2015-11-19

Om att projicera sin naivitet på andra

"Jag måste tyvärr ändå säga, att Sverige nog har varit naiva i det här avseendet". Så kommenterade Stefan Löfven idag, på en presskonferens om terrorhotet mot Sverige, det faktum att svenska politiker å det grövsta har misskött sitt jobb.

Det finns få saker som provocerar mig lika mycket som de återkommande uttalandena från höga politiker politiker om att "vi" (eller "Sverige") har varit naiva. Dessa politiker har inte bara tillgång till den bästa informationen, dessutom står oräkneliga rådgivare, experter och utredare till deras förfogande. Trots detta misslyckas de emellertid gång på gång med att se vad som är uppenbart för de flesta med basal sakkunskap.

"Vi" har inte varit naiva, svenskarna har inte varit naiva och jag har definitivt inte varit naiv. De personer som haft som jobb att leda landet har däremot varit naiva. Detta gäller därtill även den stora merparten av de journalister som haft till uppgift att informera allmänheten och att granska nämnda politiker. Båda dessa yrkeskårer har helt enkelt å det grövsta misskött sina jobb.

Vad som också är talande i sammanhanget är att naiviteten aldrig förekommer i presens, utan i preteritum eller perfekt. Varje hänvisning till att "vi har varit naiva" följs emellertid ständigt av fler. "Naiva" med andra ord inte någonting svenska politiker har varit. Naiva är någonting som svenska politiker är.

När Löfven (om än inlindat, passiv-aggressivt och mestadels indirekt) anklagade den förra regeringen för att ha misskött terrorfrågan, hade han i sak helt rätt. Regeringen Reinfeldt ignorerade helt de hundratusentals "borttappade" passen, den ignorerade radikaliseringen och förtrycket i förorterna, den ignorerade den våldsbejakande islamismen, och så vidare.

När Löfven låter antyda att hans egen regering arbetat målmedvetet med frågan från dag ett, är detta emellertid hyckleri av sällan skådat slag. Regeringen Löfven har stått lika handfallen inför problemet som regeringen Reinfeldt. Han må ha talat om vikten av att straffa återvändande Daeshterrorister för sina brott idag, men något sådant har han aldrig sagt tidigare.

Tvärtom, den nuvarande regeringen har precis som den förra behandlat frågan i snigeltakt. I bjärt kontrast till Stefan Löfvens dagsfärska uttalande om återvändande Daeshterrorister, står det faktum att hans partikamrater i Stockholms stad i veckan har beslutat att dessa skall belönas med bland annat förtur i bostadskön.

I den regering Stefan Löfven leder sitter dessutom Mehmet Kaplan och Margot Wallström, ministrar vilkas syn på islamism och terrorism lämnar extremt mycket övrigt att önska. Att det råkade bli just Stefan Löfven som (åtminstone retoriskt) lyfte frågan beror på att de yttre omständigheterna tvingade honom till det, inget annat. Att Löfven därtill började tala om biometrisk avläsning av pass, när problemet snarare är att folk tar sig in i Europa utan att visa pass över huvud taget, förebådar dessutom att att denna plötsliga omvändelse blir lika meningslös som migrationsöverenskommelsen.

Mest motbjudande av allt är emellertid hur de debattörer som inte delat politikernas aningslöshet, före de återkommande avbönerna från denna naivitet, gång på gång har utmålats som extremister med dålig människosyn. När politiker framöver inser sina brister vore det klädsamt om de, i stället för fördela ansvaret för sin egen naivitet på ett vagt definierat "vi", helt enkelt passade på att be om ursäkt för den inkompetens och den bunkermentalitet de visat prov på.

Och för övrigt, om någon toppolitiker i en inte alltför avlägsen framtid kommenterar ett radikalt avsteg från den hittillsvarande migrationspolitiska linjen med orden "vi har varit naiva", bli inte förvånad.

Läs även: Den sjätte mannen, Motpol, Ann-Charlotte Marteus
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Exp1, GP1

10 kommentarer:

 1. Ja visst, det är motbjudande när de låtsas som om det är någon annan som varit naiv. Dessutom tror jag inte att de har varit riktigt så naiva som de säger, de har nog förstått lite mer än de givit uttryck för (alla som har gått ur lågstadiet förstår att man inte kan ha helt fri invandring utan krav på vare sig självförsörjning eller att styrka sin identitet...), men de har varit rädda för mediedrevet och sagt det de tror att journalisterna vill höra.

  SvaraRadera
 2. Nej, det är ett sorgligt bevis på det offentliga samtalets förfall i Sverige att Löfven och andra kan komma undan med detta "vi har varit naiva". Håller helt med dig, Fnordspotter, det är en begränsad krets av politiker, kommentatorer, journalister och deras läsare som varit - och fortfarande är - pinsamt naiva.

  Vill också lufta min irritation över all den tid som läggs på att det terrorhot som påstås vara riktat mot Sverige dessa dagar. Det alldeles överskuggande hotet mot Sveriges stabilitet är migrationskrisen. Just i kväll räcker inte övernattningsplatserna i Malmö för de som anlänt under dagen. Rickard Lööf på SVT påstår i TV att de presumtiva asylsökande som önskar återvända till Danmark har svårt att göra detta pga danska myndigheters agerande. Här finns det viktiga skeendet, inte hos Säpo.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Har skrivit det på andra ställen: 'idiot' stavas inte 'naiv'. Mitt råd till Löfven: visa ledarskap. Sitter du fast i en j'vla härva av olika hållhakar från diverse mörka krafter inom (S) så redovisa dessa offentligt. Ta chansen, och ta smällen, men visa ledarskap. Sträck ut handen mot de andra två större partierna i riksdagen och jobba med frågeställningen: 'Hur räddar vi vårt land och vårt folk?'. Låt extremisterna slåss om smulorna i opinionen: utan sosseriets spenar att suga på kommer islamisterna att ploppa upp till ytan.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 4. Ja, jag väntar på att få höra Löfven berätta vilka som inte är och har varit naiva, och när den egna naiviteten upphörde och hur länge den nyvunna realismen kommer att vara.

