick Erixon, Göran Fröjdh

Ett boktips:
Ljusets fiender av Johan Lundberg (en recension finns här)

Uppdatering:
I Sveriges Radios Studio Ett special säger SR:s korrespondent Alice Petrén om de mördade att "det är ju inte oskyldiga personer i det här fallet" (femton minuter in i sändningen).


DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, LT1, LT2, SMP1, SMP2, SMP3, Re1, Re2

13 kommentarer:

 1. Så sorgligt och hemsk händelse. Men bra analys Fnordspotter. Strongt att att du i solidaritet med Charlie Hebdo publicerar en av teckningarna. Hoppas att svensk press mangrant visar samma ryggrad!

  SvaraRadera
 2. Vem är idioten Ann Petrén? Förre justitieministern Robert Badinter (som en kollega i dag beklagade att han upphävt dödsstraffet) kallade i dag tecknarna pa Charlie Hebdo för soldater för yttrandefriheten. De fegade inte ur och fick i dag betala för det med sina liv.

  SvaraRadera
 3. Till och med expressen vågar ju visa hela 16 bilder..
  http://www.expressen.se/nyheter/sista-tweeten--hanade-is-ledare/

  SvaraRadera
 4. Bra rutet!
  Maria, det var inte Ann Petrén utan Alice Petrén. Men dkit vilket ändå!

  SvaraRadera
 5. Mycket välformulerat. Precis som du skriver så är problemets kärna kanske inte lika mycket islam, utan detta eländiga daltande med islam.

  Jag tar ingalunda islam i försvar, för det är inte den religionen värd, men islam skulle må gott av att synas i fogarna, för där finns mycket röta som borde ut.

  Lösningen är egentligen enkel: Islam likställs med andra religioner, som t.ex. scientologin. Inga särregler för någon och samhällets sekulära lagar står över allt annat. Det får gudar och profeter rätta sig efter.

  SvaraRadera
 6. Älla (även jag) tycker att attentatet mot Charlie Hebdo är avskyvärt. Men är våld mot satiriker mera legitimt i Sverige? Vi använder vårt rättsväsen till att kasta en satiriker i fängelse och få protesterar. OK, ingen har ju tagit livet av Dan Park (än), men skall vi inte tolerera satir i Sverige? Vi förväntar oss ju att muslimer skall tåla Charli Hebdo.

  SvaraRadera
 7. Det här är nog bland det bästa du skrivit, och det vill inte säga lite.

  Det värsta är att det här förhållningssättet "uppifrån" gör att det sprider sig en hopplöshetskänsla som kan ta vägen vart som helst. Jag hoppas på något annat .. anar att det finns funderingar .. men orkar snart inte bry mig längre.

  Så då läser jag det du skriver i stället för att tänka själv .. ;-)

  SvaraRadera
 8. Charlie:

  Dan Park blev nyligen misshandlad när han var i Danmark.

  http://politiken.dk/indland/ECE2500918/dan-park-efter-overfald-de-kaldte-mig-nazisvin/

  SvaraRadera
 9. Grymt bra inlägg, stående ovationer från mig. :-)

  Ger hopp och hopas fler läser.

  /henrico

  SvaraRadera
 10. Har fått så mycket beröm för det här inlägget att jag har svårt att hantera det. Men tack! :)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.