  SvaraRadera
 5. Precis! Exakt så. I ena mungipan säger han att politikerna varit naiva, men strax kommer det ett sedan länge förberett 20-punktsprogram ur den andra. Hur f-n ska han ha det? Är det inte dags att kasta in handduken och låta någon annan - vem som helst - ta över? Det är inte hållbart. Det är över nu. AVGÅ!

  Situationen har snabbt blivit sådan att varje förändring måste bli till det bättre. Sämre kan det väl ändå inte bli?

  SvaraRadera
 6. Ja, jag har te mej f-n inte varit naiv, inte heller mina kamrater på arbetet som är tvättäkta invandrarflyktingar har varit naiva.

  SvaraRadera
 7. 7-partiet har i åratal eller tom decennier, styrt Sverige mot detta totala haveri.
  De har gjort det avsiktligt och medvetet.
  Att nu i efterhand när hela det svenska välfärdssamhället faller samman, börja använda sig av formuleringar som "Sverige har varit naiva" eller "Ingen hade kunnat förutse detta", är bara så otroligt väntat. Nu ska de försöka förringa sin egen skuld och istället projicera den på det redan mycket hårt prövade svenska folket.
  Många av 7-partiets politiker förtjänar att åtalas för vad de gjort mot det svenska folket.

  SvaraRadera
 8. I Malmö börjar i alla fall politikerna stå på sig. Sydsvenskan är väldigt intressant just nu, igår kunde man läsa att kommunen helt enkelt säger nej till att ordna gratis camping åt romer, och nej till att ge 1,5 miljon till allt åt alla som vill bygga en återvinningsbar Sic! Kåkstad till romer i Malmö. Budskapet var att Malmö inte har några skyldigheter att försörja andra eu-medborgare, Och polisen avlyser alla som försöker att ockupera nya industritomter. Snart kommer de våga säga att vi inte kan försörja ensamkommande unga män heller. Och slutligen, inte heller fler familjer, funktionshindrade eller gamla. Det kommer ta ett tag till, men snart måste de säga det som varit uppenbart för väldigt många (vi som inte är naiva) att det här går inte längre.
  Pellafant

  SvaraRadera
 9. Anonym:
  "I ena mungipan säger han att politikerna varit naiva, men strax kommer det ett sedan länge förberett 20-punktsprogram ur den andra."

  Handlar det inte mest om att man har inväntat rätt tillfälle, eftersom det nog annars hade varit svårt att driva igenom sådana här åtgärder som ökad övervakning, noggrannare passkontroller etc? Svårt, på grund av hur det offentliga samtalet har sett ut, ett offentligt samtal som man i och för sig själva också har varit med om att skapa och upprätthålla. Det är priset vi får betala för att man från politiskt och medialt håll, har haft som prioritet nummer ett, att distansera sig från Sverigedemokraterna, visa att man inte alls är som dom, och göra dem till paria och syndabockar.

  Nu är för all del situationen ännu mera tillspetsad med tiofaldiga ökning av antalet asyl-sökande, som vi har sett i år (se länk), men jag tror man har funnit sig bakbundna av sin tidigare retorik, så att man har tvingats vänta på "yttre omständigheter" eller andra aktörer (som migrationsverkets begäran till regeringen om gränskontroller), som så att säga har "tvingat" regeringen att vidta åtgärder. Eller så har man helt enkelt varit cynisk och haft en retorik som svarat mot ett behov att framstå som öppen, välkomnande och "gränslöst" god, medan man samtidigt har överlåtit på andra att svara för det "dåliga", som till exempel verklighetens begränsningar vad gäller bostäder, människors oro och gränser för vad de orkar med psykiskt i en ny situation, ekonomiska realiteter etc...

  http://www.susannavaris.com/blogg/2015/11/vad-hande-i-april-maj/

  Kanske finns en förklaring i den slapphänta hanteringen av gränser, pass etc, i att man har menat att "Sverige" (eller "köttberget"?) behöver invandrare, för arbetskraft inom vården etc? En annan väg att komma till rätta med en dålig "demografisk återväxt", hade ju kunnat vara att förbättra villkoren för män som vill bli fäder, men som inte vill finna sig vara blåsta på både egendom och umgänge med sina barn, eller utsättas för ännu värre saker, som vårt samhälles kvinnoism/gynocentrism kan leda till:

  http://www.dn.se/kultur-noje/varfor-dog-matilda/

  SvaraRadera
 10. Så är dessa yrkespolitiker, de är skolade sedan 15-års ålder i sinabungdomsförbund att aldrig hamna i situationer där de måste ta ansvar. Under alla mina år i Stockholms kuppförsvar (Fo44) så spelade vi ofta med politiskt deltagande och beslut fattades aldrig från deras sida. Och när vi ställde dem mot väggen i spelen så bröt de ibland ihop rent psykist o fysiskt och fick ledas ut till vilorum.
  Kuriosa: En av stridsledarna var Major Jan Björklund, då tillika Borgarråd i Sthlm stadshus. Där funkade beslutsfattandet som absoluta undantaget.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.